Newyorčania sa obávajú, že Trump ľudí pripraví o výdobytky posledných 50 rokov

Newyorčania sa obávajú, že Trump ľudí pripraví o výdobytky posledných 50 rokov

New York 20. januára 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP- Bill Ingalls)

 

V predvečer inaugurácie nového prezidenta USA Donalda Trumpa sa v New Yorku konala demonštrácia jeho odporcov, na ktorej sa zúčastnili aj mnohí umelci a politici odmietajúci štýl politiky naznačený počas predvolebnej kampane

Demonštrácia sa konala pred budovami Trump International Hotel a Trump Tower v blízkosti Central Parku na newyorskom Manhattane.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

 

S príhovorom vystúpili herci Robert De Niro či Alec Baldwin, ktorý Trumpa stvárňuje v šou Saturday Night Live televízie NBC a ktorý Američanov nesúhlasiacich s novozvoleným prezidentom vyzval, aby sa v politike angažovali viac.

Reklama

Režisér Michael Moore apeloval, aby ľudia pravidelne kontaktovali svojich zástupcov v Kongrese. Republikán Donald Trump podľa neho “nemá mandát” na výkon tejto funkcie, pretože vo voľbách nemal podporu väčšiny amerických voličov – jeho demokratická protikandidátka Hillary Clintonová totiž získala viac voličských hlasov.

“My sme väčšina. Nevzdávajte sa, ani ja sa nevzdávam!”, vyzval Moore, podľa ktorého “Trump štyri roky nevydrží”.

Herec Robert de Niro žiadal od prítomných, aby ako “Američania, Newyorčania a vlastenci” bránili svoje práva i práva svojich spoluobčanov.

Krátky príhovor preniesol aj newyorský starosta, demokrat Bill de Blasio. Podľa neho Trumpova inaugurácia “nie je koniec, ale začiatok. Budeme bojovať spoločne”.

“Trump rád hovorí, že vybudoval hnutie. Teraz je na nás, aby sme si ho vybudovali tiež. Začnime dnes večer a po celej krajine,” vyzval a spresnil, že sa treba zasadiť za zdravotníctvo i boj proti klimatickým zmenám a postaviť sa na obranu ilegálnych migrantov.

Reklama

Psychoterapeutka Carol Bayová vysvetlila, že na zhromaždenie prišla kvôli pocitu, že sú ohrozené všetky výdobytky posledných 50 rokov: občianske práva, sloboda slova, právo na zdravotnú starostlivosť, práva žien či homosexuálov.

Dizajnér Patrick Mavros považuje demonštráciu proti Trumpovi za symbol toho, že “ľudia nezostanú pasívni a nenechajú republikánov robiť, čo sa im zachce”. “Budeme ich sledovať a brať na zodpovednosť,” dodal.

Podľa politického analytika Sama Abramsa, ktorý vyučuje na newyorskej súkromnej univerzite Sarah Lawrence College, by sa New York, kde 80 percent voličov vo voľbách podporilo Clintonovú, mohol stať jednou z hlavných platforiem opozície proti novému americkému prezidentovi.

V meste okrem toho stále kolujú špekulácie, že Clintonová by sa v najbližších voľbách mohla uchádzať o post newyorského primátora a dostala sa takto na čelo protitrumpovskej opozície. Samotná Clintonová však o tom nikdy nehovorila.

Bill de Blasio sa bezprostredne po voľbách stretol s Trumpom – okrem iného aj pre to, aby ho upozornil, že New York bude brániť svoju tradíciu prijímania migrantov, čo je v rozpore s Trumpovými zámermi vyhostiť z krajiny mnohých prisťahovalcov.

Reklama

Ministerstvo spravodlivosti štátu New York vo štvrtok deklarovalo, že poskytne právnu pomoc všetkým obciam a mestám v štáte, aby mohli mariť prípadné pokusy federálnych úradov o vyhostenie imigrantov.

Samotný Trump sa v čase protestného zhromaždenie v New Yorku nachádzal už v hlavnom meste Washington, kde dnes popoludní (SEČ) zloží sľub ako 45. prezident USA. Novembrové prezidentské voľby vyhral aj na základe prísľubov o raste americkej ekonomiky, ale hovoril aj o zrušení viacerých liberálnych opatrení prijatých odstupujúcou vládou prezidenta Baracka Obamu.

Podľa agentúry AP sa vo Washingtone v noci nadnes (SEČ) zišli odporcovia i prívrženci Donalda Trumpa, pričom hádky medzi nimi prerástli aj do fyzických inzultácií, ktoré polícia ukončila za pomoci obranných sprejov.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali