Nákup CT v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci preveruje polícia

Nákup CT v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci preveruje polícia

Bratislava 15. januára 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann,Pavol Ďurčo)

 

Polícia zisťuje, či cétečko nebolo predražené a či nákup nebol šitý na mieru jednej firme

Polícia prešetruje nákup CT prístroja v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci. Zisťuje, či cétečko nebolo predražené a či nákup nebol šitý na mieru jednej firme – spoločnosti s ručením obmedzeným z Popradu. Vedenie nemocnice všetky podozrenia odmieta. Informoval o tom denník Pravda vo svojom dnešnom vydaní.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

“Prijali sme podnet, ktorého súčasťou je aj podozrivý nákup CT prístroja v čadčianskej nemocnici. Ten preverujeme,” povedala pre denník hovorkyňa žilinského krajského policajného riaditeľstva Jana Balogová.

Nemocnica kúpila tomograf v roku 2011 za 1.073.000 eur s DPH. Dodávateľa si vybrala cez rokovacie konania, čiže rokovala s vybranou firmou, ktorou bola spoločnosť s ručením obmedzeným z Popradu. “Prístroj bol neopraviteľný, podľa rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie sme mohli rokovať iba s jedným dodávateľom, išlo o mimoriadnu situáciu,” uviedla pre denník Martina Laufiková, sekretárka riaditeľa nemocnice.

Reklama

Rokovania podľa nej prebiehali so všetkými “renomovanými štyrmi dodávateľmi na trhu” s cieľom vyrokovať čo najlepšiu cenu. “V druhej etape nemocnica rokovala s firmou, ktorá ponúkla najnižšiu cenu, ešte o znížení tejto sumy,” povedala pre denník. Najlepšia ponuka bola podľa nej práve od popradskej spoločnosti.

Vo výslednej cene je podľa Laufikovej zahrnutá nielen cena prístroja a dátové úložisko, ale aj dodanie na miesto určenia, spracovanie technologického projektu, stavebné úpravy i uvedenie do prevádzky, odinštalovanie starého prístroja, zaškolenie zamestnancov, sedemročný záručný a pozáručný servis vrátane výmeny RTG lámp, čo má byť najvyššia položka v rámci servisu. Konatelia spoločnosti s ručením obmedzeným z Popradu na otázky neodpovedali.

Denník komunikoval aj so zamestnancom čadčianskej nemocnice, ktorý chcel zostať v anonymite. Ten povedal, že “bolo vopred jasné, že táto firma zákazku dostane”. Vedenie nemocnice spolu so Žilinským samosprávnym krajom mali podľa neho čakať, kým na prístroji nenastane havarijný stav. “Ten starý bol poruchovaný už v roku 2009, vôbec sa nepozeralo na to, že pacienti museli chodiť na vyšetrenie do Žiliny alebo do Ružomberka,” konštatoval pre denník. Zamestnanec si myslí, že suma tomografu bola zbytočne navýšená za servis po záruke prístroja a za stavebné úpravy.

Predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár považuje údajné pochybenia v nemocnici za predvolebnú agendu. “Naposledy minulý rok som na stôl dostal nepodložené tvrdenia, postúpil som tento podnet polícii,” konštatoval pre denník. Poslanci Žilinského kraja nový nákup CT prístroja odsúhlasili, denník však informuje, že samotný nákup už “v dobrej viere” nekontrolovali.

Popradská spoločnosť s ručením obmedzeným vyhrala zákazky aj v nemocniciach v Trstenej a Liptovskom Mikuláši. Súťaž sa uskutočnila cez elektronickú aukciu, obstarávanie mal mať podľa denníka v rukách Žilinský samosprávny kraj. Cétečká kúpili za 1.136.000 eur s DPH, súťaže prebiehali v roku 2011. V cene sú podľa denníka zahrnuté podobné príslušenstvá. Polícia nepotvrdila, či sa zameria aj na tieto nákupy.

Reklama

 

Blanár: Komu prekáža, že sa našim župným nemocniciam darí?

Stanovisko predsedu ŽSK Juraja Blanára k dnešnému článku denníka Pravda “Ďalšie podozrivé CT”:

Na snímke predseda ŽSK Juraj Blanár
Na snímke predseda ŽSK Juraj Blanár

“Denník Pravda zverejnil v dnešnom vydaní článok, ktorým spochybňuje priebeh verejného obstarávania a nákup CT prístroja v Kysuckej nemocnici v Čadci, v ktorom nekorektne zavádza s nepodloženými údajmi.

Podnet s podozreniami na nákup CT prístroja v Kysuckej nemocnici, ktorý mi bol doručený v decembri minulého roku, obsahoval viaceré nepodložené tvrdenia bez akýchkoľvek dôkazov. Napriek tomu som tento podnet postúpil osobne na políciu, pretože mi záleží na dobrom mene nemocnice. Záleží mi na tom, aby po skončení prešetrenia tohto podnetu, nebolo možné zneužívať túto tému ani v budúcnosti po rokoch, tak ako je tomu v súčasnosti pred voľbami. Pretože od roku 2011, kedy prebehlo verejné obstarávanie na nákup CT, neboli vznesené žiadne odborné ani vecné pripomienky od ÚVO alebo iných odborných a kontrolných orgánov. A tí, ktorí mali podozrenie, mohli už dávno dať podnet na políciu. A kladiem si otázku, prečo tak neurobili? Ja som to urobil.

Reklama

Nemocnica je otvorená, nemá čo zakrývať a pri preverovaní podnetu je maximálne nápomocná.”

TASR informoval predseda ŽSK Juraj Blanár.

 

Žilinský samosprávy kraj: Zavádzajúce informácie denníka Pravda o Kysuckej nemocnici

Stanovisko Martina Šenfelda, riaditeľa Kysuckej nemocnice s poliklinikou v Čadci:

“Kysucká nemocnica v Čadci je pravidelne vťahovaná do predvolebnej kampane vždy, keď sa blíži predvolebné obdobie s cieľom ju škandalizovať. Necelé dva mesiace pred parlamentnými voľbami je tomu tak opäť. Inak si neviem vysvetliť tendenčný a zavádzajúci článok v dnešnom vydaní Pravdy. Mrzí ma, že na Slovensku sú ešte stále takí ľudia, ktorým prekáža, že naša nemocnica dokáže hospodáriť s pozitívnym výsledkom, že sa jej darí zvyšovať kvalitu, modernizovať oddelenia a zachraňovať ľudské životy v spádovej oblasti pre viac ako 124-tisíc obyvateľov.

Nerozumiem, ako je možné na nepodložených údajoch, tvrdeniach a nemenovaných zdrojoch spochybňovať nákup prístroja, na ktorý nepodal námietku nikto z oprávnených subjektov ani kontrolných orgánov. Redaktorka tak svojím článkom a anonymnými vyjadreniami spochybňuje platné zákony a transparentnosť verejného obstarávania.

S redaktorkou denníka pani Beňovou som osobne komunikoval v pondelok a prostredníctvom telefonického rozhovoru som ju informoval, že služobne cestujem, a preto jej moje vyjadrenie pošlem prostredníctvom asistentky. Preto sa mi zdá absolútne nekorektné, ak redaktorka uviedla, že reagovala iba moja asistentka a znížila tým moju výpoveď, ako keby celú problematiku vysvetľovala len „nejaká“ sekretárka. Rovnako som ju pozval do nemocnice, aby som jej osobne poskytol všetky informácie, čo odmietla s odôvodnením, že článok musí mať v ten deň hotový a moje vyjadrenie potrebuje v pondelok do 14 h. Článok vyšiel napokon až v piatok! Kladiem si preto otázku, o čo tu vlastne ide? O ochotu redaktorky objektívne posúdiť situáciu určite nie.

V roku 2011 vznikla v Kysuckej nemocnici mimoriadna udalosť ohrozujúca život a zdravie pacientov, keď sa pokazil starý CT prístroj, ktorý bol už neopraviteľný. Servis až po tejto udalosti oznámil, že pokazený náhradný diel sa už nevyrába. Dovtedy sme takú informáciu nemali. Na základe tejto mimoriadnej situácie sme boli oprávnení podľa odborného rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie rokovať s jedným dodávateľom. Napriek tomu sme v záujme vyššej transparentnosti uskutočnili rokovania so všetkými štyrmi renomovanými dodávateľmi na našom trhu, ktorí spĺňali požadované technické parametre CT prístroja s príslušenstvom a pozáručným servisom s cieľom vyrokovať čo najlepšiu cenu. Všetky firmy, ktoré predkladali ponuky, boli obchodnými zástupcami renomovaných výrobcov CT prístrojov na Slovensku s právnou subjektivitou s.r.o. A preto nie je pravda, tak, ako sa navádza v článku, že sme uprednostnili len jedného sprostredkovateľa, a to eseročku z Popradu. Aj toto by som pani redaktorke vysvetlil, keby mala skutočný záujem.

V druhej etape sme už rokovali s firmou, ktorá ponúkla najnižšiu cenu a po tomto rokovaní došlo dokonca ešte k jej ďalšiemu zníženiu o 25-tisíc eur. Výsledná cena 1 073 000,05 s DPH zahŕňala nielen cenu prístroja, pacsy (dátové úložiská), ale aj dodanie na miesto určenia, spracovanie technologického projektu, spracovanie realizačného projektu nevyhnutných stavebných úprav, vlastných stavebných úprav vrátane k tomu potrebného materiálu, inštalácia prístroja a jeho uvedenie do prevádzky, odinštalovanie starého prístroja a jeho likvidácia, zaškolenie zamestnancov ako správcov na obsluhu prístroja, atď., sedemročný záručný a pozáručný servis vrátane výmeny CT žiaričov, ktoré sú v rámci servisu najdrahšou položkou (okolo 150-tisíc eur za jednu výmenu). V celkovej cene je zohľadnená aj cena peňazí, pretože bola rozložená na 60 splátok. Obstarávanie bolo na prístroj s rozlišovacou schopnosťou minimálne 32 slice (rezov), napriek tomu všetky firmy ponúkli v daných cenách prístroje už s rozlišovacou schopnosťou so 64 slice (rezmi). Na starom CT sme vyšetrili ročne 4 300 pacientov, avšak za rok 2015 sme s týmto novým modernejším, rýchlejším a pre zdravie pacientov šetrnejším prístrojom pomohli až 8 340 pacientom. Preto je pre mňa nepochopiteľné, že pani redaktorka na základe nepodložených tvrdení a údajov spochybňuje nákup prístroja, vďaka ktorému môžeme každoročne zachraňovať ľudské životy nielen v okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto, ale viackrát sme už pomohli aj pri urgentných situáciách pacientom z iných nemocníc.

Reklama

Zároveň pani Beňová z denníka Pravda porovnáva CT prístroj Kysuckej nemocnice v Čadci s prístrojom v Dunajskej Strede. Nie je možné porovnávať cenu nášho prístroja so servisom a mnohými ďalšími atribútmi, ktoré som spomenul, len s cenou samotného CT bez servisu v Dunajskej Strede. Podľa môjho názoru by si redaktorka mala zrátať, koľko nemocnica v Dunajskej Strede za ďalších päť rokov po uplynutí záruky investovala do servisu, napríklad len do výmeny CT žiariča, ktorý je najdrahšou položkou, a túto sumu pripočítať k cene prístroja. Následne môžeme nákupy porovnávať, keďže naša nemocnica má pre svoje CT výmenu žiaričov už zahrnutú v konečnej cene na sedem rokov aj so servisom! Boli sme medzi prvými nemocnicami na Slovensku, ktoré mali v cene zahrnutý aj pozáručný servis na 5 rokov. Čo je dovedna 7 rokov záruky vrátane výmeny CT žiariča, ktorého cena sa pohybuje pri tomto prístroji okolo 150-tisíc eur.

Kysucká nemocnica je otvorenou nemocnicou, ktorej hlavným cieľom je starostlivosť o našich pacientov. Nemáme čo skrývať a pri preverovaní podnetu som poskytol orgánom činným v trestnom konaní všetky podklady, pretože sme podľa môjho názoru pri obstarávaní CT prístroja postupovali transparentne, efektívne, hospodárne a v súlade so zákonom. A preto vítam, že predseda kraja postúpil tento ničím nepodložený podnet, ktorý obdržal, polícii, aby sa tieto tvrdenia vyvrátili a nemohlo sa tak aj po rokoch zneužívať renomé našej nemocnice na útoky vždy pred voľbami. Pretože, ak mal niekto pochybnosti už v roku 2011, mohol podať podnet na políciu. Ak tak neurobil, svedčí to po štyroch rokoch tesne pred voľbami len o politickej motivácii?

Preto Kysucká nemocnica zvažuje aj právne kroky voči denníku Pravdu za poškodzovanie dobrého mena našej nemocnice,” píše vo svojom stanovisku Martin Šenfeld, riaditeľ Kysuckej nemocnice s poliklinikou v Čadci.

TASR o tom informovala Lenka Záteková, hovorkyňa kancelárie predsedu ŽSK. ŽSK je zriaďovateľom Kysuckej nemocnice v Čadci.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali