Na šiestich frontoch pokračujú boje – v Sýrii, Libanone, Iraku, Jemene, na Donbase a Náhornom Karabachu

Na šiestich frontoch pokračujú boje – v Sýrii, Libanone, Iraku, Jemene, na Donbase a Náhornom Karabachu

Palmýra 5. apríla 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-SANA via AP)

 

Začiatok nového týždňa nepriniesol žiadne zmeny na frontoch v 6 štátoch. Stále pokračujú prudké boje v Sýrii, Libanone, Iraku, Jemenu, na Donbase a Náhornom Karabachu. Zo všetkých frontových krajín prichádzajú dosť protirečivé správy

Po dosť rušnom víkende 154. brigáda 4. mechanizovanej divízie Sýrskej arabskej armády a jednotky libanonského hnutia Hezbolla v nedeľu o 10. hodine večer začali nový útok a pokúsili sa dobyť výšinu Tell al Eis na juhu Aleppa. Túto výšinu islamisti obsadili v sobotu počas zúfalého protiútoku. Celú noc sýrske letectvo bombardovalo pozície DAÉSu v tejto lokalite. Vládne jednotky zo všetkých síl sa snažia vyhnať islamistov z tejto kľúčovej výšiny, pretože ohrozujú mesto Hader, ktoré iba pred niekoľkými hodinami dobyla sýrska armáda. Sýrske média informujú, že v týchto bojoch počas víkendu islamisti stratili 100 až 120 bojovníkov.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Sýrske letectvo zaútočilo na dedinu Kafr Jelis v provincii Idlib, kde sa v tom momente konali rokovania veliteľov islamistických jednotiek. Podľa sýrskych médií ozbrojenci DAÉSu stratili 25 ľudí vrátane 8 vysokopostavených veliteľov. Novinári taktiež prízvukujú, že medzi zabitými je dosť veľký počet legionárov z Jordánska, Saudskej Arábie, Azerbajdžanu a dokonca z… Číny.

Dnes ráno ozbrojenci DAÉSu zaútočili v provincii Damask a snažia sa dobyť východnú časť leteckej základne Dumeir. Islamisti poslali výbušninami naplnené nákladné auto ku kontrolnému stredisku Sara, ktoré sa nachádza medzi letnou drahou a základňou 16. pluku sýrskej armády. Autor riadil terorista – samovrah, ktorému sa podarilo dopraviť smrtonosné auto do cieľu. Po obrovskom výbuchu islamisti sa vrhli do útoku. V súčasnosti sa boje odohrávajú pri východnej bráne leteckej základne Dumeir a vo východnej časti hôr Kalamun, ktoré sa nachádzajú blízko základne.

Reklama

Jednotky Hezbolly včera útočili na pozície islamistov aj na východe Libanonu v okolí mesta Ras Baalbek a dediny Az Zuveitini. Podarilo sa im vyhnať islamistov zo všetkých výšin v okolí tohto mesta. Inak žiadne veľké zmeny na libanonskom fronte v ostatných hodinách nenastali.

Iracká armáda za podpory Síl ľudovej domobrany oslobodila niekoľko mestských štvrtí v strategickom meste El Hit v provincii Anbar. Iracké média taktiež informujú o veľkých stratách islamistov. Ministerstvo obrany Iraku uviedlo, že vládna armáda v El Hite úplne  oslobodila mestské štvrte Maymura a Askari a v súčasnosti kontroluje prakticky polovicu tohto mesta. Na irackom ministerstve obrany vyhlásili, že El Hit vládna armáda oslobodí už v priebehu niekoľkých dní.

Naopak nedarí sa Kráľovskej armáde Saudskej Arábie. Za podpory Síl arabskej koalície sa zasa pokúsila dobyť mesto Rabua v jemenskej provincii Asir. Tlačový hovorca Jemenskej armády uviedol, že Republikánska garda Jemenu prekazila tento útok a zabránila tomu, aby sa saudskí vojaci dostali do severných štvrtí mesta Rabua. Tlačová služba Jemenskej armády informuje, že v týchto bojoch saudská armáda stratila 30 vojakov a celkovo v priebehu posledného týždňa saudská armáda, arabská koalícia a jednotky lojálne jemenskému prezidentovi Hadimu, ktorý sa nachádza v azyle, stratili takmer 600 vojakov, ale nedokázali dobyť ani mesto Rabua, ani susedné mesto Midi na severozápade Jemenu.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Mimoriadne protirečivé správy prichádzajú z Náhorného Karabachu. Tlačové služby Arménskej a Azerbajdžanskej armády informujú o veľkých stratách na strane súpera – aj čo sa týka vojakov, aj techniky. Preveriť tieto informácie je mimoriadne ťažké – novinári takmer nemajú šancu dostať sa do lokalít, kde prebiehajú tie najprudšie boje. Obidve strany principiálne súhlasili uzatvoriť prímerie, avšak boje a delostrelecká paľba predsa pokračuje. Moskva vyzýva obidve strany, aby zastavili násilie a dodržiavali prímerie. Turecko vyhlásilo, že v tomto konflikte bude podporovať Azerbajdžan „až do konca“. Washington, Brusel, Berlín, Paríž a Londýn zatiaľ sa k tomuto konfliktu vyjadrujú mimoriadne opatrne.

Napriek formálnemu prímeriu v ostatných týždňoch stále intenzívnejšie pokračujú boje na Donbase. Donecké a Luhanské vedenie už niekoľko mesiacov upozorňovalo všetky medzinárodné organizácie na to, že Kyjev sťahuje na juhovýchod krajiny vojská a ťažkú techniku a to môže znamenať iba jedno, že pripravuje útok. Svetové spoločenstvo na tieto upozornenia reagovalo dosť „lenivo“ a ukrajinská armáda a hlavne dobrovoľnícke batalióny banderovcov zasa obnovili bojové operácie.

Reklama

Stále pokračuje ostreľovanie Donecka ukrajinským delostrelectvom. Ozbrojenci ukrajinských dobrovoľníckych bataliónov sa neúnavne snažia dobyť donecké letisko, ktoré je už úplne zničené. Kyjev, Doneck a Luhansk sa neustále navzájom obviňujú v porušovaní prímeria a ostreľovaní svojich pozícií zo strany nepriateľa.

Kým ukrajinskí „kompetentní“ a média uvádzajú iba prípady porušovania prímeria zo strany Donecka a Luhanska, a Luhansk a Doneck robia presný opak a uvádzajú iba prípady porušovania prímeria zo strany ukrajinskej armády, je dosť ťažké zistiť, ktorá strana je viac na víne. Faktom však je a to nepopierajú ani ukrajinské armádne zdroje, že Kyjev hlavne na Donbas pokračuje v sťahovaní stále nových a nových jednotiek a vojenskej techniky. Povstalecké jednotky, pochopiteľne, zostávajú na svojich miestach – nepokúšajú sa útočiť, ale nemajú ani kam ustupovať…

Eugen Rusnák

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali