Náčelník Generálneho štábu OS SR Vojtek požiadal o uvoľnenie z funkcie

Náčelník Generálneho štábu OS SR Vojtek požiadal o uvoľnenie z funkcie

Bratislava 22. apríla (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Glváč poďakoval Vojtekovi za jeho prácu vo funkcii náčelníka Generálneho štábu a dodal, že v budúcnosti s ním počíta ako so svojím poradcom

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Peter Vojtek požiadal o uvoľnenie z funkcie. Oznámil to dnes minister obrany Martin Glváč (Smer-SD), podľa ktorého ho Vojtek o uvoľnenie z funkcie požiadal približne pred mesiacom. Minister predloží návrh na jeho odvolanie Bezpečnostnej rade SR v stredu 23. apríla. Zároveň navrhne Vojtekovho nástupcu, ktorým by podľa neho mal byť bývalý veliteľ Pozemných síl OS SR Milan Maxim.

Reklama
Na snímke sprava minister obrany SR Martin Glváč a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Peter Vojtek počas tlačovej konferencie na pôde rezortu obrany v Bratislave 22. apríla 2014

Glváč poďakoval Vojtekovi za jeho prácu vo funkcii náčelníka Generálneho štábu a dodal, že v budúcnosti s ním počíta ako so svojím poradcom. Vojtek sa poďakoval za ponuku a uviedol, že k svojmu rozhodnutiu dospel po dlhom zvažovaní a porade s rodinou. “Viedli ma k tomu moje zdravotné problémy,” vysvetlil Vojtek. Podľa svojich slov sa necíti tak pripravený, aby mohol v plnej sile vykonávať funkciu náčelníka Generálneho štátu. “Nebude strihať väzby s uniformami, niekedy to bola moja prvá rodina,” dodal s tým, že ak mu to zdravie dovolí, bude pomáhať pri plnení ďalších vízii v rámci Ozbrojených síl SR.

Vojtek vylúčil, že by jeho odchod mal niečo spoločné s Vojenským spravodajstvom. Za najväčšie úspechy, ktoré sa podarilo dosiahnuť počas jeho pôsobenia ako náčelníka, považuje to, že sa podarilo schváliť Bielu knihu o obrane SR a skompletizovať návrh zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov. K návrhu nového náčelníka Generálneho štátu Glváč uviedol, že boli štyria kandidáti a hľadali takého, ktorý by zabezpečil kontinuitu doterajších krokov. Konečné slovo v prípade nového náčelníka bude mať prezident, ktorý je vrchným veliteľom OS SR. “Aj vzhľadom na situáciu, ktorá je momentálne na Ukrajine, a aké sú na nás a na Ozbrojené sily kladené úlohy, by som očakával čo najrýchlejšiu odpoveď zo strany pána prezidenta, či už pozitívnu, alebo negatívnu,” poznamenal Glváč.

Reklama

Podľa podpredsedu SaS a exministra obrany Ľubomía Galka sa abdikáciou náčelníka Generálneho štábu potvrdili kuloárne informácie spred niekoľkých mesiacov o jeho plánovanom odchode. “Zdôvodnenie zdravotnými dôvodmi a vysokým pracovným zaťažením preto vnímam ako snahu Petra Vojteka vyhnúť sa pomenovaniu skutočných problémov, ktorým čelia Ozbrojené sily SR,” vyhlásil Galko.

jf

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

15:57

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

15:19

15:12

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy. Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

14:29

Európska komisia (EK) v utorok informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok. Najväčší priestor voľného cestovania na svete, ktorý zaručuje bezproblémové a bezpečné cestovanie pre takmer 450 miliónov ľudí, je nevyhnutný pre konkurencieschopnosť EÚ, pripomenula EK. 

14:24

Vysoké ceny benzínu by mohla vláda riešiť znížením spotrebnej dane. Cena benzínu by tak mohla klesnúť aj o 20 centov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede poslanec strany SaS Marián Viskupič s tým, že Slovensko má dlhodobo najvyššie ceny benzínu spomedzi okolitých krajín. Vládu preto vyzvali, aby začala konať.

14:23

Medziročné zníženie celkovej spotreby plynu na Slovensku pokračovalo po februárovom poklese o 15 % aj v marci. Domácnosti aj firmy či inštitúcie minuli 4,621 terawatthodín (TWh) plynu, čo je oproti vlaňajšiemu marcu pokles o 8,1 %. Vyplýva to z dát zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:22

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho nadchádzajúca správa o zvyšovaní konkurencieschopnosti EÚ bude požadovať radikálne reformy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali