Neuveríte? Dnes sa začínajú majstrovstva sveta v hokeji

Neuveríte? Dnes sa začínajú majstrovstva sveta v hokeji

Chabarovsk 29. marca 2015 (HSP/Foto:HSP)

 

Priatelia, dnes sa začínajú (presnejšie sa už pred niekoľkými hodinami aj začali) majstrovstvá sveta v hokeji. Že je to omyl a MS-2015 sa začnú až v máji? Nuž, ako sa to vezme. Hokej má totiž veľa podôb: ľadový hokej, hokej na tráve, florbal a pod. Dnes sa začínajú MS v hokeji, ktorý na Slovensku pozná iba málo kto…

Ide o druh hokeja, ktorý má dva medzinárodne uznané názvy: bandy /bandy hokej/ a ruský hokej. Počas medzinárodných oficiálnych súťaží sa častejšie používa prvý názov. Povieme si niečo o tomto zaujímavom športe, o ktorom asi 99 percent Slovákov nemá ani potuchy.

Reklama
Na snímke hráči súperiacich hokejových tímov

Bandy hokej sa hrá na ľadovej ploche s rozmermi ako futbalové ihrisko. Proti sebe nastupujú dve 11-členné družstvá (10 hráčov v poli a 1 brankár). Tento druh hokeja sa považuje za predchodcu ľadového hokeja v Európe.

Prvé zmienky o hre, ktorá sa hrá so zahnutými palicami a s loptičkou, pochádzajú už zo staroveku. Moderná forma bandy hokeja sa rozšírila v Anglicku v 18. storočí. Existujú však dokumenty potvrdzujúce, že v trochu inej, staršej podobe, sa bandy hokej hral v stredoveku v Holandsku. Ale v Rusku tento šport poznali už v 10. – 11. storočí a s hokejkami sa naháňali po ľade zamrznutých rybníkov a riek. Namiesto loptičky používali zemiaky alebo zamrznuté ovocie… Obrovským fanúšikom ruského hokeja /bandy/ bol známy ruský cár Peter 1. Veľký, ktorý si z Holandska koncom 17. storočia doviezol železné korčule, aby mohol hrávať hokej.

Reklama

Prvý oficiálny zápas odohrali dva anglické kluby až v roku 1875. Oficiálne pravidlá boli schválené v Anglicku v roku 1891 po vzniku Národného zväzu bandy hokeja. Z Anglicka sa hra rozšírila do Švédska (1895), Ruska (1897), Írska, Holandska, Fínska, Nórska. Najviac zapustila korene práve v Rusku a škandinávskych krajinách. V roku 1913 sa vo švajčiarskom Davose uskutočnili prvé majstrovstvá Európy v bandy, na ktorých sa zúčastnilo 8 mužstiev – Rakúsko, Anglicko, Belgicko, Nemecko, Taliansko, Holandsko, Švajčiarsko a Francúzsko. Majstrami Európy sa stali Angličania. Prvá svetová vojna však zabrzdila rozvoj tohto športu. Aj na Slovensku sa istý čas hrával bandy hokej, od roku 1925 ho však začal vytláčať ľadový (kanadský) hokej. Rok 1928 bol posledný, kedy sa na Slovensku bandy hokej hral.

V roku 1955 vznikla Medzinárodná federácia bandy hokeja (Federation of International Bandy) FIB, združuje 31 národných zväzov, sídli v Katrineholme (Švédsko). Predsedom je Rus Boris Skrynnik. Medzi členmi tejto organizácie sú aj krajiny, ktoré mnohí z nás nepovažujú za hokejové – Mongolsko, India, Kirgizsko, Austrália, Arménsko, Argentína, Čína, Afganistan, ba dokonca aj Somálsko, ktoré sa stalo členom FIB pred 2 rokmi a vlani debutovalo na majstrovstvách sveta v skupine B. Na svojom prvom historickom vystúpení na MS v pondelok 27. januára 2014 Afričania prehrali s Nemeckom 1:22 /viď video – prvý historický gól Somálska na majstrovstvách sveta/.

Zaujímavé je, že chlapci zo Somálska ešte pred poldruha rokom nevedeli stáť na korčuliach a ľad videli iba ak v chladničke. Vznikol zaujímavý švédsko-somálsky projekt a tréneri – severania neuveriteľne rýchlo pripravili mužstvo, ktoré debutovalo na MS-2014. Na internete koluje niekoľko videí o príprave somálskych hráčov na ľade – je to fakt zábava!

Prvé majstrovstvá sveta mužov sa uskutočnili v r. 1957 vo Fínsku a o 47 rokov neskôr sa vo Fínsku konali aj prvé MS žien. Na začiatku sa konali raz za 2 roky, ale od roku 2003 sa konajú každý rok. Takmer štvrťstoročia /roky 1957 – 1981/ nikto nedokázal zdolať Rusov, ktorí vyhrali prvých 11 majstrovstiev sveta v rade. Doposiaľ má Rusko 22 titulov, Švédsko 11 a Fínsko 1. Táto trojica takmer nikoho nepustila na pódium víťazov, získala takmer všetky medaily. Okrem nich sa to podarilo iba Nórsku /1 strieborná a 1 bronzová/ a Kazachstanu /4 bronzové/. Bandy niekoľkokrát prezentovali na zimných olympijských hrách – aj minulý rok na Olympiáde v Soči. Ale zatiaľ sa nepodarilo presadiť, aby sa stal olympijským športom. Prvý oficiálny olympijský turnaj sa však bude konať už o 2 roky – na Zimnej univerziáde 2017.

 

Reklama

Základné pravidlá:

– rozmery klziska – od 45×90 m až po 65×110 m, hráva sa na štadiónoch a v halách

– brankár, na rozdiel od viacerých druhov hokeja, nemá hokejku!

– Plastová alebo gumená loptička má priemer 6 cm a má oranžovú farbu

– hrací čas je 2×45 min s 10 min. prestávkou /počas mrazov sa hrá 3X30 min./

Reklama

– v rozhodujúcich zápasoch, ak je potrebné predĺženie, predlžuje sa 2×15 min

– pri preniknutí loptičky za bránkovú čiaru (mimo priestoru bránky) sa hrávajú rohy

– za priestupky hráčov vylučujú na 5 alebo 10 minút alebo nasledujú priame strely

– mantinely sú vysoké 12 až 15 cm, bránka ma rozmery 3,5 x 2,1 x 2 m (š x d x h)

Vlani od 26.1. do 2.2.2014 sa v Rusku, v uralských mestách Irkutsk a Šelechov konali 34. MS v bandy hokeji. V kategóriách A a B bolo celkovo 17 účastníkov. Hralo sa systémom najprv každý s každým v skupine a potom sa v každej kategórii hrali play-off zápasy.

 

 

Štvrťfinále. Kategória A: Rusko – Kanada 22:1 , Švédsko – Bielorusko 33:5 /je to nový rekord v počte gólov na MS – 38 gólov/, Kazachstan – USA 11:3, Fínsko – Nórsko 9:2. Štvrťfinále, kategória B: Lotyšsko – Nemecko 9:3, Estónsko – Ukrajina 5:1, Japonsko – Holandsko 3:2, Maďarsko – Mongolsko 5:4.

Kategória A, o 5.-8. miesto: USA – Bielorusko 3:2, Nórsko – Kanada 7:1, Kategória A, o 5. miesto: Nórsko – USA 6:3, o 7. miesto: Bielorusko – Kanada 7:5 , Kategória B, o 5. miesto: Holandsko – Mongolsko 3:2, o 7. miesto: Nemecko – Ukrajina 5:4. Baráž o udržanie: Ukrajina – Somálsko 13:1 /1. polčas Ukrajina vyhrala iba 2:1/.

Semifinále, kategória B: Lotyšsko – Japonsko 8:0, Estónsko – Maďarsko 5:2.

Reklama

Finále, kategória B: Lotyšsko – Estónsko 8:2, o 3. miesto: Maďarsko – Japonsko 6:2.

Semifinále, kategória A: Rusko – Fínsko 3:1, Švédsko – Kazachstan 4:3.

Finále, kategória A: Rusko – Švédsko 3:2. o 3. miesto: Kazachstan – Fínsko 5:3.

Rusko sa po 22. raz stalo majstrom sveta v bandy hokeji. Finále sa hralo v takmer 30 stupňovom mraze, ale na tribúnach bolo viac ako 50 tisíc divákov /viď video/. Aj nasledujúce 2 MS sa uskutočnia v Rusku: teraz v Chabarovsku a na budúci rok v Uľjanovsku a Dimitrovgradu.

Niekoľko ostatných rokov sa majstrovstvá v kategórii A a B konali v rovnakom čase a posledný z „áčka“ hral baráž s prvým z „béčka“ za právo na budúci rok hrať v A-kategórii. Tento rok tieto majstrovstva rozdelili. B-majstrovstva, na ktorých sa zúčastnilo 9 mužstiev nasadených do 2 skupín, sa konali tiež v Chabarovsku – 1. až 6. februára.

Reklama

 

Štvrťfinále: Holandsko – Japonsko 4:2, Maďarsko – Nemecko 5:4, Lotyšsko – Mongolsko 11:5, Estónsko – Čína 14:3.

O 5. miesto: Nemecko – Japonsko 3:1. O 7. miesto: Mongolsko – Čína 7:5. O 8. miesto: Čína – Somálsko 11:1.

Semifinále: Lotyšsko – Maďarsko 7:5, Estónsko – Holandsko 8:2.

Reklama

Finále: Lotyšsko – Estónsko 8:3, o 3. miesto: Maďarsko – Holandsko 9:1.

 

Na majstrovstvách sveta, v kategórii A, ktoré sa dnes začínajú, prím ako aj v ostatných rokoch budú hrať určite hokejisti Ruska a Švédska, karty môžu zamiešať tímy Fínska a Kazachstanu, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou budú bojovať o 3. miesto. Väčšina zápasov sa bude konať pri plných tribúnach – na Sibíri a konkrétne v Chabarovske bandy je veľmi populárny druh športu. Na majstrovstvách Ruska, ktoré sa prednedávnom skončili, tím Chabarovsku – Ska Nefťanik obsadil 4. priečku. Dokonca aj finále majstrovstiev Ruska, na ktorom sa zúčastnilo Dinamo Moskva a Jenisej Krasnojarsk, sa pred niekoľkými dňami taktiež konalo v Chabarovsku, na štadióne, kde sa budú hrať aj zápasy majstrovstiev sveta. Turnaj sa začína dnes a finále bude 5. apríla.

Aby ste mali predstavu, čo je to bandy hokej – tu je niekoľko zostrihov zo zápasov.

Finále MS 2014. Rusko – Švédsko. Najlepšie momenty.

 

Reklama

Finále MS 2014. Rusko – Švédsko. Netradičný Pohľad z tribúny- Mexiské vlny.

 

Finále MS 2011. Rusko – Fńsko. Najlepšie momenty

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Včera 20:23

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 3 %, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 87,50 USD za barel (159 litrov). Výrazne sa pod to podpísali najnovšie informácie o prudkom zvýšení ropných zásob v USA, ako aj slabšie ekonomické údaje z Číny, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Včera 20:22

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali v minulom týždni vo výraznom raste, pričom rozsah rastu prekonal odhady zhruba dvojnásobne. Výsledkom je objem zásob, ktorý je pre súčasné obdobie roka takmer už na úrovni 5-ročného priemeru. Informoval o tom portál RTTNews.

Včera 20:19

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair očakáva, že do polovice júla dostane od americkej spoločnosti Boeing 40 lietadiel. Povedal to v stredu šéf aerolínií Michael O’Leary, ktorého citovala agentúra Reuters.

Včera 20:10

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretnú futbalisti dvojnásobného obhajcu trofeje FC Spartak Trnava a MFK Ružomberok.

Trnavčania zvládli stredajšiu semifinálovú odvetu, keď po domácom víťazstve 1:0 remizovali na ihrisku FK Železiarne Podbrezová 0:0 a v stredu 1. mája o 15.00 h v Košiciach sa pokúsia získať domáci pohár tretíkrát za sebou.

Včera 19:57

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov otvorili domáci Turnaj piatich krajín v Poprade prehrou. V stredajšom prvom zo štyroch zápasov na podujatí podľahli českým rovesníkom vysoko 2:7. Oba góly Slovenska zaznamenal útočník Lukáš Klečka.

Včera 19:08

Švédsky parlament schválil v stredu návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov. Informovala agentúra AP.

Osoby mladšie ako 18 rokov budú na zmenu pohlavia naďalej potrebovať súhlas svojho zákonného zástupcu, ošetrujúceho lekára, aj príslušného zdravotného úradu.

Nebude sa však už vyžadovať, aby mali stanovenú diagnózu tzv. rodovej dysfórie, čím sa lekársky označuje nesúlad medzi skutočným pohlavím a pociťovanou rodovou identitou človeka.

Včera 19:06

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu navštívila Tunisko a stretla sa s tamojšími predstaviteľmi, s ktorými diskutovala o “novom prístupe” k nelegálnej migrácii aj o ekonomickej spolupráci s Tunisom. Informovala agentúra AFP.

Meloniová sa v Tunise stretla s tamojším prezidentom Kaísom Saídom, ktorý v utorok po schôdzke s národno-bezpečnostným tímom prisľúbil, že Tunisko nebude centrom ani miestom pre odchod migrantov zo subsaharskej Afriky.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na návšteve Tuniska
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová a tuniský prezident Kajs Saíd počas stretnutia v Tunise
Včera 18:57

Najväčší odborový zväz v Grécku, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), zorganizoval na stredu rozsiahle štrajky. Trajekty nepremávali, verejná doprava bola narušená a niektoré štátne nemocnice v Aténach i v iných mestách fungovali iba s núdzovým počtom personálu. Informovala o tom agentúra AP.

Na čele štrajkov stojí GSEE a jej cieľom je návrat k právam na kolektívne vyjednávanie, ktoré boli zrušené pred viac ako desiatimi rokmi počas vážnej finančnej krízy.

Včera 18:29

Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Včera 18:28

Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v stredu večer miestneho času západ Japonska. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami však vydané nebolo, informovala televízia NHK World.

Včera 18:25

Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa v stredu stala spolužiačka ruského prezidenta Vladimira Putina z vysokej školy, 70-ročná Irina Podnosovová. Informovala o tom agentúra DPA.

Kritici ruského prezidenta sa dlhodobo sťažujú na rodinkárstvo či časté zvýhodňovanie známych v rôznych funkciách, ktoré podľa nich šéf Kremľa využíva na udržanie svojej moci.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke goticko-renesančný kaštieľ v Šimonovanoch, niekdajšej samostatnej obci a dnes časti Partizánskeho, patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku

Autor: FOTO TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali