80 percent závislých na pervitíne sú dievčatá. K droge sa dostanú ľahšie. Nepotrebujú peniaze

80 percent závislých na pervitíne sú dievčatá. K droge sa dostanú ľahšie. Nepotrebujú peniaze

Bratislava/Praha 15. júna 2015 (HSP/idnes.cz/TASR/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Skúsenosti z detoxikačného centra pre deti v Českej republike ukazujú, že pervitín v posledných rokoch decimuje hlavne mladé dievčatá, informoval portál idnes.cz. Primár zariadenia tvrdí, že detská populácia je drogami doslova premorená.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

“Väčšina našich pacientov je závislých od pervitínu a osemdesiat percent z nich sú dievčatá. Pre ne je droga dostupnejšia. Nepotrebujú peniaze, ľahko ich zoženú od svojich chlapcov. Funguje to podobne, ako keď vám partner zaplatí večeru. Protislužba príde,” vysvetľuje pre portál Marian Koranda, primár Detského a dorasteneckého centra v pražskej nemocnici Milosrdných sestier sv. Karla Boromejského. Centrum funguje ako jediné v Česku už desať rokov.

Reklama

Výskumy dokazujú, že na drogách skončí až 40% detí s diagnózou hyperaktivity (syndróm ADHD). Skrátka objavia to, čo im pomáha. Droga ich ukľudní a potom si ju už nedokážu odopriať.

“Pri otvorení pred desiatimi rokmi sme si mysleli, že k nám budú chodiť v podstate dobré deti, ktoré si len trochu zaexperimentovali s drogou a vydesiali rodičov. Lenže detská populácia je týmito látkami doslova premorená. A číslom jedna je na českom trhu marihuanna,” dodal na záver pre portál idnes.cz Marian Koranda

Reklama

 

Aj Slovenky sú čoraz viac závislé od drog

Za posledných desať rokov sa Slovenky od závislosti liečili vlani najviac. Ich počet je však v porovnaní s mužmi stále omnoho nižší. TASR priniesli štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI)

Vlani sa na závislosť od drog liečilo 448 žien a 2035 mužov. Viac ako polovica (1267) pacientov už bola v minulosti liečená pre drogové problémy. V prípade zvyšných pacientov šlo o liečbu prvýkrát v živote.

Celkovo sa liečilo 1064 užívateľov stimulancií, až 1043 pacientov z tejto skupiny užívalo pervitín. Ich priemerný vek je 28 rokov. Pre opiáty podstúpilo liečbu 543 ľudí s priemerným vekom 33 rokov. “Heroín ako primárnu drogu užívalo 397 osôb a ich počet medziročne klesá o 17 ľudí,” povedal hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

Reklama

Ostatné druhy opiátových drog užívalo 146 liečených. Z užívania marihuany sa liečilo 509 osôb, z toho 501 s priemerným vekom 25 rokov. “Liečenými užívateľmi drog sú najmä mladí ľudia vo veku 20 až 39 rokov, tvoria takmer 80 percent,” podotkol. Táto veková skupina sa najčastejšie liečila zo závislosti od pervitínu, u mladistvých mužov vo veku 15 až 19 rokov prevažovala liečba spojená s užívaním marihuany, ženy v tomto veku boli liečené najmä pre užívanie pervitínu.

“Z drogovej závislosti sa vlani liečilo 25 detí, a to 15 chlapcov a 10 dievčat do 14 rokov, prevažne mali problémy s prchavými látkami a závislosťou od marihuany,” uviedol hovorca.

 

Najviac závislých od metamfetamínu sa v Európe lieči v Česku a na Slovensku

Metamfetamín bol na drogovej scéne populárny najmä v Česku, výnimkou už nie je ani Slovensko, informovala TASR.

Reklama

“Osoby vstupujúce do liečby, ktoré uvádzajú hlavne užívanie metamfetamínu, sú sústredené v Českej republike a na Slovensku a spolu predstavujú 95 percent z celkového počtu 8000 klientov liečených zo závislosti od metamfetamínu v Európe. Prírastky v počtoch osôb vstupujúcich prvýkrát do liečby závislosti od amfetamínov sú v prvom rade v Nemecku, Českej republike a na Slovensku,” uvádza sa v najnovšej práve EMCDDA o drogách.

 

Čo je to metamfetamín

Metamfetamín, známy skôr ako pervitín či speed, je syntetický stimulant príbuzný amfetamínu, ten je v Európe rozšírenejší. Obe drogy sa môžu užívať orálne alebo šnupaním, ale aj injekčne. Metamfetamín tiež možno fajčiť. Výroba drogy, ktorej základom sú efedrín a pseudoefedrín, sa sústreďuje najmä v Česku, ale aj v susediacich krajinách.

 

V Európe “fičia” stimulanty

Európa je podľa Agentúry EÚ pre drogy konfrontovaná s preplneným trhom so stimulantmi.

Najrozšírenejšou drogou je kokaín, ktorý vlani užívalo asi 3,4 milióna dospelých. Napriek tomu, že kokaín patrí medzi najčastejšie užívané nelegálne stimulačné drogy, rozšírený je najmä v západných či južných krajinách EÚ. Na Slovensku s ním má skúsenosti 0,6 percenta populácie. V Európe sú dostupné dve formy kokaínu, kokaínový prášok a tzv. krak. Táto droga sa vyrába takmer výlučne v Bolívii, Kolumbii a Peru a do Európy sa dováža leteckou alebo námornou cestou.

Extázu podľa odhadov užívalo v minulom roku 2,1 milióna dospelých. Po tom, čo začali mať tablety, predávané ako extáza medzi spotrebiteľmi povesť nízkej kvality a falšovaného produktu, je teraz častejšie dostupné MDMA s vysokou čistotou v prášku a tabletách.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali