Minúta po minúte: Prezidentské voľby vo Francúzsku a dramatický boj o prvenstvo

Minúta po minúte: Prezidentské voľby vo Francúzsku a dramatický boj o prvenstvo

Paríž 23. apríla 2017 (HSP/Foto: getty/screenshot The Guardian/TASR/AP-Frank Augstein) AKTUALIZUJEME

 

Francúzi dnes rozhodujú o tom, ktorí z dvoch kandidátov definitívne zabojujú 7. mája o prezidentské kreslo 

Prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku dnes prebieha za mimoriadne prísnych bezpečnostných opatrení. Francúzi mali možnosť hlasovať na viac ako 66.000 miestach za jedného z 12 kandidátov.

Reklama

Prvé prieskumy ukázali, že sa jedná o tesný súboj štyroch kandidátov – odporkyne masovej migrácie a líderky Národného Frontu Marine Le Penovej, centristického a pro-globalistického Emmanuela Macrona, stredo-pravicového konzervatívca Francoisa Fillona a komunistického kandidáta Jeana-Luca Melenchona.

Je už jasné, že do druhého kola sa dostanú globalista a podporovateľ masovej imigrácie Emmanuel Macron a líderka Národného frontu Marine Le Penová, pravdepodobne s tesným percentuálnym rozdielom.

Reklama

 

Ilustračná snímka

 

06:19 Do druhého kola prezidentských volieb vo Francúzsku, ktoré sa uskutoční 7. mája, postúpili centrista Emmanuel Macrona a kandidátka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová. Vyplýva to z čiastkových výsledkov zverejnených dnes ráno francúzskym ministerstvom vnútra.

Po sčítaní 97 percent hlasov vedie Macron so ziskom 23,86 percenta hlasov, druhá Le Penová dostala 21,43 percenta hlasov.

Voľby sú výrazným neúspechom tradičných strán, keďže po dlhom čase sa do druhého kola nedostal ani kandidát socialistov, ani kandidát konzervatívcov.

Reklama

Aférami poznačený konzervatívny kandidát Francois Fillon skončil až na treťom mieste s ziskom 19,94 percenta hlasov, štvrtý je v tesnom závese ultraľavičiar Jean-Luc Mélenchon (19,62 percenta). Ako piaty skončil s veľkým odstupom kandidát Socialistickej strany (PS) Benoit Hamon, ktorému dalo hlasy 6,35 percenta voličov.

Zvyšných šesť kandidátov dostalo menej ako päť percent hlasov.

Údaje ministerstva vnútra tiež ukazujú, že Le Penová získala v nedeľu historicky najvyšší počet hlasov pre svoj Národný front. Zatiaľ čo v druhom kole regionálnych volieb v roku 2015 mu dalo pri oveľa nižšej účasti hlas približne 6,8 milióna voličov, tentoraz to bolo vyše 7,6 milióna.

Le Penovej sa tentoraz darilo oveľa lepšie ako v roku 2012, keď na prezidentskú funkciu kandidovala prvýkrát a získala 6,4 milióna odovzdaných hlasov (17,9 percenta).

Voličská účasť v prvom kole prezidentských volieb dosiahla 78,23 percenta, teda o niečo menej ako pred piatimi rokmi (79,48 percenta).

Reklama

 

02:34 Aj ďalší priebeh prezidentských volieb vo Francúzsku bude veľmi podobný súboju Hillary Clintonovej s Donaldom Trumpom v Spojených štátoch

Na svojom konte na Facebooku to v nedeľu napísal predseda zahraničného výboru ruskej Rady federácie Konstantin Kosačev.

Podobne ako v USA aj vo Francúzsku budú podľa neho v druhom kole súperiť beznádej a snaha pokračovať v doterajšej politike na jednej strane a nádeje na zmenu na strane druhej.

„Tam (v USA) však bola beznádej ženského rodu, ale tu je, naopak, mužského,“ konštatoval Kosačev.

Keďže porazení kandidáti začali vyslovovať podporu centristovi Emmanuelovi Macronovi, kandidátka pravice Marine Le Penová sa bude musieť spoľahnúť len sama na seba.

„Napriek tomu nádej umiera posledná,“ uzatvoril Kosačev.

 

01:58 Globalista Emmanuel Macron, ktorý sa podľa neoficiálnych výsledkov stal tesne víťazom prvého kola, skončil podľa údajov ministerstva vnútra v mestečku Le Touquet ležiacom na severovýchode krajiny v departemente Pas-de-Calais, kde sa nachádza aj jeho volebný obvod, druhý so ziskom 30,4 percenta hlasov. Predbehol ho konzervatívec François Fillon, ktorý dostal 50,8 percenta hlasov. Kandidátka pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová, ktorá Macrona vyzve 7. mája na celoštátnej úrovni, skončila tretia so ziskom iba deväť percent hlasov.

Le Penová hlasovala v bašte FN, meste Hénin-Beaumont, ležiacom v rovnakom departemente ako Le Touquet, kde síce meste zvíťazila so ziskom 46,5 percenta hlasov, ale nedosiahla absolútnu väčšinu. Macron tam prepadol, keď dostal len 14,86 percenta hlasov a skončil až za komunistom Jeanom-Lucom Mélenchonom (19,07 percenta).

Reklama

Údaje ministerstva vnútra tiež ukazujú, že Le Penová získala v nedeľu najvyšší počet hlasov pre svoj Národný front. Zatiaľ čo v regionálnych voľbách v roku 2015 jej dalo hlas približne 6,8 milióna voličov, tentoraz to bolo vyše 7,4 milióna.

 

00:56 U politických komentátorov badať frustráciu, nakoľko oficiálna webstránka ministerstva vnútra Francúzska sa len veľmi pomaly aktualizuje v súvislosti s volebnými výsledkami, a tak spravodajské portály prichádzajú so svojimi vlastnými výsledkami.

Každopádne, zrátané boli takmer všetky hlasy a potvrdili sa odhady exitpolov o postupe Macrona a Le Penovej do druhého kola.

Macron vedie len o takmer zanedbateľné percento.

Reklama

 

00:48 Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker v nedeľu večer zablahoželal kandidátovi globalistov na post francúzskeho prezidenta Emmanuelovi Macronovi k úspechu v prvom kole prezidentských volieb

V správe zverejnenej na svojom účte na Twitteri šéf exekutívy EÚ zároveň zaželal Macronovi veľa šťastia v druhom kole, ktoré sa uskutoční o dva týždne.

Postup Macrona do druhého kola privítali aj šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová a hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

„Patriot a Európan, 7. mája dám svoju dôveru Emmanuelovi Macronovi. Francúzsko musí zostať európske,“ napísal na Twitteri Macronov krajan Barnier.

Reklama

Proeurópsky orientovaný Macron by mal byť favoritom v druhom kole volieb, ktoré sa uskutoční 7. mája a bude v ňom čeliť euroskeptičke a šéfke pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penovej.

 

00:02 Neuveriteľné. Podľa informácií portálu Breitbart je sčítaných 98,9 percent všetkých hlasov a Macron vedie pred Le Penovou o menej než 500 hlasov. Macronovi patrí v súčasnosti 6 695 461 hlasov, Le Penovej 6 695 099. Obaja sa teda nachádzajú na úrovni 23,1 %

 

23:43 Vo Francúzsku po prvých informáciách o tom, že Marine Le Penová postúpila do druhého kola prezidentských volieb, sa spustili tzv. „antifašistické protesty“.

Počas tzv. antifašistického protestu ako reakcie na postup Marine Le Penovej do druhého kola, mladí protestujúci ľavičiari pália smetné koše v Paríži na Place de la Bastille. Foto: TASR/AP-Emilio Morenatti

 

Ľudia prechádzajúci počas vzbury mladých ľavičiarov. Foto: JEAN-SEBASTIEN EVRARD/AFP/Getty Images

 

Reklama

23:35 Sčítaných je viac ako 60 volebných obvodov zo 107 a Le Penová je tesne za Macronom, Mélenchon dobieha Fillona.

Percentuálny rozdiel medzi prvým a druhým miestom je čoraz menší

 

22:56 Zaujímavosť: Predbežné výsledky hlasovania ukazujú, že voliči Le Penovej a Macrona rozdelili krajinu na východ a západ.

Krajina rozdelená: Východ volil Le Penovú, západ Macrona

 

 

22:41 Poradie sa opäť zmenilo a Macron sa znova dostáva do vedenia. V súčasnosti vedie pred Le Penovou o 0,06%. Predpokladá sa, že celkové výsledky sa ustália na prvom odhadovanom poradí: Macron, Le Penová, Fillon a Mélenchon.

Macron znovu vo vedení po zrátaní hlasov z 22 volebných obvodov zo 107 o 22:38 SEČ

 

Reklama

22:22 Dočkáme sa ďalšieho zvratu? Macrona tesne dobieha Mélenchon! Zdá sa, že výsledky prvého kola budú skutočne dramatické. Posledné údaje podľa denníka Guardian poukazujú len na 0,20% náskok globalistu Macrona pred komunistom Mélenchonom.

Macron už bojuje s Mélenchonom o druhé miesto

 

 

22:10 Marine Le Penová vystúpila pred podporovateľmi v meste Hénin-Beaumont krátko po zverejnení prvých čiastkových výsledkov, ktoré potvrdili jej postup do májového druhého kola spoločne s centristom Emmanuelom Macronom.„Je načase oslobodiť francúzsky ľud spod arogantných elít, ktoré mu chcú predpisovať, ako sa má správať,“ vyhlásila líderka krajne pravicovej strany Národný front (FN). „Francúzi musia využiť túto historickú príležitosť. Pretože veľkou výzvou týchto volieb je divoká globalizácia, ktorá ohrozuje našu civilizáciu,“ dodala.

Na snímke Marine Le Penová po ohlásení prvých výsledkov v Hénin-Beaumont, kde vystúpila pred svojimi podporovateľmi

Podľa Le Penovej si môžu Francúzi vybrať, či chcú „totálnu dereguláciu bez hraníc a bez ochrany“ alebo „hranice, ktoré chránia ich pracovné miesta, kúpnu silu, bezpečnosť a národnú identitu“.

 

21:45 Obrovský zvrat: Po sčítaní takmer polovice všetkých hlasov sa ukazuje, že Marine Le Penová je víťazkou dnešných volieb s takmer 25% hlasmi voličov. Macron ich má mať podľa všetkého okolo 21%. Tieto hlasy však nezahŕňajú hlasy voličov vo väčších mestách. Podľa údajov francúzskeho ministerstva vnútra, zverejnených po zrátaní 19,1 percenta odovzdaných hlasov, viedla v predbežných výsledkoch už Le Penová so ziskom 25 percent. Macron zatiaľ dosahoval zisk 21,3 percenta hlasov.

Reklama

 

21:03 V prípade, že sa výsledky potvrdia a v druhom kole prezidentských volieb sa stretnú 7. mája Macron s Le Penovou, pôjde o prvý prípad v novodobých dejinách Francúzska, keď neuspel žiadny z kandidátov veľkých politických strán.

Na kombosnímke vľavo líderka francúzskej krajnej pravice a prezidentská kandidátka Marine Le Penová a nezávislý centristický kandidát v prezidentských voľbách vo Francúzsku Emmanuel Macron

Francúzsky premiér Bernard Cazeneuve v prvej reakcii na odhady výsledkov vyzval voličov, aby v druhom kole odmietli Le Penovú a podporili Macrona, bývalého ministra hospodárstva vo vláde prezidenta Francoisa Hollanda.

Podporovatelia Macrona a Le Penovej vo francúzskych mestách medzitým začali oslavovať dosiahnutý úspech. Medzi prvými politikmi, ktorí zablahoželali Macronovi k predpovedanému výsledku, bol aj belgický premiér Charles Michel.

 

20:50 Neter Le Penovej bojuje ako levica: Na svojom twitterovom účte každú chvíľu reaguje neter Marine Le Penovej, Marion, ktorá odráža útoky protivníkov druhej víťazky z dnešného prvého kola. „Naši voliči nie sú xenofóbni! Chcú len spravodlivosť a zvrchovanosť, ako aj koniec masovej imigrácie.“

 

Reklama

20:45 Predtým favorizovaný republikánsky kandidát Francois Fillon uznal svoju porážku a taktiež podporil Macrona. Na margo Le Penovej povedal, že teraz už niet inej možnosti než v druhom kole voliť „proti extrémizmu“ Marine Le Penovej a Národného frontu. V jeho volebnej centrále zavládla pochmúrna atmosféra. V odhadovaných výsledkoch mu pripadlo až tretie miesto.

 

20:30 Socialisti sú zdrvení: Jeden z porazených, socialistický kandidát Benoit Hamon, už teraz vyjadril podporu Macronovi a následne Le Penovú nazval „nepriateľom republiky“. Podľa vyhlásenia Hamona francúzska ľavica napriek dnešnej porážke „nie je mŕtva“ a voliči by mali v druhom kole podporiť Macrona, ktorý kandiduje ako nezávislý. V zverejnených odhadoch sa Hamon ako zástupca nepopulárnej socialistickej vlády umiestnil až na piatom mieste.

 

20:25 Marion Marechal-Le Penová, neter Marine Le Penovej na svojom twitterovom účte uviedla, že víťazstvo jej tety je „víťazstvom pre všetkých patriotov“

 

20:03 Práve sa uzavreli všetky volebné miestnosti vo Francúzsku a prvé exitpoly už hovoria o nasledovnom volebnom výsledku: Globalista Macron podľa prieskumov získal hlasy v počte 23,7% hlasujúcich a anti-globalistická Le Penová o dve percentá menej, 21,7% hlasov. Definitívne o kreslo prezidenta teda podľa všetkého zabojujú práve oni dvaja 7. mája tohto roku.

 

Reklama

19:45 Belgické médium RTBF predpokladá, že Macron bude víťazom prvého kola s počtom 24% hlasov, za ním tesne bude nasledovať Marine Le Penová s počtom 22%. Republikán Fillon podľa média dosiahne okolo 20, 5% a krajne ľavicový Jean-Luc Mélenchon 18%.

 

19:30 Očakáva sa, že volebná účasť dnes dosiahne okolo 81%.

 

19:00 Niektoré volebné miestnosti v malých mestách a dedinách už uzavreli. Miestnosti v ostatných mestách ostávajú otvorené do 20:00

 

18:27 Zdroje Francúzskej bezpečnostnej služby hovoria, že prvé kolo francúzskych prezidentských volieb by mohlo vyústiť do rebélie a vzbúr po celej krajine. Podľa nich bude najväčším problémom to, keď sa do druhého kola dostanú Marine Le Penová a krajne ľavicový komunista Jean-Luc Mélenchon. Okrem toho ešte stále jestvujú obavy z hrozby islamského terorizmu, ktorý má počas celého dnešného dňa prvenstvo na zozname priorít bezpečnostných síl.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali