Náš šiesty súper na MS: Fínsko

Náš šiesty súper na MS: Fínsko

Bratislava 15. mája 2016 (HSP/Foto:Zuzana Zelenayová)

 

Po sobotňajšom stretnutí s Kanadou (prehra Slovákov 0:5) čaká na náš tím na hokejovom svetovom šampionáte v Rusku súboj s ďalším favoritom. Dnes sa Slovensko stretne od 19:15 s Fínskom.

Na snímke slovenský tím počas prípravy na MS v Rusku
Na snímke slovenský tím počas prípravy na MS v Rusku

Na aktuálnych majstrovstvách sveta (MS) sú po piatich odohratých stretnutiach Fíni spoločne s Kanadou jedinými celkami, ktoré nestratili ani bod. Fíni majú na turnaji aktuálne najlepšie presilové hry a v efektivite v zakončení sú druhí za Kanadou. Po Kanaďanoch sú taktiež druhým najmenej trestaným tímom.

Reklama

Fínsky káder je zložený z hráčov pôsobiacich v najlepších hokejových ligách sveta. Okrem osmičky hokejistov z NHL nájdeme vo fínskych farbách zástupcov farmárskej AHL, nadnárodnej KHL, či fínskej a švédskej najvyššej súťaže. Popri skúsených reprezentantoch nájdeme vo výbere “Suomi” aj mladučké svetové hokejové talenty – napríklad predpokladanú tohtoročnú draftovú dvojku pre NHL Patrika Laineho, ktorý je po piatich stretnutiach na aktuálnych MS druhým najproduktívnejším hráčom turnaja (zaznamenal 5 gólov a 4 asistencie). Taktiež má tento 18-ročný forvard zlato z ostatných MS hráčov do 20 rokov a je aj aktuálnym šampiónom fínskej najvyššej súťaže. Zlato zo šampionátu “dvadsiatkarov” má ďalší 18-ročný fínsky útočník Sebastian Aho a taktiež 19-ročný forvard Colorada Mikko Rantanen. Už tri sezóny v drese Floridy má za sebou iba 20-ročný center Aleksander Barkov. Ďalší fínsky útočník Jussi Jokinen je na MS aktuálnym lídrom v počte nazbieraných asistencií (7), forvard Jani Lajunen je zasa zatiaľ najlepším na vhadzovaniach (odohral však iba jeden duel – pozn.), pričom dobre sa v tejto štatistike darí aj jeho spoluhráčom – Mikko Koivu je zatiaľ tretí a Aleksander Barkov hneď za ním.

Rýchlosť “fínskych bleskov” Slováci okúsili nedávno. S Fínmi sa naši stretli v tohtoročnej záverečnej príprave na MS, v rámci Euro Hockey Challenge s nimi prehrali v Tampere 2:3 a v Turku 1:6.

Reklama

V porovnaní s vlaňajškom sa počet registrovaných hráčov vo Fínsku zvýšil o viac ako dve tisícky, najvyšší nárast zaznamenali muži a ženy, o niečo menší juniori. Za posledné tri roky sa však fínska hokejová základňa navýšila o takmer 20 tisíc registrovaných hráčov.

Okrem titulu z MS hráčov do 20 rokov získali v tejto sezóne Fíni aj zlato na svetovom šampionáte hokejistov do 18 rokov.

 

Najväčšie hviezdy Fínska na aktuálnych MS: Mikko Koivu, Jussi Jokinen, Antti Pihlström, Mika Pyörälä, Aleksander Barkov, Mikael Granlund, Leo Komarov, Patrik Laine, Niklas Bäckström

Umiestnenie na ostatných MS: 6. miesto

Reklama

Cieľ pred aktuálnymi MS: zisk medaily

Najväčšie úspechy na MS: 1. miesto (1995, 2011), 2. miesto (1992, 1994, 1998, 1999, 2001, 2007, 2014), 3. miesto (2000, 2006, 2008)

Hokejové legendy Fínska: Timo Jutila, Matti Keinonen, Jari Kurri, Harry Lindblad, Pekka Marjamäki, Riikka Nieminen-Välilä, Kalevi Numminen, Teppo Numminen, Esa Tikkanen, Lasse Oksanen, Esa Peltonen, Göran Stubb, Jorma Valtonen, Juhani Wahlsten, Unto Wiitala, Urpo Ylönen, Jere Lehtinen, Saku Koivu, Teemu Selänne a iní. 

Vzájomná bilancia:

Slovensko – Fínsko: 32 zápasov, 6 víťazstiev – 3 remízy – 23 prehier, skóre: 64:100 

Reklama

Aktuálny káder Fínska na MS v Petrohrade a Moskve:

Brankári: Niklas Bäckström (Calgary Flames/Kanada/NHL), Mikko Koskinen (SKA Petrohrad/Rusko/KHL), Juuse Saros (Milwaukee Admirals/USA/AHL)

Obrancovia: Juuso Hietanen (Dinamo Moskva/Rusko/KHL), Topi Jaakola, Atte Ohtamaa (obaja Jokerit Helsinki/Fínsko/KHL), Tommi Kivistö (Avtomobilist Jekaterinburg/Rusko/KHL), Lasse Kukkonen (Kärpät Oulu/Fínsko/Liiga), Esa Lindell (Texas Stars/USA/AHL), Ville Pokka (Rockford IceHogs/USA/AHL), Anssi Salmela (Brynäs IF/Švédsko/SHL)

Útočníci: Sebastian Aho (Kärpät Oulu/Fínsko/Liiga), Jussi Jokinen, Aleksander Barkov (obaja Florida Panthers/USA/NHL), Mikael Granlund, Mikko Koivu (obaja Minnesota Wild/USA/NHL), Leo Komarov (Toronto Maple Leafs/Kanada/NHL), Antti Pihlström (CSKA Moskva/Rusko/KHL), Jarno Koskiranta (SKA Petrohrad/Rusko/KHL), Patrik Laine, Jani Lajunen (obaja Tappara Tampere/Fínsko/Liiga), Teemu Pulkkinen (Detroit Red Wings/USA/NHL), Mika Pyörälä (Kärpät Oulu/Fínsko/Liiga), Mikko Rantanen (Colorado Avalanche/USA/NHL), Tomi Sallinen (Djurgaarden/Švédsko/SHL)

Vizitka Fínska

Člen IIHF od: 10. februára 1928

Počet registrovaných hráčov: 75 851

Počet mužských hráčov: 29 683

Počet ženských hráčok: 6 457

Počet juniorských hráčov: 39 731

Reklama

Počet rozhodcov: 62

Počet nekrytých ľadových plôch: 24

Počet krytých ľadových plôch: 260

Prezident: Harri Nummela

Počet obyvateľov v krajine: 5 476 922

Reklama

Postavenie v mužskom rebríčku: 4.

Postavenie v ženskom rebríčku: 3.

Rudolf Zelenay ml.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali