Maďarič: Každá zo štandardných strán je pre nás partnerom na rokovanie

Maďarič: Každá zo štandardných strán je pre nás partnerom na rokovanie

Bratislava 13. februára 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Branislav Račko)

 

Strana už predstavila päticu priorít na nasledujúce funkčné obdobie prostredníctvom svojej internetovej stránky

Zhodnotenie štyroch rokov vládnutia a predstavenie priorít na roky 2016 až 2020 sú hlavnými témami programovej konferencie Smeru-SD, ktorá sa dnes uskutoční v Banskej Bystrici. Na podujatie príde predsedníctvo vládnej strany, všetci kandidáti do Národnej rady SR, predsedovia krajov, primátori či sociálni partneri. Podľa hovorkyne strany Ľubice Končalovej ide asi o 500 ľudí.

Reklama
Na snímke šéf volebnej kampane Smeru-SD a podpredseda strany Marek Maďarič
Na snímke šéf volebnej kampane Smeru-SD a podpredseda strany Marek Maďarič

Smer-SD má zatiaľ na svojej internetovej stránke päticu priorít na roky 2016 až 2020, pričom sľubuje, že ich bude presadzovať, ak bude súčasťou novej vlády. Strana chce presadzovať ekonomiku, ktorá je vyvážená, podporujúca hospodársky rast a zachovávajúca zdravé verejné financie, ako aj férové a dôstojné podmienky zamestnancov v pracovných vzťahoch.

Pri bezpečnosti štátu Smer-SD hovorí o vnútornej, ako aj vonkajšej bezpečnosti a potravinovej sebestačnosti krajiny. Vo sfére zdravotníctva, školstva a dopravy chce Smer-SD pokračovať vo zvyšovaní platov zamestnancov v školstve a zdravotníctve, avizuje modernizáciu týchto sektorov aj s využitím zdrojov EÚ a ďalšiu výstavbu infraštruktúry podporujúcu rozvoj regiónov.

Reklama

Štvrtá priorita hovorí o zvyšovaní životnej úrovne ľudí, a to ďalším znižovaním miery nezamestnanosti, zvyšovaním minimálnej mzdy a rastom príjmov ľudí s nižšími príjmami, ako aj dôchodcov a mladých rodín. Poslednou piatou prioritou je posilňovanie právneho štátu, kde Smer-SD avizuje ďalšie zvyšovanie vymožiteľnosti práva, zachovanie kontrolných funkcií voči exekutíve a pokračovanie a rozvoj nástrojov vyššej transparentnosti a efektívnosti verejnej správy.

 

Programovú schôdzku  vedie Paška

Programovú konferenciu vládnej strany Smer-SD vedie podpredseda strany Pavol Paška. Cieľom podujatia je prijatie dokumentu “Robíme pre ľudí a chránime Slovensko”, čo má byť základným cieľom účasti Smeru-SD vo vláde v rokoch 2016 až 2020.

“Je to výnimočný formát, sme pár dní pred voľbami. Budeme sa riadiť vašimi názormi a to, čo plénum konferencie odsúhlasí, to bude výstupom,” uistil Paška prítomných delegátov.

Reklama

Za predsedníckym stolom konferencie sedia okrem lídra strany Roberta Fica a Pašku aj podpredsedovia Smeru-SD Marek Maďarič, Peter Kažimír, Dušan Čaplovič, Robert Kaliňák, generálny sekretár Ján Richter, šéf zboru poradcov premiéra Vladimír Faič a podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková.

 

Maďarič: Cieľom nie je primárne jednofarebná vláda, ale funkčná a stabilná

Politickým cieľom strany Smer-SD nie je primárne jednofarebná vláda, ale vláda s dostatočnou väčšinou, stabilná a nie príliš široká. V prejave na programovej konferencii Smeru-SD to dnes vyhlásil šéf volebnej kampane Smeru-SD a podpredseda strany Marek Maďarič s tým, že takáto vláda by bola pre Slovensko vhodná.

Upozornil však, že takáto stabilná koalícia nie je jedinou možnosťou po voľbách, druhou je vláda bez Smeru-SD. “Musela by to byť vláda zložená z väčšieho množstva menších strán. Spájalo by ich iba to, že odmietajú ísť so Smerom-SD. Už teraz je však medzi nimi množstvo animozít,” povedal.

Reklama

Podľa Maďariča aj tie najlepšie zámery a ciele, ktoré má politická strana, si vyžadujú elementárny predpoklad, a to funkčnú, stabilnú, akcieschopnú vládu a vládnu koalíciu. “Naša základná téza preto znie: funkčná, stabilná a akcieschopná vláda. Smer-SD má záujem byť jej súčasťou. Malo by to byť nielen možné, ale aj pravdepodobné. Jedným z princípov je, že víťaz volieb sa stáva všeobecne akceptovateľným základným prvkom novej vlády. Opačný postup, teda obídenie víťaza, znamená vytvorenie nestabilnej, krehkej vlády plnej sporov, ktorá smeruje k rozpadu alebo praktikám kupovania poslancov,” varoval Maďarič.

Poukázal na to, že súčasťou politickej scény sú strany štandardné, ako KDH, Most-Híd či SNS, či strany nové, ktoré majú ambíciu stať sa štandardnými, ako napr. Sieť. “Sú tu aj strany neštandardné, ktoré by v akejkoľvek koaličnej zostave boli skôr či neskôr príčinou rozpadu. Ich spoločnou črtou je, že sa zaklínajú, že oni vlastne ani stranami a politikmi nie sú. Ich jediným programom je agresívne vytváranie ilúzie, že všetci okrem nich sú zlí,” povedal.

Podľa Maďariča ak niekto uvažuje o vládnej spolupráci s takouto stranou, je hazardér a politický samovrah. “S nami má Slovensko skúsenosť, že výsledkom bola vždy stabilná vláda, pokoj v štáte a dotiahnutý štvorročný mandát,” uzavrel.

 

Maďarič: Každá zo štandardných strán je pre nás partnerom na rokovanie

Smer-SD bude po voľbách rokovať o spolupráci so všetkými stranami, ktoré sa dostanú do parlamentu, primárne so štandardnými. Za tie považuje najmä KDH, Most-Híd a SNS. Na dnešnej tlačovej besede po programovej konferencii Smeru-SD to povedal podpredseda strany a šéf volebnej kampane Marek Maďarič.

“Dôležité je, aby vznikla stabilná a funkčná vláda. V roku 2010 sa Smer-SD ako víťaz volieb obišiel, vytvorila sa nesúrodá vláda, ktorá hanebne skončila. Preto chceme byť súčasťou stabilnej koalície s menším počtom štandardných strán,” vysvetlil Maďarič.

Na otázku, či niektoré spomedzi štandardných strán Smer-SD preferuje, Maďarič odvetil, že teraz je to predčasné. “Bude to závisieť od sily tej-ktorej strany a od otázky, ako sa dokáže naladiť na naše priority, a aj od postoja k bezpečnosti. Ak bude EÚ zavalená migrantmi, ak tu bude hrozba teroristických útokov, tak všetko ostatné nebude možné realizovať,” myslí si Maďarič.

Smer-SD dnes rozhodol, že základný politický cieľ strany na roky 2016 až 2020 je ďalšie výrazné posilnenie sociálneho štátu a zvyšovanie životnej úrovne obyvateľov Slovenska tak, aby v roku 2020 dosiahla 85 percent priemeru EÚ. Cieľom jeho strany tiež je, aby sa slovenská ekonomika do roku 2020 stala najvýkonnejšou medzi krajinami V4. Smer-SD zároveň plánuje dosiahnuť v roku 2018 vyrovnaný rozpočet, dostať sa na predkrízovú úroveň v nezamestnanosti a pokračovať v ďalšom zvyšovaní minimálnej mzdy, pričom Fico by bol rád, ak by v novom volebnom období prekročila 500 eur. V súčasnosti je na úrovni 405 eur.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali