Minister Lajčák skončil v hlasovaní o šéfa OSN tretí

Minister Lajčák skončil v hlasovaní o šéfa OSN tretí

Bratislava/New York 26. septembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR- Michal Svítok)

 

Lajčák získal v hlasovaní osem hlasov

Portugalský expremiér a bývalý vysoký komisár Organizácie Spojených národov (OSN) pre utečencov António Guterres zvíťazil aj v dnešnom neformálnom hlasovaní o kandidátoch na post generálneho tajomníka OSN. Od 15-člennej Bezpečnostnej rady OSN získal 12 pozitívnych a dva negatívne hlasy. Jedna krajina sa hlasovania zdržala.

Reklama
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák

Ako druhý sa umiestnil bývalý šéf srbskej diplomacie Vuk Jeremič, ktorý má rovnaký počet pozitívnych hlasov (osem) ako slovenský kandidát – minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Jeremič je pred Lajčákom vďaka tomu, že získal o jeden negatívny hlas menej ako slovenský kolega. Jeremič ich mal šesť, Lajčák sedem. TASR to potvrdil zdroj z prostredia OSN.

Za Lajčákom nasledujú argentínska ministerka zahraničných vecí Susana Malcorrová, bývalý slovinský prezident Danilo Türk, generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokovová z Bulharska, bývalá premiérka Nového Zélandu Helen Clarková, bývalý macedónsky minister zahraničných vecí Srďan Kerim a bývalá moldavská vicepremiérka a ministerka zahraničných vecí Natalia Ghermanová.

Reklama

Podľa zdroja z prostredia OSN dnešné hlasovanie potvrdilo, že jednoznačným lídrom je Guterres, ale aj to, že krajiny príliš nedbajú na princíp regionálnych rotácií. “Potvrdzuje sa, že nárok východoeurópskych krajín sa veľmi neuznáva,” uviedol pre TASR tento zdroj. Rovnako sa podľa neho potvrdzuje fluktuácia hlasov.

Pre Lajčáka je dobré, že sa naďalej pohybuje na popredných priečkach. Ženám sa v tomto hlasovaní príliš nedarilo. O Jeremičovi sa podľa uvedeného zdroja vie, že ho vetujú USA ako jeden zo stálych členov Bezpečnostnej rady OSN.

Dnešné hlasovanie o novom generálnom tajomníkovi OSN bolo posledným neformálneho charakteru. Najbližšie sa má uskutočniť 5. októbra a má zahŕňať aj farebne odlíšené hlasovacie lístky, aby bolo možné určiť, ako hlasovalo päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN – Británia, Čína, Francúzsko, Rusko a USA.

Nový šéf OSN nahradí Pan Ki-muna, ktorému sa skončí mandát na konci roka po odslúžení dvoch funkčných období.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali