Nad Grékom, ktorý vylákal z banky štyri milióny eur, verdikt nevyniesli

Nad Grékom, ktorý vylákal z banky štyri milióny eur, verdikt nevyniesli

Bratislava 27. novembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Dnešné verejné zasadnutie bolo zrušené, keďže sa obžalovaný opätovne písomne ospravedlnil

Krajský súd (KS) v Bratislave ani dnes opätovne a po štyroch rokoch od verdiktu prvostupňového súdu nemohol vyniesť rozsudok nad Grékom Savvasom K., ktorému sa podľa obžaloby podvodným spôsobom podarilo z banky vylákať takmer štyri milióny eur.

Reklama
Ilustračné foto

Dnešné verejné zasadnutie bolo zrušené, keďže sa obžalovaný opätovne písomne ospravedlnil. Vo veci bude vytýčený nový odročený termín. Podobne na začiatku tohto mesiaca obhajca obžalovaného na úvod verejného zasadnutia predložil potvrdenie o práceneschopnosti s tým, že zdravotný stav jeho klienta mu neumožňuje účasť na verejnom zasadnutí.

Gréka Savvasa K. už v roku 2010 Okresný súd Bratislava I odsúdil na desať rokov väzenia s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň ho zaviazal uhradiť poškodenej OTP Banke škodu v spomínanej výške. Rozsudok zatiaľ nebol právoplatný, pretože obžalovaný si ponechal 15-dňovú lehotu na podanie odvolania. Prokurátor i zástupca poškodenej banky sa možnosti podať odvolanie vzdali.

Reklama

Dokazovanie viny v tomto prípade sa pred súdom nekonalo, keďže obžalovaný priznal svoju vinu. Prokurátor vo svojej záverečnej reči preto navrhol zohľadniť priznanie Savvasa K., ako aj to, že doteraz nebol súdne trestaný, a navrhol súdu, aby mu udelil trest v dolnej polovici trestnej sadzby vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň žiadal, aby súd obžalovaného zaviazal uhradiť škodu.

Obhajca obžalovaného navrhol vtedy súdu, aby jeho mandantovi uložil trest na dolnej hranici trestnej sadzby, ktorá je v tomto prípade desať až 15 rokov. “Skutočne nerozumiem tomu, čo sa stalo. Desať rokov som pracoval na Slovensku s veľkými spoločnosťami ako Billa či Tesco. Nebolo to prvý raz, čo som si zobral z OTP Banky úver. V roku 2002 som si zobral 10-miliónový úver a vrátil som to včas. Potom som si zobral úver 90 miliónov z banky ČSOB, ktorý som vrátil. Vyjadrujem svoju ľútosť nad tým, čo sa stalo. OTP Banka mi ponúkala 150-miliónový úver, ale taký veľký som nepotreboval. Ako ste zistili, ja som začal s platením úveru, nemal som vôbec úmysel nesplatiť úver,” povedal vo svojej záverečnej reči Savvas K.

Grék sa chcel údajne priznať už na aprílovom pojednávaní 2010. Ako vtedy pre TASR uviedol hovorca bratislavského Krajského súdu Pavol Adamčiak, Savvas K., obžalovaný z trestného činu úverového podvodu, mal v januári 2007 uzavrieť s OTP Bankou Slovensko ako živnostník úverovú zmluvu na 120 miliónov korún, pričom predložil niekoľko sfalšovaných potvrdení. Medzi nimi i falošné potvrdenie z daňového úradu, kde zatajil nedoplatok vo výške 22,5 milióna korún.

Obžalovaného, na ktorého bol vydaný medzinárodný zatykač, stíhali väzobne. V septembri 2009, keď súd prijal obžalobu, rozhodol aj o ďalšom trvaní väzby. Súd vtedy nepresvedčila k súhlasu na jeho prepustenie ani ponuka kaucie vo výške 40.000 eur. V súčasnosti je už obžalovaný stíhaný na slobode.

ml

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali