Most-Híd chce viac verejnej kontroly a lepšie postavenie občana pred štátom

Most-Híd chce viac verejnej kontroly a lepšie postavenie občana pred štátom

Bratislava 22. januára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

20-bodový protikorupčný balíček dnes predstavili zástupcovia strany Most-Híd

Silnejšie postavenie občana pred štátom, účinný protischránkový zákon, zákon o lobingu, posilnenie hmotnej zodpovednosti vo verejnej správe, transparentné výberové konania, odpolitizovanie štátnej správy, potrestanie aktérov korupčných káuz či návrat k princípom otvoreného vládnutia. To sú niektoré z opatrení 20-bodového protikorupčného balíčka, ktorý dnes predstavili zástupcovia strany Most-Híd – predseda Béla Bugár a podpredsedníčka Lucia Žitňanská.

Reklama
Na snímke vľavo predseda strany Most-Híd Béla Bugár a vpravo podpredsedníčka Lucia Žitňanská
Na snímke vľavo predseda strany Most-Híd Béla Bugár a vpravo podpredsedníčka Lucia Žitňanská

“V boji proti korupcii nestačia mediálne hry, nepomôžu ani škandály, len systémové riešenia a systematický boj s korupciou. Preto sme sa rozhodli predstaviť náš protikorupčný balíček. Som presvedčený, že jednou z priorít budúcej vlády bude musieť byť sústava zákonov s opatreniami na boj proti korupcii,” povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Bugár. Korupcia a klientelizmus je podľa neho jeden z najvážnejších problémov Slovenska a treba ho systematicky riešiť.

“Protikorupčný balík obsahuje 20 opatrení, ktoré smerujú k zužovaniu priestoru pre korupciu, k účinnejšiemu vyšetrovaniu, k posilneniu postavenia občana, pokiaľ ide o rovnosť pred zákonom, a posilnenie ústavného poriadku,” uviedla Žitňanská. Zdôraznila potrebu odpolitizovania polície, posilnenie verejnej kontroly prokuratúry aj justície.

Reklama

Most-Híd presadzuje verejné vypočúvanie politických nominantov v parlamentných výboroch. “Posilní to aj parlamentnú kontrolu vlády, hlásime sa k otvorenému vládnutiu,” zdôraznila Žitňanská. Je tiež za vytvorenie nezávislej policajnej inšpekcie aj za to, aby na výmenu policajného prezidenta boli potrebné vážne dôvody a nie výmena ministra. Občanom chce dať možnosť nahliadať do sťažností spisu a tiež navrhuje monitorovanie policajných zásahov a vyšetrovacích miestností.

Pod väčšou verejnou kontrolou by mala byť podľa strany aj prokuratúra a justícia. Prokurátor by mal mať procesnú nezávislosť. Zmeniť by sa mali aj pravidlá výberu sudcov. Potrebný je podľa Mosta-Híd efektívnejší súdny manažment, zverejňovanie hodnotenia sudcov a podpora etického kódexu.

Bugárovci by tiež chceli zaviesť právo na dobrú správu vecí verejných a posilniť systém právnej pomoci pre nemajetných. Ďalej sfunkčniť inštitút oddlženia fyzických osôb, dosiahnuť rýchlejšie vymáhanie faktúr, rýchlejšie exekúcie zároveň s vyššou kontrolou činnosti exekútorov. Presadzujú tiež, aby malo referendum právne záväzný charakter. Most-Híd by chcel tiež dosiahnuť, aby oprávnenia prezidenta a parlamentu pri menovaní sudcov Ústavného súdu SR boli v rovnováhe.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali