Milan Majerský odstúpil z kandidatúry na predsedu KDH

Milan Majerský odstúpil z kandidatúry na predsedu KDH

Bratislava 5. mája 2016 (TASR/HSP/Foto: Facebook Milan Majerský)

 

Primátor Levoče Milan Majerský napokon nebude kandidovať na predsedu mimoparlamentného KDH. Svoje odstúpenie oznámil dnes s tým, že v KDH chýba vôľa meniť stanovy a chýba odvaha starej garnitúry odísť a dať priestor novým tváram, nápadom a myšlienkam. Rovnako trval na tom, že ostane primátorom, čo mu predstavitelia hnutia ako kandidátovi na predsedu vyčítali.

Na snímke primátor Levoče Milan Majerský
Na snímke primátor Levoče Milan Majerský

“Po zvážení všetkých týchto skutočností som sa rozhodol neuchádzať sa ďalej o post predsedu KDH. Dospel som k rozhodnutiu, že pre túto chvíľu je určite zodpovednejšie ostať primátorom mesta Levoča, pretože mojou prioritou je pokračovať v začatej práci. Budúcemu predsedovi KDH želám v neľahkej úlohe veľa šťastia a pevne verím, že KDH prinavráti stratenú dôveru,” odkázal Majerský.

Reklama

Odo dňa, kedy ohlásil svoju kandidatúru na post predsedu hnutia, absolvoval podľa svojich slov viacero stretnutí na rôznych úrovniach v rámci štruktúr KDH, ale za dôležité označil najmä prebiehajúce okresné snemy. “Samotné rozhodnutie kandidovať nebolo mojou osobnou ambíciou, ale bolo reakciou na silný tlak z regiónov, aby som sa uchádzal o post predsedu KDH, pomohol hnutie reformovať a prinavrátiť ho na parlamentnú scénu. Toto rozhodnutie som dlho a poctivo zvažoval a rozhodol som sa túto náročnú úlohu prijať,” vysvetlil.

Spoločným posolstvom všetkých spomenutých stretnutí podľa jeho slov bolo, že je ako osoba akceptovaný na post predsedu hnutia, avšak s podmienkou, že sa vzdá postu primátora mesta Levoča. “Jednou zo základných vlastností každého politika však musí byť jeho zodpovednosť. Voči ľudom, ktorí ma za primátora mesta zvolili, túto zodpovednosť cítim a v žiadnom prípade ich nemôžem a nesmiem sklamať. Odísť z postu primátora Levoče nemienim a v našom meste budem aj naďalej pokračovať. Zodpovednosť je teda hlavný dôvod môjho rozhodnutia vzdať sa kandidatúry,” povedal.

Reklama

Majerský oznámil kandidatúru na predsedu KDH 18. apríla. “Na ihrisku sú dnes tí, ktorí už nevládzu a na striedačke stoja ľudia, ktorí chcú ísť na ihrisko podať výkon, len k tomu nie sú pripustení. Tým doterajším chceme poďakovať, ale vieme, že už nepatria ani na striedačku, možno na tribúny do VIP lóží,” povedal Majerský. Konkrétny byť nechcel, povedal však, že každý človek by si mal uvedomiť čas, kedy odísť.

“Po voľbách sme sa stretli s agóniou, nechuťou a nevôľou, mnohí sa pýtali, prečo KDH nie je v parlamente. Túto otázku by sme chceli vyriešiť. Z KDH odišlo za 25 rokov veľa politikov, mnohí sú teraz v parlamente. KDH však patrí do prvej ligy, patrí do parlamentu. Hodnotovo je vyzreté, programovo je to jedno z najlepších hnutí,” uviedol Majerský s tým, že hnutie nedokázalo svoj program odkomunikovať a predstaviť tak, aby ho ľudia prijali.

Na predsedu KDH by chcel kandidovať aj Alojz Hlina, ktorý sa už stal členom hnutia, v piatok (6.5.) ohlási svoju kandidatúru poslankyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja Eleonóra Porubcová, ktorú podporí europoslankyňa za KDH Anna Záborská. Kandidáti na predsedu by mali byť známi na Rade KDH, ktorá sa má konať 28. mája.

Definitívne rozhodne snem 11. júna. KDH v parlamentných voľbách (5.3.) dosiahlo volebný zisk 4,94 percenta a prvýkrát v histórii sa nedostalo do parlamentu. Doterajší predseda Ján Figeľ odstúpil z predsedníckej funkcie a vyzval členov vedenia hnutia na zotrvanie vo funkciách až do pripravovaného snemu. Má to umožniť jeho funkčnosť a prijímanie potrebných rozhodnutí.

 

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali