Most-Híd chce, aby protiteroristické zákony boli prijaté na dobu určitú

Most-Híd chce, aby protiteroristické zákony boli prijaté na dobu určitú

Bratislava 1. decembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Parlament by mal podľa Žitňanskej vyhodnocovať, či nedochádza k zneužívaniu zvýšených oprávnení, ktoré má priniesť antiteroristická legislatíva

Strana Most-Híd chce, aby tzv. protiteroristické zákony boli prijaté na dobu určitú. Po nej by sa mala vyhodnotiť ich účinnosť. Most-Híd si vie predstaviť, že by zákony boli prijaté na 18 či 24 mesiacov. Povedala to dnes v pléne podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská.

Reklama
Na snímke uprostred predseda strany Béla Bugár, vpravo podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská a vľavo podpredseda strany László Solymos
Na snímke uprostred predseda strany Béla Bugár, vpravo podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská a vľavo podpredseda strany László Solymos

Zároveň by chcela, aby sa do právnej úpravy zaviedla kontrola. “Dôležitá požiadavka je, aby sme zaviedli do právnej úpravy aj kontrolné oprávnenia pre parlament, respektíve povinnosť pre vládu a dotknuté inštitúcie, aby pravidelne informovali o použití týchto právomocí, ktoré sa navrhujú,” uviedla Žitňanská. Minimálne parlament by mal podľa nej vyhodnocovať, či nedochádza k zneužívaniu zvýšených oprávnení, ktoré má priniesť antiteroristická legislatíva.

Žitňanská zároveň informovala, že Most-Híd nepodporí zmenu Ústavy SR, ak sa v niektorých častiach návrh neupraví. Strana rozumie návrhu na predĺženie lehoty na zadržanie podozrivých z terorizmu na 96 hodín pre políciu. “Je možné o tom uvažovať,” poznamenala Žitňanská. Čomu však Most-Híd nerozumie, je, prečo by súd následne potreboval až 144 hodín na vydanie rozhodnutia o väzbe.

Reklama

Exministerka spravodlivosti o tom podľa vlastných slov hovorila so sudcami a tí jej potvrdili, že takéto predĺženie lehoty nepotrebujú. “Povedali, že 72 hodín je postačujúcich,” uviedla. Ak teda nedostane strana dostatočné vysvetlenie, prečo sa má táto lehota predĺžiť, nepodporí novelu ústavy, v ktorej bude takáto úprava.

Žitňanská zdôraznila tiež, že aj po prijatí zmien musí byť zabezpečená rovnováha medzi bezpečnosťou občanov na jednej strane a slobodou a ochranou práv jednotlivca na strane druhej.

 

Lipšic: Vláda chce meniť ústavu, ale s opozíciou nerokovala

Vláda SR žiada od opozície podporu zmeny Ústavy SR v rámci antiteroristickej legislatívy, ale návrhy predložila do parlamentu bez akéhokoľvek rokovania. V pléne NR SR na to dnes upozornil poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA), podľa ktorého, ak by išlo vláde o vec a nie marketing, bolo by najskôr zvolané rokovanie zástupcov strán. Na zmenu ústavy je totiž potrebných minimálne 90 hlasov poslancov, Smer-SD ich má 83.

Reklama

“Smer-SD prišiel do parlamentu s novelou ústavy bez širšej dohody. Ak to opozícia nepodporí, Smer povie, že chcel chrániť Slovensko deň aj noc, ale kvôli opozícii to neprešlo. Tento postup, že nerokujete, mi evokuje, že nemáte reálny záujem to prijať, ale len marketingový záujem to sem priniesť,” odkázal Lipšic kabinetu.

Na margo obsahu legislatívnych zmien poslanec uznal, že sú tam viaceré správne veci, ale aj niektoré polemické návrhy. Exminister spravodlivosti napríklad súhlasí so zmenou ústavy, ktorá spočíva v predĺžení lehoty na zadržanie osoby z dvoch na štyri dni.

“Ale problém je predĺženie lehoty, počas ktorej má sudca rozhodnúť o väzbe. Riešime problém, že na Slovensku budeme mať osoby obvinené z terorizmu, ktoré súd nevezme do väzby? Že chytíme džihádistov a súdy ich nevezmú do väzby? Naše súdy nevezmú do väzby možno exposlanca Smeru-SD či oligarchov, ale islamských džihádistov? Máme z toho reálnu obavu? My neriešime problém, my ho vytvárame. Na Slovensku bola v posledných rokoch jediná osoba stíhaná pre trestný čin terorizmu. Bola niekedy obava že nepôjde do väzby? Išiel tam hneď a súd ho z nej nikdy neprepustil,” dodal Lipšic.

 

Borec: Dnes tu možno nie je žiaden terorista, zajtra ich môže byť 100

Reklama

Obvinenia opozície na adresu vlády, že straší ľudí pri téme migrantov a terorizmu, sú jej názor. Vyhlásil to dnes v pléne minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) v reakcii na kritiku, že Smer-SD chce prijať antiteroristickú legislatívu v skrátenom konaní.

“Všetci vidia, čo sa deje. Sme v Schengene. Dnes tu možno nie je žiaden terorista, zajtra ich tu môže byť 100. Vy viete, kde je 14.000 azylantov, ktorým vo Švédsku odmietli azyl? Ani Švédsko to nevie,” upozornil opozíciu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:57

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

15:19

15:12

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy. Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

14:29

Európska komisia (EK) v utorok informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok. Najväčší priestor voľného cestovania na svete, ktorý zaručuje bezproblémové a bezpečné cestovanie pre takmer 450 miliónov ľudí, je nevyhnutný pre konkurencieschopnosť EÚ, pripomenula EK. 

14:24

Vysoké ceny benzínu by mohla vláda riešiť znížením spotrebnej dane. Cena benzínu by tak mohla klesnúť aj o 20 centov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede poslanec strany SaS Marián Viskupič s tým, že Slovensko má dlhodobo najvyššie ceny benzínu spomedzi okolitých krajín. Vládu preto vyzvali, aby začala konať.

14:23

Medziročné zníženie celkovej spotreby plynu na Slovensku pokračovalo po februárovom poklese o 15 % aj v marci. Domácnosti aj firmy či inštitúcie minuli 4,621 terawatthodín (TWh) plynu, čo je oproti vlaňajšiemu marcu pokles o 8,1 %. Vyplýva to z dát zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:22

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho nadchádzajúca správa o zvyšovaní konkurencieschopnosti EÚ bude požadovať radikálne reformy.

14:21

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

14:08

Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň.

14:07

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali