Nadácia Slovenského olympijského výboru nezabudla na starších olympionikov, ale aj na mladé športové talenty

Nadácia Slovenského olympijského výboru nezabudla na starších olympionikov, ale aj na mladé športové talenty

Bratislava 13. decembra 2016 (HSP/Foto:Jozef Cvajniga)

 

Nadácia Slovenského olympijského výboru vznikla 27. decembra 2007, s cieľom podporovať mladých talentovaných športovcov v rozvíjaní ich športového talentu. Zároveň podporuje mládežnícke športové podujatia a športové osobnosti, ktorá nás v minulosti reprezentovali na domácich a zahraničných podujatiach.

Ocenenie bývalých starších športovcov, ktorí si prevzali okrem vianočného balíčka a poukaz na týždenný pobyt v Kúpeľoch Dudince
Ocenenie bývalých starších športovcov, ktorí si prevzali okrem vianočného balíčka a poukaz na týždenný pobyt v Kúpeľoch Dudince

Aj v tomto roku pripravila v bratislavskom hoteli NH Gate One predvianočné stretnutie generácií v znamení fair play. V rámci už tradičného projektu Nadácie SOV OLYMPIJSKÉ SRDCE  PRE SENIOROV si deväť bývalých olympionikov a dve ďalšie športové osobnosti vo veku nad 59 rokov prevzali poukazy na liečebné pobyty v Kúpeľoch Dudince. Pekný vianočný darček dostali aj piati mladí talentovaní športovci z projektu UKÁŽ  SA !,ktorí si prevzali šek na 1000 eur na ďalšie rozvíjanie ich talentu. Prítomní zároveň uviedli do života publikáciu olympioničky Kataríny Ráczovej s názvom Fair Play v praxi.

Reklama

Ako na margo tejto akcie povedal nedávno novozvolený prezident Slovenského olympijského výboru Anton Siekel, ktorý od júna 2014 až doteraz viedol správnu radu Nadácie SOV: „Kontinuálne sa snažíme vytvárať príležitosti, pri ktorých si môžu skúsení športovci a olympionici vymeniť skúsenosti s našimi veľkými športovými talentami, ktoré podporujeme v rámci Nadácie SOV.“

Starší olympionici sa na týždňových liečebných pobytoch v Kúpeľoch Dudince premiérovo zúčastnili v dvoch turnusoch už vo februári a v marci tohto roku. Teraz si poukazy na budúcoročné pobyty z rúk Antona Siekala a čestného prezidenta SOV Františka Chmelára prevzali ďalší olympionici – hokejisti Jozef Golonka a Pavol Svitana, atlétka Mária Mračnová–Faithová, volejbalistka Pavlína Kohútová–Štefková, strelec Ivan Némethy, športová gymnastka Ingrid Potisková-Holkovičová, hádzanárka Janka Stašová, rýchlostný kanoista Ľubor Štark a moderný päťbojár Peter Vyskočil, ako aj hokejový tréner Vladimír Šťastný a bývalá stolná tenistka Alena Chládeková-Grofová. Spolu s nimi sa na stretnutí prezentovali aj ďalší známi olympionici – šermiarka Katarína Ráczová a futbalista Anton Urban. Poukazy na liečebné pobyty v Kúpeľoch Dudince dostanú aj ďalší štyria olympionici, bývalá atlétka Jozefína Čerchlanová, volejbalistka Mária Javorčíková-Mališová a basketbalisti Stanislav Kropiláka a Ľudmila Pěčová-Chmelíková.

Reklama
Dekorovanie a odmeňovanie mladých nádejných športovcov
Dekorovanie a odmeňovanie mladých nádejných športovcov

V ďalšej časti programu patril večer aj mladým športovým talentom, ktoré sa zapojili do projektu Nadácie SOV s názvom UKÁŽ SA ! V rámci tohto projektu Nadácia SOV za minulý rok rozdelila 20 000 eur a tohto roku v septembri ďalších 30 000 eur, určených na podporu 12 mladých športovcov vo veku od 12 – 18 rokov v nepriaznivej sociálnej situácii. “Do projektu UKÁŽ  SA! Sa nám prihlásilo takmer 80 mladých športovcov a viac ako 25 tisíc hlasov verejnosti rozhodlo o tom, kto z vybraných dvanástich získal akú finančnú čiastku“ – vysvetlil na záver člen správnej rady Nadácie SOV Gábor Asványi.

Krátko pred Vianocami sa z grantu Nadácie SOV mohli tešiť ďalší piati mladí športovci. Štedrý vianočný darček – šek na 1000 eur – si odniesli atlétka Tereza Rudzanová, plavec Kevin Bielik, hádzanár Dalibor Rendek, volejbalistka Zuzana Šepeľová a lyžiarka Klaudia Nemcová. Tieto darčeky odovzdávala olympijská medailistka v streľbe Danka Barteková symbolické šeky spolu s ďalšími olympijskými medailistami, členmi správnej rady Nadácie SOV Zuzanou Rehák Štefečekovou a Jurajom Minčíkom. Na margo tohto vyhlásenia a oceňovania prezradila olympijská medailistka v streľbe Danka Barteková: “Chcem sa veľmi poďakovať partnerom Nadácie SOV, bez ktorých by takáto podpora talentov nebola možná. Pomohli nájsť finančné prostriedky na ocenenie ďalších piatich športovcov, ktorým sme takto rozdelili spolu päťtisícovú dotáciu.”

Krst plublikácie  „FAIR PLAY  V PRAXI“ netradičným spôsobom fleuretom Kataríny Ráczovej, bývalej výbornej šermiarky Československa
Krst plublikácie „FAIR PLAY V PRAXI“ netradičným spôsobom fleuretom Kataríny Ráczovej, bývalej výbornej šermiarky Československa

Záverečná časť príjemného stretnutia patrila „krstu“ publikácie FAIR PLAY V PRAXI, ktorú napísala „duša“ slovenského hnutia fair play, trojnásobná olympionička v šerme a národná ambasádorka Rady Európy pre šport, toleranciu a fair play Katarína Ráczová. O samotný krst publikácie sa niekdajším Ráczovej fleuretom postarala dvojnásobná olympionička v skoku do výšky Mária Mračnová, nositeľka najvyššieho medzinárodného ocenenia fair play – Ceny Jeana Borotru a odznakmi Klubu fair play SOV zase členovia vedenia klubu. K celému aktu krstu pripojila na záver Katarína Ráczová pár pekných myšlienok fair play: “Úlohou športu je vychovávať, nielen prekonávať rekordy a zbierať víťazstvá. Je krásne stať na stupni víťazov, počúvať hymnu, ale nie každý má to šťastie. Napriek tomu šport môže pomôcť, aby z detí vyrástli osobnosti, ktoré dokážu čeliť rôznym prekážkam a problémom v každodennom živote. Šport nás naučí rešpektovať druhých a ich výkony.”

Jozef  Cvajniga

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali