Na Orave sa do štrajku zapojilo viac ako 20 z takmer 120 škôl

Na Orave sa do štrajku zapojilo viac ako 20 z takmer 120 škôl

Dolný Kubín/Tvrdošín/Námestovo 25. januára (TASR/HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Do dnešného štrajku sa podľa údajov aktualizovaných dnes o 12.51 h na stránke ISU zapojilo 11.564 učiteľov zo 746 škôl

Do časovo neobmedzeného štrajku učiteľov sa dnes zapojilo 24 z takmer 120 materských, základných a stredných škôl na Orave. Vyplýva to z údajov zverejnených na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU).

Reklama
Na snímke Základná škola Nábrežie mládeže v Nitre, ktorá sa nepripojila k štrajku
Na snímke Základná škola Nábrežie mládeže v Nitre, ktorá sa nepripojila k štrajku

ISU podporili pedagógovia Cirkevnej spojenej školy v Dolnom Kubíne. Vyučovanie však prebieha na všetkých stupňoch základnej školy a v prvom až treťom ročníku gymnázia, od štvrtka 28. januára sa bude vyučovať podľa pôvodného rozvrhu v celej škole. Z dôvodu zapojenia sa niektorých pedagogických zamestnancov Základnej školy s materskou školou Martina Kukučína v Dolnom Kubíne do ostrého neobmedzeného štrajku pedagogických zamestnancov škôl a školských zariadení funguje škola až do odvolania v obmedzenom režime. “Rodičov žiadame, aby pravidelne sledovali našu internetovú stránku, kde pri zmene aktualizujeme informácie každý deň približne do 14.30 h,” vysvetľuje riaditeľka školy Katarína Števonková.

Takmer celý pedagogický zbor Základnej školy s Materskou školou Vitanová sa zapojil do ostrého štrajku a dnes sa ani v základnej ani materskej škole vôbec nevyučovalo. Rovnako je to napríklad aj v Zázrivej, Pucove, Oravskom Veselom, Chlebniciach či v Dlhej nad Oravou. Do školy tu neprišli deti základných škôl, materských škôl sa štrajk nedotkol.

Reklama

V Mútnom sa rozhodlo štrajkovať 29 pedagógov základnej školy spoločne s deviatimi učiteľkami z materskej školy. “Sme nespokojní so systémom, učebnými pomôckami aj nestabilitou v školstve. Neustále zavádzajú rôzne neotestované vzdelávacie programy. Tieto zmeny nám prekážajú,“ povedala riaditeľka Základnej školy s materskou školou v Chlebniciach.

Do dnešného štrajku sa podľa údajov aktualizovaných dnes o 12.51 h na stránke ISU zapojilo 11.564 učiteľov zo 746 škôl. Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je približne 89.000.

 

V Nitre počet štrajkujúcich škôl v regióne sa počas víkendu takmer zdvojnásobil

Autobusmi z Nitry, Levíc i Topoľčian dnes dopoludnia vyrážali učitelia z Nitrianskeho kraja na štrajk do Bratislavy. Podľa slov koordinátora z Iniciatívy nitrianskych učiteľov Štefana Šimonova ďalší učitelia z okresov Šaľa a Nové Zámky cestovali na štrajk osobnými autami. „Momentálne neviem povedať presný počet pedagógov, ktorí šli do Bratislavy, ale podľa mojich informácií odcestovala väčšina z tých, ktorí sa do štrajku zapojili,“ uviedol pre TASR Šimonov.

Reklama

V priebehu uplynulého víkendu vzrástol počet škôl v Nitrianskom kraji, ktoré sa do štrajku učiteľov zapojili, takmer na dvojnásobok. Kým ešte vo štvrtok (21.1.) Iniciatíva slovenských učiteľov uvádzala na svojej webovej stránke viac ako 50 škôl podporujúcich štrajk, dnes už bola podľa Šimonova do protestnej akcie zapojená približne stovka stredných, základných a materských škôl, čo je viac ako 11 percent zo všetkých škôl v tomto regióne. „V samotnej Nitre sa štrajkuje na štyroch stredných a siedmich základných školách (ZŠ). Štrajk je okrem toho aj v dvoch škôlkach, ktoré fungujú pri ZŠ. V rámci Nitrianskeho kraja sa do neobmedzeného štrajku zapojilo už viac ako 1500 pedagogických a odborných zamestnancov,“ povedal Šimonov.

Ako doplnil, Iniciatíva nitrianskych učiteľov plánuje okrem protestných akcií zvolávať aj diskusie, na ktorých chce svoje postoje predstavovať pedagógom aj verejnosti. „Vo štvrtok 28. januára sa chceme stretnúť s učiteľkami z materských škôl, aby sme hovorili o cieľoch štrajku a zároveň ich povzbudili. Deň pred tým, v stredu 27. januára, zasa organizujeme diskusné stretnutie s rodičmi a verejnosťou o 17. hodine v Trafačke. Témou diskusie bude objasnenie dôvodov štrajku a hľadanie riešení, ako zabezpečiť rovnaké podmienky pre žiakov v prístupe ku kvalitnému vzdelaniu. Toto stretnutie je jednou zo sprievodných akcií počas štrajku učiteľov,“ hovorí Šimonov.

Situáciu na školách v regióne monitoruje aj Nitriansky samosprávny kraj (NSK). Podľa slov hovorkyne predsedu NSK Oľgy Prekopovej sa dnes zo 67 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK zúčastnilo na štrajku 192 pedagógov, čo je deväť percent z ich celkového počtu. „Vyučovanie neprebiehalo len v dvoch školách, a to na Strednej priemyselnej škole stavebnej v Hurbanove a Gymnáziu s vyučovacím jazykom maďarským v Šahách,“ uviedla Prekopová s tým, že v obmedzenom režime prebiehal vyučovací proces na Gymnáziu Andreja Vrábla v Leviciach a s osobitným rozvrhom pre 1. až 4. ročník fungovalo Gymnázium v Topoľčanoch.

 

Rodičia v Rači podporujú štrajk učiteľov, tvrdí samospráva

Reklama

Rodičia podporujú aktivity pedagógov, ktorí sa rozhodli dnes vstúpiť do ostrého štrajku, a plne ich akceptujú. Tvrdí to bratislavská mestská časť Rača. Podľa samosprávy to dokazuje aj situácia v tunajšej Materskej škole na Plickovej ulici. “V prípade dnešného voľna v materskej škole si rodičia ochotne nechali deti doma a škôlka nemusela organizovať náhradný program alebo presun detí do iných škôlok,” povedala pre TASR hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

Z dvoch základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Rača sa do štrajku učiteľov zapojila jedna – Základná škola Tbiliská. Na dnešok vyhlásila riaditeľka školy voľno. “Z 33 pedagógov pracujúcich v tejto škole sa do štrajku zapojilo 26,” priblížila TASR hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková. Aj na pôde materských škôl, ktorých je v zriaďovateľskej pôsobnosti račianskej samosprávy sedem, sa do štrajku zapojila len jedna, a to Materská škola Plickova. Z celkového počtu osem učiteľov v tejto materskej škole sa do štrajku vstúpilo sedem.

Hovorca bratislavskej mestskej časti Vrakuňa Tomáš Zajac pre TASR povedal, že samospráva v koordinácií s riaditeľmi škôl informovala vopred rodičov školákov o štrajku učiteľov. Spätnú väzbu, či už pozitívnu alebo negatívnu, od rodičov mestská časť doteraz nezaznamenala. Podľa Zajaca samospráva rešpektuje, že podľa Ústavy SR majú učitelia právo na štrajk. Vo Vrakuni, ktorá má tri základné školy, sa do štrajku zapojili dve. “Z celkového počtu 43 učiteľov sa v Základnej škole Rajčianska prihlásilo do štrajku 36 pedagógov a sedem sa nezapojilo. Vyučovanie bolo zrušené,” povedal. Vyučovanie bolo zrušené aj v Základnej škole Železničná. Tu sa z celkového počtu 42 učiteľov rozhodlo štrajkovať 26.

V Podunajských Biskupiciach štrajk učiteľov neobmedzil vyučovanie detí v tunajších školách. Ako pre TASR uviedla starostka mestskej časti Alžbeta Ožvaldová, zo štyroch základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Podunajských Biskupíc vstúpili do štrajku šiesti pedagogickí zamestnanci zo Základnej školy Bieloruská. Vyučovací proces v školách v mestskej časti je podľa starostky zabezpečený. Ako tvrdí, samospráva doteraz v súvislosti so štrajkom nezaregistrovala pozitívne či negatívne ohlasy zo strany rodičov.

Starosta Vajnôr Ján Mrva pre TASR uviedol, že v mestskej časti majú dve základné školy. Jednu v zriaďovateľskej pôsobnosti Vajnôr – Základná škola Kataríny Brúderovej a ďalšiu cirkevnú – Základnú školu s materskou školou Jána Pavla II. “Podľa mojich informácií sa dnes do štrajku nezapojila žiadna z našich škôl,” uviedol. Mestská časť taktiež neeviduje spätnú väzbu zo strany rodičov na štrajk učiteľov.
Samosprávy odporúčajú rodičom, aby sledovali ďalší vývoj situácie na webových stránkach škôl, ktoré sa do štrajku zapojili.

Časť učiteľov na Slovensku dnes vstúpila do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime. Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa Iniciatívy slovenských učiteľov dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

 

Prázdne lavice dnes pre štrajk učiteľov ostali aj v Žarnovici

Prázdne lavice dnes pre štrajk učiteľov ostali aj v Strednej odbornej škole (SOŠ) v Žarnovici. Z 22 pedagogických zamestnancov, ktorí na škole pracujú, sa do štrajku zapojilo 21 z nich. “Ideme podľa pokynov ministerstva školstva, čiže sme sa odhlásili z poisťovní a samozrejme ideme bez mzdy,” skonštatoval riaditeľ školy Stanislav Hlavna.

Na škole sa teda nebude vyučovať dnes a v utorok 26. januára. “Vzhľadom na to, že v tomto období je pred pol rokom, zajtra sme sa dohovorili v rámci svojej dobrovoľnosti, že o 12.00 sa zídeme, urobíme klasifikačnú poradu, aby sme ani ten polročný cyklus neobmedzili,” dodal riaditeľ s tým, že vyučovať by chceli začať opäť od stredy (27.1.). Štrajk však podľa jeho slov chcú podporovať aj naďalej.

Reklama

Nielen prerušením vyučovania, ale aj účasťou na dnešnej demonštrácii v Bratislave sa do štrajku učiteľov zapojili pedagógovia zo Základnej umeleckej školy (ZUŠ) v Žarnovici. Riaditeľ školy Patrik Gontko potvrdil, že vyučovanie bude opäť prebiehať až v stredu. “Do štrajku sa zapojili všetci pedagogickí zamestnanci školy,” podotkol s tým, že požiadavky Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) považujú za opodstatnené. Spolu s ďalšími učiteľmi z regiónu, ale aj s niekoľkými rodičmi sa vybrali podporiť štrajk aj do hlavného mesta. “Dokonca jeden rodič podporuje túto aktivitu takým spôsobom, že deti zobral zo sebou,” dodal Gontko.

Vyučovanie v normálnom režime prebieha dnes na Základnej škole s materskou školou v Župkove. Zástupkyňa riaditeľky školy Ivana Betková v tejto súvislosti konštatovala, že požiadavky štrajkujúcich podporujú aj napriek tomu, že sa učitelia do štrajku nezapojili. “Keby sme išli štrajkovať, tak si rodičov len pobúrime proti sebe a aj tak nič nevyriešime. Na dverách máme vylepené plagáty, že podporujeme štrajk, súhlasíme s požiadavkami, ktoré sú, ale nechceli sme do toho zaťahovať deti,” podotkla Betková.

Do dnešného štrajku sa podľa údajov aktualizovaných dnes o 13.26 h na stránke ISU zapojilo 11.607 učiteľov zo 749 škôl. Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských škôl, 2113 základných škôl a 868 stredných škôl. Počet učiteľov je približne 89.000.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali