Most-Híd zrejme nebude žiadať od Kaliňáka zrušenie zákona o občianstve

Most-Híd zrejme nebude žiadať od Kaliňáka zrušenie zákona o občianstve

Bratislava 3. apríla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Most-Híd ešte donedávna žiadal zrušiť zákon a vrátiť stav pred leto 2010, kedy bola právna norma prijatá

Strana Most-Híd zrejme nebude žiadať od ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) zrušenie zákona o štátnom občianstve, ktorý berie ľuďom slovenský pas po prijatí občianstva iného štátu. Právna norma pripravila dosiaľ o občianstvo 1331 ľudí. Most-Híd ešte donedávna žiadal zrušiť zákon a vrátiť stav pred leto 2010, kedy bola právna norma prijatá prvou vládou Roberta Fica (Smer-SD).

Reklama
Na snímke logo politickej strany Most-Híd
Na snímke logo politickej strany Most-Híd

“V súčasnosti sa venujeme pripravovaniu programového vyhlásenia vlády, ktoré bude obsahovať viaceré dôležité zmeny pre život národnostných menšín. V otázke dvojakého občianstva sa nepodarilo, tak ako za Radičovej vlády, nájsť zhodu v koalícii,” odpovedal hovorca Mosta-Híd Matej Kováč na otázku, či Most-Híd bude žiadať ministra vnútra o zrušenie zákona.

Most-Híd, ktorý je v súčasnosti koaličným partnerom Smeru-SD, kritizoval zákon o štátnom občianstve od jeho prijatia. Strana tvrdila, že norma robí z ľudí občanov dvoch kategórií a je protiústavná. Most-Híd ju s poslaneckými kolegami napadol na Ústavnom súde SR, ten však nedokázal povedať, či je zákon protiústavný. Strana chystala aj podanie na Európsky súd pre ľudské práva.

Reklama

Zákon o štátnom občianstve prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) v roku 2010. Reagovala ním na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný.

Ministerstvo vnútra avizovalo zmenu zákona, dosiaľ ju ale nepredložilo. Rezort však prijal nariadenie o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov. Od februára 2015 umožňuje, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili slovenské občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie.

Mostu-Híd sa nepozdávalo ani toto riešenie. “Výnimky považujeme za veľmi zlý nápad. Smer ušil zlý zákon, na ktorý dnes doplácajú ľudia, ale nechce priznať, že urobil zle, tak sa snaží trochu to zmierniť,” hovoril v decembri 2014 predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Jeho stranícka kolegyňa Lucia Žitňanská, ktorá je dnes ministerka spravodlivosti, nariadenie kritizovala preto, že podľa nej prináša ľuďom právnu neistotu a situáciu s odoberaním slovenského občianstva nerieši.

SaS chce zmeniť zákon o občianstve, o pomoc žiada Most

V súvislosti s otázkou občianstva navrhujú poslanci Peter Osuský, Ondrej Dostál a Martin Poliačik (všetci SaS) zmeniť zákon o štátnom občianstve tak, aby ľudia už neprichádzali o slovenský pas prijatím občianstva iného štátu. Novela zákona má vrátiť stav pred leto 2010, kedy prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) prijala zákon odoberajúci ľuďom slovenský pas.

Reklama

“Predkladaný návrh zákona rieši problém odnímania štátneho občianstva systémovo a obnovuje pôvodný právny stav existujúci do 16. júla 2010, keď jedinou formou straty štátneho občianstva bolo prepustenie zo štátneho zväzku na vlastnú žiadosť,” vysvetľujú v dôvodovej správe poslanci.

Navrhujú aj to, aby bývalí občania SR, ktorí prišli o slovenský pas pre súčasný zákon, mohli znovu získať občianstvo SR bez toho, aby museli spĺňať podmienky, ktoré sa inak pre nadobudnutie občianstva vyžadujú.

Novela opozičných poslancov nemá šancu na úspech bez podpory z koalície. Dostál sa obrátil so žiadosťou o podporu na Most-Híd. Predsedovi koaličnej strany Bélovi Bugárovi poslal otvorený list. Pripomína mu v ňom, ako zákon prvej Ficovej vlády kritizovali, podali ho na Ústavný súd SR a za vlády Ivety Radičovej sa ho pokúšali neúspešne zmeniť.

“Dnes je Most­Híd opäť súčasťou vládnej väčšiny a jeho koaličnými partnermi sú Smer­SD aj SNS, ktoré protiústavnú novelu zákona o štátnom občianstve v roku 2010 presadili. Obe strany pritom deklarujú, že sa zmenili a že protimaďarský nacionalizmus, ktorý bol v ich politike prítomný, a ktorý bol skutočným dôvodom zmeny zákona o štátnom občianstve v roku 2010, je už minulosťou,” píše v liste Dostál.

Apeluje na Most­Híd, aby využil svoj vplyv v rámci vládnej koalície “a aby sme spoločne čo najskôr odstránili protiústavné časti zákona o štátnom občianstve, ktoré spôsobujú že slovenskí občania prichádzajú o slovenské občianstvo proti svojej vôli”.

Reklama

Most-Híd reagoval na otázky o zrušení zákona o občianstve tým, že sa v súčasnosti venuje pripravovaniu programového vyhlásenia vlády, ktoré bude obsahovať viaceré dôležité zmeny pre život národnostných menšín. “V otázke dvojakého občianstva sa nepodarilo, tak ako za Radičovej vlády, nájsť zhodu v koalícii,” uviedol hovorca Mosta-Híd Matej Kováč.

Bývalý poslanec Mosta-Híd Zsolt Simon (nezaradený) plánuje podporiť návrh SaS. “Som rád, že budem môcť hlasovať za takýto návrh a nie tak, ako to chcú SNS a Smer,” uviedol.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali