Na pôde ruskej ambasády v Bratislave sa hovorilo o prioritách zahraničnej politiky Ruska v súčasnosti

Na pôde ruskej ambasády v Bratislave sa hovorilo o prioritách zahraničnej politiky Ruska v súčasnosti

Bratislava 11. februára 2016 (HSP/Foto: Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku)

 

V priestoroch veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike v Bratislave sa včera uskutočnil brífing „Priority zahraničnej politiky Ruska v súčasnosti“. Tradičný brífing sa konal pri príležitosti Dňa diplomatického pracovníka Ruska

Na brífingu sa zúčastnili: tlačový hovorca veľvyslanectva Ruska na Slovensku Alexej Kulagin a tretí tajomník veľvyslanectva Dmitrij Vaščenko. Brífing viedol Alexej Kulagin (na snímke vpravo), v závere Dmitrij Vaščenko (na snímke vľavo) odpovedal na otázky novinárov.

Reklama
Na snímke  vpravo Alexej Kulagin  a  Dmitrij Vaščenko
Na snímke vpravo Alexej Kulagin a Dmitrij Vaščenko

V úvode brífingu Alexej Kulagin pripomenul, že práve v ten deň, 10. februára, v Rusku už po 14. raz oslavujú Deň diplomatického pracovníka. „Tento deň bol stanovený, ako náš  profesionálny sviatok, výnosom prezidenta Ruska v roku 2002. V tento deň si, samozrejme, popri iných sviatočných akciách, spomíname na našich kolegov.

Minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov sa dnes zúčastnil tradičného aktu kladenia vencov k pamätným tabuliam  na počesť našich predchodcov, ktorí zahynuli na bojiskách Veľkej vlasteneckej vojny aj neskôr pri výkone služobných povinností. Dnes si kladením kvetov na hroby uctievame významných diplomatov pochovaných v Rusku aj v zahraničí, ktorí v rôznych dobách oddane obhajovali záujmy Vlasti.

Reklama

Chcel by som dodať, že 23. februára sa v Rusku oslavuje Deň obrancu Vlasti. Tieto dva sviatky majú veľa spoločného. Ako som už spomenul, napríklad, za čias 2. svetovej vojny diplomati ako vojaci sa zúčastnili na boji proti fašistom. V súčasnej dobe mame veľa príkladov, kedy sa vojaci stavali diplomatmi a naopak. Dobrým príkladom toho je zástupca ministra obrany Ruska Anatolij Antonov, bývalý diplomat. Berúc do úvahy všetko, čo bolo povedané, tento rok Veľvyslanectvo Ruska 25. februára organizuje recepciu pri príležitosti oboch týchto sviatkov,“ uviedol Alexej Kulagin.

Porozprával o prioritách zahraničnej politiky Ruska. „Tento rok profesionálny sviatok diplomatických služieb pripadá na obdobie zostrujúcich sa mnohopočetných znepokojujúcich javov vo svete a napätej medzinárodnej situácie. Na základe skúseností z minulého roka, kedy sme boli svedkami ďalšieho zosilnenia globálnej konkurencie, snaženia o spomalenie objektívnej tendencie formovania sa spravodlivejšieho polycentrického medzinárodného systému, na pozadí nestability svetového hospodárstva, rozvinutých mediálnych kampaní, ktoré v mnohých prípadoch prerastali do skutočnej informačnej vojny, v rámci ktorej, medzi iným, boli pokusy zabrániť šíreniu alternatívnych informácii, na pozadí prehlbovania závažných konfliktných situácií, najmä na Strednom východe a v Afrike, nárastu konfesionálneho napätia a bezprecedentného zosilnenia teroristickej hrozby predovšetkým zo strany ISIL, čo vyprovokovalo masový exodus obyvateľstva, medzi iným aj na územie Európskej únie, za takých okolností priority zahraničnej politiky Ruskej federácie  možno zhrnúť nasledovne.

Rusko sa snaží uplatňovať aktívnu činnosť v úlohe stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN, ako jeden z najväčších štátov s intenzívnou zahraničnou politikou, obhajujúc vlastné národné záujmy ale uvedomujúc si svoju zodpovednosť za situáciu vo svete. Ťažiskom smerovania nášho úsilia je presadenie iniciatívy prezidenta Ruskej federácie Vladimíra Putina o formovaní, na základe medzinárodného práva a pod záštitou OSN, širokej protiteroristickej koalície. Akcie leteckých kozmických síl Ruska, ktoré sa vykonávajú na žiadosť sýrskej vlády, naozaj pomohli prelomiť situáciu v tejto krajine, dosiahlo sa zmenšenie územia ovládaného teroristami. Ako výsledok – situácia sa vyjasnila a súčasne sa ozrejmilo, kto skutočne bojuje proti teroristom, a kto zastáva úlohu ich podporovateľa, snažiac sa využívať ich pre vlastné egoistické jednostranné účely.

Naš aktívny podiel v protiteroristickom boji prispel k prijatiu viacerých dôležitých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN, ktorých účelom je znemožniť financovanie terorizmu. Je nutné spájať vojenské akcie s politickými procesmi nacielenými na urovnanie konfliktov, s opatreniami, prekážajúcimi teroristom využívať hospodársku infraštruktúru ktorej sa zmocnili, podobne ako to urobil ISIL v Iraku a Sýrii, dodávajúc pašovanú ropu a ďalšie tovary do Turecka na predaj.

Minulý rok sme intenzívne napomáhali vzniku Medzinárodnej podpornej skupiny pre Sýriu a začiatok tzv. „Viedenského  procesu“. Nájdenie riešenia najzložitejších problémov je možné len na základe medzinárodného práva, rešpektovania kultúrnej a civilizačnej rozmanitosti moderného sveta, práva národov na sebaurčenie.

Reklama

Práve týmto smerom sa uberá činnosť Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), Euroázijskej hospodárskej únie (EAHU), Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ). Na tých istých princípoch je rozbehnutá práca aj takých sľubných formátov ako sú BRICS a Šanghajská organizácia pre spoluprácu (SCO).

Pritom, rozvíjajúc integračné štruktúry a procesy v post-sovietskom priestore, nestaviame ich proti iným integračným snahám. Sme pripravení pracovať na harmonizácii integračných procesov a budovaní mostov najmä medzi Európou, Euráziou, Ázijsko-pacifickým regiónom (APR). V minulom roku bola podpísaná dôležitá dohoda o voľnom obchode medzi EAHU a Vietnamom, množstvo štátov (sú ich desiatky) prejavujú záujem o podpísanie podobných dokumentov. Bola dosiahnutá rámcová dohoda o prací na prepojení činnosti EAHU a čínskeho projektu Ekonomického pásu „Hodvábnej cesty“, ktorá poskytuje mimoriadne široké možnosti.

Ďalšie vyhliadky na spoluprácu poskytuje iniciatíva prezidenta Ruskej federácie Vladimíra Putina o začiatku, spolu s našimi partnermi z EAHU, konzultácií s členmi SCO a Združenia štátov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) na vytvorenie možného hospodárskeho partnerstva. Tieto otázky budú na programe nadchádzajúceho v máji v Soči samitu Rusko-ASEAN. Pri implementácii našich priorít zahraničnej politiky budeme aj naďalej sledovať zásadám rovnováhy záujmov, zvrchovanosti medzinárodného práva a ústrednej úlohy OSN.

Sme aktívne podporovali a budeme naďalej podporovať všetky kroky na odstránenie umelých prekážok pre medzinárodnú komunikáciu a účasť ktoréhokoľvek štátu na medzinárodnom dianí. Spomeniem tu dokončenie likvidácie sýrskeho vojenského chemického potenciálu a dosiahnutie dohody o urovnaní situácie s iránskym jadrovým programom.

Považujeme za veľký úspech minulého roka dosiahnutie Minských dohôd dňa 12. februára 2015. V ďalšom období budeme nástojčivo usilovať o urovnanie konfliktu na Ukrajine na základe vykonávania záväzkov, obsiahnutých v tomto Balíku opatrení. Nie všetky body dohody boli splnené, a to najmä tie, ktoré sa vzťahujú na povinnosti Kyjeva nadviazať priamy dialóg s Doneckom a Luhanskom za účelom vyriešenia politických aspektov ukrajinskej krízy. Z tohto dôvodu bolo rozhodnuté pokračovať v tejto práci aj v roku 2016. Požadujeme striktné vykonávanie Minských dohôd. Celkovo zostávame i naďalej prívržencami výhradne mierového riešenia vnútornej ukrajinskej krízy.

Reklama

Zatiaľ, však, vidíme pretrvávanie veľmi nekonštruktívnej a nebezpečnej línie voči Rusku, vrátane posilnenia vojenského potenciálu NATO v blízkosti našich hraníc, budovanie európskeho a ázijského segmentov globálnej protiraketovej obrany USA, na výstavbe ktorého sa podieľajú európske krajiny a štáty severo-východnej Ázie. Považujeme tieto aktivity za destabilizujúce a krátkozraké. Na tomto mieste je dôležité pripomenúť, že to nie je naša voľba, ale berieme túto skutočnosť do úvahy a to aj pri našich ďalších opatreniach.

Podrobne to deklaruje Stratégia národnej bezpečnosti Ruskej federácie do roku 2020, ktorá bola schválená 31. januára 2015 prezidentom V. Putinom a ktorá je základným dokumentom strategického plánovania, definuje národné záujmy a strategické priority Ruskej federácie, krátkodobé a dlhodobé ciele a opatrenia na poli domácej i zahraničnej politiky zamerané na posilnenie národnej bezpečnosti Ruskej federácie a zabezpečenie dlhodobej perspektívy udržateľného rozvoja krajiny.

Veľmi si vážime priateľskú a vzájomne rešpektujúcu povahu rusko-slovenských vzťahov a obojstrannú snahu o ich ďalší rozvoj. Udržujeme pravidelné kontakty vo všetkých smeroch a to na najvyššej úrovni. Napríklad, v minulom roku sa v Moskve stretli premiér Róbert Fico s prezidentom Ruska Vladimírom Putinom a premiérom Dmitrijom Medvedevom. Slovensko navštívili minister zahraničia Ruska Sergej Lavrov a minister priemyslu a obchodu Denis   Manturov. v Moskve bol na návšteve minister hospodárstva Slovenskej republiky Vazil  Hudák. Uskutočnila sa výmena parlamentných delegácií, v Rade federácie Ruska bola založená skupina pre vzťahy s Národnou radou SR. Uskutočňujú sa projekty v ekonomickej, kultúrnej a humanitárnej sfére.

Sme vďační slovenskému ľudu a vedeniu krajiny za citlivé vnímanie historických udalostí spoločného boja proti fašizmu, starostlivosť o vojnové hroby a pomníky sovietskych vojakov. Dúfame, že spoločne dôstojne oslávime 71. výročie Víťazstva v druhej svetovej vojne.

Na záver by som chcel vás upozorniť na skutočnosť, že Ruská federácia je pripravená na úzku a konštruktívnu spoluprácu s našimi západnými partnermi, vrátane Európy a USA. Ale len na rovnoprávnom a vzájomne výhodnom základe, na princípe vzájomného nezasahovania do vnútorných záležitostí a rešpektovania záujmov každej strany a zásad medzinárodného práva,“ zdôraznil tlačový hovorca veľvyslanectva Ruska na Slovensku Alexej Kulagin.

V závere brífingu tretí tajomník veľvyslanectva Ruska na Slovensku Dmitrij Vaščenko odpovedal na otázky novinárov.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali