Nemecký potravinový reťazec ponúka v západnej Európe plat 35 až 50 000 eur ročne. Na Slovensku to kvôli našej mentalite nehrozí

Nemecký potravinový reťazec ponúka v západnej Európe plat 35 až 50 000 eur ročne. Na Slovensku to kvôli našej mentalite nehrozí

Bratislava 13. apríla 2017 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Dvojaký meter sa pravdepodobne u nás netýka iba kvality potravín, ale aj platov v niektorých zahraničných potravinových reťazcoch. Jeden z nich, modro-žltý nemecký retailer, takisto veľmi nepodporuje slovenských výrobcov. To dokazuje i fakt, že vo svojich predajniach ponúka slovenskému spotrebiteľovi iba úbohých 18-percent slovenských výrobkov. V Západnej Európe mu to zákazník nedovolil. A tak aj v tomto má nemecký retailer, ako aj poniektorí ďalší zahraniční zamestnávatelia, nastavený dvojaký meter. Ten má aj na odmeňovanie slovenských zamestnancov, v porovnaní s tými zo západnej Európy. Aj keď podľa jeho vyjadrení tvrdí, že “ v poslednom polroku navýšil platy svojich zamestnancov o 25% , z toho o 5% iba a v poslednom mesiaci“. No nielen on, ale aj iné zahraničné siete  zamestnávajú v porovnaní so staršími členmi EÚ slovenských zamestnancov  za minimálne tretinové platy.

Ilustračné foto

“Pritom životné náklady sú v týchto krajinách skoro na rovnakej úrovni,“spomína na začiatky a neskorší vývoj spoločnosti nemeckého retailera v Írsku, food critic a retailer Patrick Linhart. Pritom nešetrí kritikou na stranu bývalého zamestnávateľa, ale aj mentality slovenského zamestnanca a spotrebiteľa. „To sa deje i napriek tomu, že sa zahraničným potravinovým reťazcom u nás na Slovensku veľmi dobre darí. V roku 2015 dosiahol nemecký retailer tržby vo výške 977 047 000 €, z čoho zisk predstavoval  84 843 000 €. Z naivnej predstavy, že po vstupe do EÚ sa časom vyrovná aj diametrálny rozdiel v platoch, sme už dávno vytriezveli.

Reklama

No tu je zaujímavý i fakt, že podiel zisku retailových spoločností na celkovom obrate je na Slovensku od 6 do 9 percent. No v zahraničí je to iba 1,5 percenta. Napriek tomu faktu ten istý zamestnávateľ ponúka za tú istú pozíciu napríklad v takom Írsku, plat v priemere od 35 do 50 000 eur ročne.

Reklama

Otázka platových podmienok a podielu produktoch od slovenských výrobkov, je iba na nás. Osobne si pamätám, keď tento retailer začínal v Írsku a domáci ho nazývali Lajdl. Prvé roky tvorilo klientelu iba väčšina prisťahovalcov z krajin, kde bol už tento reťazec známou značkou, a ponúkal väčšinou iba nemecké výrobky, podobné tým poľským. Tie boli dokonca I často vyrábané v Poľsku, takže zákazníci boli väčšinou Nemci a Poliaci žijúci v Írsku. Takéto druhy výrobkov boli v Írsku iba zriedkavým tovarom, keďže Poľsko /ako aj my/ sme ešte neboli v EÚ a kvôli absencii poľských obchodov bol tento druh výrobku v týchto končinách v roku 2000 zriedkavý. Konzervatívni Íri o tento druh produktov nemali veľký záujem.

Nová nemecká sieť sa dlhodobo správala na cudzej pôde rovnako, ako dnes na Slovensku. No po čase marketéri prišli na to, že musia zmeniť sortiment a stratégiu, inak si domáceho zákazníka nikdy nepodchytia. Ír si radšej vyberal z nekonečnej aleji jednotvárnych Cheddar syrov, jediného druhu toastového chleba a stovák rovnakých fazulí v konzervách v konkurenčnom Dunnes Stores. Dunnes Stores sa stal postupne i najsilnejším lídrom na domácom trhu, takže “Lajdl” sa musel prispôsobiť novému zákazníkovi, ktorý uprednostňoval podporiť lokálneho výrobcu. Po “Lajdl produktoch” írsky spotrebiteľ, hrdý na vlastné farmárske mäsové, mliečne, rybie, či zeleninové produkty od domácich farmárov, nesiahol. A tak tento ešte neznámy retailer pochopil, že toto nebude Slovensko a siahol po írskej hrdosti masívnou kampaňou s reklamnými sloganmi podporujúcich domácich farmárov, írskeho rybára, írskeho mliekára. Navýšením zastúpenia lokálnych produktov nakoniec prebil a teraz stavia mega-stores, ktoré rozlohovo na Slovensku poznáme iba vo forme Tesco hypermarketov. Plechové obchodíky plné nemeckého tovaru sa tak zmenili na úspešné moderné superobchody. Dnes tento reťazec patrí v Írsku k tým naozaj najúspešnejším. Tento rok bol tento zamestnávateľ inštitútom IITD vyhlásený za “Najlepšieho veľkého podnikateľa”.

S rastom tržieb sa však zmenili i pracovné podmienky, a to hlavne vďaka silným odborom, ktoré sa vedeli zastať aj našich, slovenských pracovníkov, žijúcich v Írsku. Keď som osobne pracoval v v prvých otvorených pobočkách ako manažér, ťahal som neľudských 70-75 hodín týždenne. Pritom som bol nútený podpisovať iba vykázaných 55 hodín. To je dnes už iba minulosťou. Ale v časoch otvárania prvých obchodov sa týždeň pracovalo v južnom Írsku, ďalší týždeň do večerných hodín v západnom. No a nasledujúce ráno už poniektorí otvárali obchod na východe Írska. Preto som aj ja často prespával na cestách vo vlastnom aute.  Deň voľna pre poniektorých vyzeral tak, že dostali voľné odpoludnie jedného dňa a voľné nasledujúce. Ja som si v rámci osobného voľna cestoval sto kilometrov na školenie, či preskúšanie z EAN kódov, alebo vykonával s ostatnými, ktorí mali tiež deň voľna, inventúru v obchode. Človek si až časom začne stanovovať sám svoje hraníc únosnosti. Nebol som ale jediným, čomu čelí I fakt, že kvôli rýchlej expanzii a nie s najlepšou referenciou  v úlohe zamestnávateľa, nedokázala táto spoločnosť napĺňať rady zamestnancov.  Vtedy čelili obrovskej fluktuácii pracovnej sily, pokiaľ zamestnávateľ nezmenil podmienky pre zamestnancov. Z týchto neľudských metód bol teda nútený úplne upustiť.  Neskôr vďaka atraktívnosti zreformovaného zamestnávateľa nahradili postupne slovenských a poľských zamestnancov tí domáci, írski. Tí si hneď po tom, čo sa konečne naučili správne foneticky vyslovovať jeho názov, obhájili i vlastné a výhodnejšie podmienky.

Na snímke Food critic Patrick Linhart, BSc. in Retail Management

Zamestnávateľ bol tak pritlačený nielen zmeniť sortiment potravín, ale aj prístup ku svojim zamestnancom. Po konverzácii s jedným z manažérov obchodu som sa dozvedel, že manažér pracuje maximálne 35 hodín, berie si plné prestávky, užíva si plné dni voľna a jeho plat sa vyšplhal na 40 tisíc ročne.

Spotrebiteľ tak teda dokázal zmeniť kvalitu, a zamestnanec dokázal zmeniť zamestnávateľa. Dokážeme teda i my zmeniť platy a správanie sa zahraničných reťazcov u nás doma, na Slovensku?”.

Reklama

Food critic Patrick Linhart, BSc. in Retail Management

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali