MS 2016: Slovensko prehralo s Fínskom 0:5. Jasná záležitosť “Suomi”. Marcinko: “Šanca stále žije”

MS 2016: Slovensko prehralo s Fínskom 0:5. Jasná záležitosť “Suomi”. Marcinko: “Šanca stále žije”

Petrohrad 15. mája 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Slovenskí hokejisti postup do štvrťfinále majú vo svojich rukách

Slovenskí hokejisti utrpeli na MS štvrtú prehru v rade. V nedeľňajšom zápase B-skupiny podľahli favorizovaným Fínom jasne 0:5 a v tabuľke tak zostávajú so šiestimi bodmi na piatej priečke, s trojbodovou stratou na štvrté USA. Postup však majú vo svojich rukách, stačí im v záverečnom vystúpení v skupine v utorok o 11.15 SELČ zdolať Američanov v riadnom hracom čase (za prepokladu, že Francúzi neprekvapia Kanadu). Pri rovnosti bodov by rozhodol v prospech SR lepší vzájomný zápas.

Reklama
Na snímke sprava brankár Július Hudáček, Juraj Mikuš (obaja Slovensko) a Jarmo Koskiranta (Fínsko) v zápase B-skupiny MS v hokeji Slovensko - Fínsko v Petrohrade
Na snímke sprava brankár Július Hudáček, Juraj Mikuš (obaja Slovensko) a Jarmo Koskiranta (Fínsko) v zápase B-skupiny MS v hokeji Slovensko – Fínsko v Petrohrade

Zverenci trénera Zdena Cígera držali so severanmi krok iba do 32. minúty, potom prekonali Júliusa Hudáčka v rozpätí 40 sekúnd Mikko Koivu a Antti Pihlström a rozhodli o osude stretnutia. Fíni vyhrali celkom zaslúžene, keď prevýšili súpera korčuliarsky, v práci s pukom i streleckej efektivite. Vďaka víťazstvu sa opäť vyhupli na čelo skupiny, v utorok o 19.15 ich čaká priamy súboj o prvé miesto s rovnako stopercentnou Kanadou. Slováci nedali na šampionáte gól už sedem tretín za sebou.

 

Reklama

B-skupina (Petrohrad)

Slovensko – Fínsko 0:5 (0:0, 0:2, 0:3)

Na snímke vľavo prekonaný slovenský brankár Július Hudáček, vpravo Tomáš Marcinko (Slovensko, uprostred Jussi Jokinen (Fínsko) v zápase B-skupiny MS v hokeji Slovensko - Fínsko v Petrohrade
Na snímke vľavo prekonaný slovenský brankár Július Hudáček, vpravo Tomáš Marcinko (Slovensko, uprostred Jussi Jokinen (Fínsko) v zápase B-skupiny MS v hokeji Slovensko – Fínsko v Petrohrade

Góly: 32. Koivu (Lindell, Aho), 32. Pihlström (Sallinen, Pokka), 47. Barkov (Hietanen, Jaakola), 60. Jokinen (Hietanen, Barkov), 60. Laine (Barkov). Rozhodovali: Öhlund (Švéd.), Wiegand (Švajč.) – Kilian (Nór.), Ritter (USA), vylúčení: 4:2, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0. 5679 divákov.

Zostavy:

Slovensko: J. Hudáček – Marinčin, Sekera, Meszároš, Švarný, Graňák, Mikuš – Jurčo, Réway, Bakoš – Dravecký, Lušňák, L. Hudáček – Cehlárik, Marcinko, Skalický – Daňo, Bartánus

Reklama

Fínsko: Saros – Lindell, Pokka, Jaakola, Hietanen, Kukkonen, Ohtamaa, Kivisto – Laine, Barkov, Jokinen – Granlund, Koivu, Komarov – Pyörälä, Koskiranta, Aho – Pihlström, Sallinen, Rantanen – Lajunen

 

Fíni na ľade koncertovali

Na snímke gólová radosť hokejistov Fínska v zápase B-skupiny MS v hokeji Slovensko - Fínsko v Petrohrade
Na snímke gólová radosť hokejistov Fínska v zápase B-skupiny MS v hokeji Slovensko – Fínsko v Petrohrade

Vo veľmi dobrej hokejovej kulise, o ktorú sa postarali najmä početní fínski fanúšikovia, sa hralo v úvode podľa nôt favorita. Severania korčuliarsky dominovali, boli silnejší na puku a hra sa tak sprvu odvíjala zväčša pred J. Hudáčkom. Toho dvakrát zachránila žŕdka, najprv pri strele Sallinena a potom pri koncovke Granlunda. Postupom času sa Slováci vymanili z fínskeho zovretia a osmelili sa smerom dopredu. V 9. min. sa postarali o závar pred Sarosom, pri ktorom sa snažil o zakončenie najmä Bartánus. V 16. min. vybojoval puk pri zadnom mantineli Meszároš, po jeho prihrávke spoza bránky však namieril Bakoš mimo. O dve minúty neskôr Graňák v útočnom pásme našiel krížnym pasom úplne voľného Skalického, ktorému ale v rozhodujúcej chvíli skĺzol puk z čepele. Silnú pasáž zakončila dvojšanca Daňa s Meszárošom, ktorí pálili nepresne.

Na snímke vľavo slovenský brankár Július Hudáček, vpravo Mikael Granlund (Fínsko) v zápase B-skupiny MS v hokeji Slovensko - Fínsko v Petrohrade
Na snímke vľavo slovenský brankár Július Hudáček, vpravo Mikael Granlund (Fínsko) v zápase B-skupiny MS v hokeji Slovensko – Fínsko v Petrohrade

V druhej časti Fíni zapli na vyššie obrátky a pri vylúčení Švarného bolo pred J. Hudáčkom horúco. Ten si však dal pozor na fínske strely a po uplynulí trestu si poradil aj s koncovkou Granlunda. V polovici stretnutia mal po Skalického nahodení dobrú príležitosť na otvorenie skóre Lušňák, bez prípravy trafil iba Sarosa. Na druhej strane zlú rozohrávku J. Hudáčka takmer potrestal Koskiranta. Rozhodujúcou sa ukázala 40-sekundová pasáž v polovici stretnutia, keď sa Fíni dostali do rozhodujúceho dvojgólového trháku. Najprv pri vylúčení Marinčina poslal puk po ľade na teč Koivu a jeden z brániacich slovenských hráčov ho nešťastne nadvihol ponad Hudáčkovo rameno – 0:1. Vzápätí obrana neustrážila Pihlströma a ten z uhla namieril presne medzi Hudáčkove betóny. O zníženie sa mohol postarať Mikuš, ale z ideálnej pozície nenamieril medzi žŕdky. Na druhej strane po zlom striedaní Sallinen netrafil opustenú slovenskú bránku.

Reklama

Cígerov tím sa už v tretej časti nedokázal zmohnúť na gólovú odpoveď. Fíni na ľade koncertovali a bez väčších problémov kontrolovali vývoj. V 44. min. J. Hudáček ešte skrotil pokus Pihlströma, ale o dve minúty neskôr ho prekonal šikovným tečom Hietanenovej strely Granlund – 0:3. Aj ďalšie minúty sa odvíjali pred slovenským brankárom, ktorý mal počas fínskej presilovky plné ruky-nohy práce, aby po štvrtý raz neinkasoval. V 53. min. mohol pridať poistku Hietanen, ktorý pálil z ľavej strany najskôr do Hudáčka a potom cez bránkovisko tesne vedľa ľavej žrde. Výhru “Suomi” spečatili 15,5 sekundy pred koncom Jokinen, ktorý si v presilovke vychutnal Hudáčka, a 3 s pred sirénou mladík Laine, keď z diaľky prepálil slovenského brankára.

 

Prinášame vám reakcie hráčov po zápase:

/zdroj: RTVS/

Tomáš Marcinko, útočník SR: “Verím, že sme góly nezabudli dávať. Aj dnes sme mali dobré fázy, no jedna dve – chyby a opäť sme dostali góly. Šanca stále žije. Máme deň na odpočinok a potom do toho dáme proti USA všetko. Nesmieme ani na sekundu zaváhať a hrať celých 60 minút. Verím, že posledný zápas zvládneme.”

Pavol Skalický, útočník SR: “Podľa mňa sme hrali dobrý hokej, ale zradila nás koncovka. máme aj šance, ale nepremeníme ich. Opticky boli viac na puku, ale hrali sme s nimi vyrovnaný hokej. Mali sme lepší pohyb ako včera. Ale keď nedáme góly nedá sa vyhrať. My útočníci musíme mať v hlave ísť za gólmi.”

Miroslav Miklošovič, asistent trénera SR: “Chlapci plnili stanovené úlohy, hrali zo zabezpečenej obrany a snažili sa streliť gól. Keď urobíme chyby pykáme. Upozorňovali sme hráčov, aby sme hrali čisto, ale neplníme tieto pokyny. Potom klesla aj koncentrácia a výsledok sme si pokazili. Musíme popracovať na psychike, verím, že Viedenský aj Jaroš budú môcť hrať. Musíme zapracovať na premieňaní šancí, bez gólov to jednoducho nejde.”

Július Hudáček, brankár SR: “Máme teraz zápas s Amerikou, tento už musíme zahodiť za hlavu. Z tohto zápasu si musíme zobrať to lepšie. Musíme takto korčuľovať, potom môžeme uspieť. Mali sme aj za stavu 0:0 šance, ak chceme postúpiť, musíme ale streliť gól. Niečo tam už musí padnuť. USA má mladý tím, sú tam chlapci z NHL, ale my sa pobijeme o štvrťfinále.”

 

Tabuľka B-skupiny

Reklama

1. Fínsko 6 6 0 0 0 25:6 18*

2. Kanada 5 5 0 0 0 30:4 15*

3. Nemecko 6 3 0 1 2 18:18 10

4. USA 6 3 0 0 3 20:15 9

————————————–
5. SLOVENSKO 6 2 0 0 4 12:21 6

Reklama

6. Francúzsko 5 1 1 0 3 11:16 5

7. Maďarsko 6 1 0 0 5 10:27 3
—————————————

8. Bielorusko 6 1 0 0 5 13:32 3

*-istý postup zo skupiny

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali