Myjava odstúpi z ligy, prezident SFZ Kováčik: “Je nám to ľúto”

Myjava odstúpi z ligy, prezident SFZ Kováčik: “Je nám to ľúto”

Bratislava 22. decembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Vedenie slovenského futbalového klubu Spartak Myjava chce k 1. januáru 2017 odhlásiť A-mužstvo z Fortuna ligy 2016/2017. Pre TASR to potvrdil prezident klubu Pavel Halabrín.

Na snímke prezident Spartaka Myjava Pavel Halabrín
Na snímke prezident Spartaka Myjava Pavel Halabrín

“Áno, je to tak. K 1. 1. 2017 sme sa rozhodli ukončiť pôsobenie tímu mužov v najvyššej slovenskej súťaži. Dnes sme zvolali hráčov aj realizačný tím. Všetkým sme oznámili, že v podstate všetci sú voľní a pomôžeme im v etablovaní sa v iných kluboch. Máme voči nim vyrovnané všetky mzdové nároky. Zostatky či odmeny za december dostanú vyplatené v januári,” povedal Halabrín v reakcii pre TASR a dodal: “Toto rozhodnutie v nás rástlo dlhodobo. Už keď sme vstupovali do prvej ligy, neboli sme presne stotožnení a presvedčení, že tam patríme. A celé smerovanie slovenského a profesionálneho futbalu, jeho podpora zo strany štátu, zo strany futbalového zväzu, zo strany médií, je veľmi slabá. Divácke zázemie takmer nijaké. A postupne sme prišli k rozhodnutiu, že toto robiť nechceme. Chceme sa vrátiť tam, kam patríme. K tomu, na čo Myjava reálne má.”

Reklama

Kopaničiarom patrí po jesennej časti 6. miesto, keď majú po 19 kolách na konte 26 bodov. Na jeseň účinkoval klub v Európskej lige UEFA, teraz ale hrozí, že nedokončí najvyššiu súťaž. Na otázku, aká bude ďalšia budúcnosť myjavského futbalu, prezident uviedol: “Myjavský klub naďalej existuje. Máme B-čko vo štvrtej lige, máme kompletnú mládežnícku pyramídu od dorastu k žiakom. Naši dorastenci sú v druhej lige, aj mladší aj starší, prví vo svojich skupinách. Máme mužstvo žien, junioriek, žiačok. Máme na Turej Lúke ďalší klub, ktorý nám funguje vo všetkých troch kategóriách. Tomuto sa chceme venovať. Čo bude v nasledujúcej sezóne, bude záležať na tom, či budeme mať dostatok vlastných hráčov, ktorí budú schopní hrať piatu či tretiu ligu. Ale ďalej budeme podporovať klub. Naše rozhodnutie nie je z ekonomických dôvodov. Nedáva nám to už zmysel ani radosť. Rozhodnutie sa nerodilo ľahko, bol to týždeň veľmi ťažkých stretnutí a rokovaní a rozhovorov samých so sebou. Na toto rozhodnutie nie sme hrdí, dopracovali sme sa k nemu po nociach a už ho nezmeníme.”

Halabrín tento krok naznačil už minulý týždeň v oficiálnom komuniké klubu v reakcii na rozhodnutie Disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ). Tá vyniesla tresty po incidentoch v dueli záverečného jesenného kola medzi Spartakom Myjava a ŠK Slovan Bratislava (1:1). DK potrestala troch hráčov Myjavy Vladimíra Kukoľa, Denisa Dugu a Ivana Ostojiča a tiež generálnemu manažérovi Myjavy Petrovi Halabrínovi uložila za hrubé nešportové správanie zákaz vstupu jeho osoby do priestorov umožňujúcich styk s delegovanými osobami do konca súťažného ročníka 2016/2017. “Keď sme dostali neoficiálne informácie o treste pre nás, považovali sme to za hlúposť či žart. Bohužiaľ, úradná správa Disciplinárnej komisie SFZ s potrestaním troch hráčov, vyšetrovaním trénera a trestom pre generálneho manažéra, je fakt. Smutný, trápny, nezmyselný… Taký, ako celé riadenie nášho športu. Tohto sa my zúčastňovať nechceme. Počas nadchádzajúceho víkendu vedenie klubu rozhodne,” uviedol v komuniké prezident Spartaka Myjava.

Reklama

Únia ligových klubov (ÚLK), ako riadiaca organizácia najvyššej slovenskej futbalovej súťaže, zobrala toto vyhlásenie na vedomie a je pripravená ďalej postupovať v zmysle platných pravidiel a zmluvných záväzkov. “Prvú informáciu sme mali z médií, následne sme komunikovali s predstaviteľmi Spartaka Myjava. Toto ich rozhodnutie nás, samozrejme, mrzí a určite nie je v prospech slovenského futbalu. Čakáme na oficiálne písomné stanovisko a po jeho doručení zvoláme zasadnutie Prezídia ÚLK, ktoré sa bude zaoberať všetkými aspektmi tejto neštandardnej situácie. V športovo-technických otázkach budeme postupovať podľa platného Súťažného poriadku Slovenského futbalového zväzu, čo v praxi znamená, že Spartak Myjava by sa stal vypadávajúcim klubom z Fortuna ligy, všetky jeho výsledky v jesennej časti aktuálneho ročníka by boli anulované a klub by sa mohol v sezóne 2017/2018 prihlásiť do tretej najvyššej súťaže. Jarná časť Fortuna ligy 2016/2017 by mala jedenásť účastníkov. So Spartakom Myjava zároveň bude potrebné vyriešiť aj ekonomické a marketingové otázky upravené Zmluvou o účasti v najvyššej futbalovej súťaži, ktorú má s ÚLK podpísanú každý účastník Fortuna ligy,” citovala tlačová správa prezidenta ÚLK Ivana Kozáka.

Prezidenta SFZ Jána Kováčika vzniknutá situácia mrzí: “Je nám ľúto, že sa funkcionári klubu Spartaka Myjava rozhodli odstúpiť z najvyššej súťaže uprostred sezóny. Ďalšie kroky sú v právomoci Únie ligových klubov, ktorá ju riadi. Čo sa týka Disciplinárnej komisie SFZ – je to nezávislý orgán, do ktorého činnosti nemôže nikto (vrátane prezidenta a členov výkonného výboru) zasahovať. Jej rozhodnutia môže preskúmať Odvolacia komisia, ktorá má rovnaký status nezávislosti a ktorej rozhodnutia sú konečné,” uviedol v oficiálnom stanovisku prvý muž slovenského futbalu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali