Merkelová: Nemecko sa pokúsi zmierniť vplyv brexitu na občanov EÚ v Británii

Merkelová: Nemecko sa pokúsi zmierniť vplyv brexitu na občanov EÚ v Británii

Berlín 29. marca 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Markus Schreiber)

 

Nemecko sa pokúsi o to, aby mal brexit čo najmenší vplyv na občanov Európskej únie žijúcich v Británii. Vyhlásila to dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová po oficiálnom oznámení Spojeného kráľovstva o odchode z EÚ.

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová

Podľa Merkelovej si Nemecko a jeho partneri “rozhodne nepriali tento deň”.
Kancelárka povedala, že EÚ bude k rokovaniam o brexite pristupovať “spravodlivo a konštruktívne”. “Dúfam, že britská vláda takisto pristúpi k rozhovorom v tomto duchu,” poznamenala Merkelová, ktorú citovala agentúra AP.

Reklama

Podľa kancelárky musia najprv prebehnúť rozhovory o podmienkach odchodu Británie z EÚ a až potom, “dúfajme, že čoskoro”, rozhovory o budúcich vzťahoch. Chce však, aby Británia a EÚ zostali “blízkymi partnermi”.

Spojené kráľovstvo dnes oficiálne listom oznámilo aktivovanie článku 50 Lisabonskej zmluvy, ktorým sa spúšťa proces odchodu tejto ostrovnej krajiny z Európskej únie. List, podpísaný britskou premiérkou Theresou Mayovou, osobne prevzal v Bruseli od britského veľvyslanca Tima Barrowa predseda Európskej rady Donald Tusk.

Reklama

 

Hollande: Odchod z EÚ bude Britov bolieť

Brexit bude pre Britov bolestivý, vyhlásil dnes francúzsky prezident Francois Hollande počas návštevy Indonézie. Informoval o tom britský denník Guardian. “Myslím si, že to bude pre Britov bolestivé. (Brexit) donúti Európu pohnúť sa vpred, pravdepodobne rôznymi rýchlosťami,” povedal Hollande.

 

Šefčovič: Európska komisia je pripravená na rozhovory o brexite

Reklama

Dnešný deň odštartoval náročnú etapu vzájomných rokovaní so Spojeným kráľovstvom, Európska komisia je však na rozhovory o brexite pripravená. Uviedol to podpredseda tejto inštitúcie Maroš Šefčovič.

Slovenský eurokomisár upozornil, že ide o bezprecedentný krok, lebo EÚ vôbec po prvý krát rokuje s členskou krajinou, ktorá sa rozhodla vystúpiť zo spoločenstva.  “Na strane Európskej komisie sme na tieto rokovania pripravení. Je tu úzka koordinácia s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom,” opísal situáciu Šefčovič.

Spresnil, že čoskoro po dnešnom prevzatí oficiálneho listu o zámere Británie vystúpiť z EÚ, bude vydaná spoločná deklarácia šéfov štátov a vlád ostatných 27 členských krajín k návrhu britskej strany.

Ďalším krokom bude rozoslanie návrhu negociačných usmernení veľvyslancom členských krajín EÚ. O týchto návrhoch budú lídri EÚ diskutovať na osobitnom summite 29. apríla.

“Predpokladám, že k ostrým diskusiám dôjde začiatkom júna,” uviedol Šefčovič. Eurokomisiu je kľúčové, aby v prvej fáze rokovaní, čiže v období leto – začiatok jesene, našla principiálne riešenia pre tri dôležité okruhy.

Reklama

V prvom rade to bude otázka garantovania práv a postavenia občanov európskych krajín v EÚ a britských občanov v ostatných krajinách Únie. Šefčovič pripomenul, že je to citlivá otázka, ktorá sa týka takmer štyroch miliónov ľudí.

Druhou dôležitou oblasťou budú finančné záväzky Británie. “Nechceme Britániu trestať za to, že odchádza z EÚ, ale mala by sa zodpovedne postaviť ku všetkým finančným záväzkom, ktoré podpísala či už v rámci negociácií o viacročnej finančnej perspektíve alebo v rámci rôznych programov financovaných z európskeho rozpočtu, z ktorých profituje aj Británia,” povedal Šefčovič.

Tretí základný okruh otázok z hľadiska eurokomisie sa podľa neho týka hraničného režimu medzi Írskom a Spojeným kráľovstvom. Dodal, že EÚ nezabudla na nestabilné obdobie spred podpísania severoírskej Veľkonočnej mierovej dohody, aj preto je snaha zachovať súčasný stav aj po brexite.

“Ak nájdeme principiálne riešenie na tieto otázky, tak potom sa bude postupovať po jednotlivých oblastiach, budeme hovoriť o tom, ako Británia vystúpi, a budeme pripravení aj na diskusie o tom, ako majú vyzerať naše budúce vzťahy,” vysvetlil Šefčovič.

EK podľa neho očakáva náročné rokovania s Britániou a nezabúda ani na prísny časový harmonogram dvoch rokov. Ak sa do konca marca 2019, keď Spojené kráľovstvo prestane byť členom EÚ, nepodarí vyriešiť všetky potrebné záležitosti, tak podľa neho Britániu a jej občanov čaká “kopec problémov”. Ako príklad uviedol problémy pri poskytovaní služieb nukleárnej medicíny (Británia chce vystúpiť aj z dohody Euratom), prepravu dostihových koní na britské ostrovy alebo dovoz lacnejšej zeleniny z európskej pevniny.

 

Európski ľudovci volajú po jednote a spolupráci 27 členských krajín EÚ

Vedenie Európskej ľudovej strany (EĽS) – v súvislosti s oficiálnym oznámením Spojeného kráľovstva o odchode z EÚ – vyzvalo zvyšných 27 členských krajín na jednotný prístup.
Predseda EĽS Joseph Daul, rovnako ako aj generálny tajomník tejto najväčšej politickej rodiny v Európe Antonio López-Istúriz, uviedli, že ostatné členské krajiny EÚ musia v rámci rokovaní o brexite dokázať svoju jednotu.

“V poslednej dobe sme museli čeliť mnohým konfrontáciám a zakaždým sme v nich obstáli. Jednota a spolupráca – to je to, čo musíme dokázať,” upozornil Daul počas tlačovej konferencie v rámci zjazdu európskych ľudovcov na Malte.

López-Istúriz pripomenul, že “historickou tradíciou britskej diplomacie je rozdeľovať európske krajiny”. Zároveň však vyjadril nádej, že v prípade brexitu sa to nestane. Na zjazde ľudovcov na Malte bol prítomný aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a tiež hlavný vyjednávač Európskej komisie pre brexit Michel Barnier.

Reklama

 

 

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:29

Americký prezident Joe Biden a iracký premiér Muhammad Šijá Súdání sa v pondelok počas stretnutia v Bielom dome dohodli, že budú pokračovať v rokovaniach smerujúcich k stiahnutiu vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi z Iraku. Informovala agentúra AFP.

10:18

Ruský generálny prokurátor Igor Krasnov pricestoval do Havany na bilaterálne rokovania so svojím kubánskym kolegom a ďalšími predstaviteľmi, oznámil v utorok jeho úrad. Informovala agentúra Reuters.

10:08

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok vyzvala Venezuelu a susednú Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v regióne Essequibo bohatom na ropu, ktorý si obe krajiny nárokujú.

Toto územie, okrem Venezuelou kontrolovaného ostrova Ankoko, je súčasťou Guyany. Nároky naň si však robí aj Venezuela.

10:02

Filipíny zadržali 1,8 tony kryštalického metamfetamínu. Oznámil to v utorok filipínsky prezident Ferdinand Marcos, podľa ktorého ide o rekordnú policajnú raziu súvisiacu s týmto druhom drogy.

09:54

Berlín a Peking by mohli pomôcť dosiahnuť “spravodlivý mier” na Ukrajine. V utorok v čínskom hlavnom meste to počas stretnutia s prezidentom Si Ťin-pchingom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Scholz dodal, že od jeho poslednej návštevy Číny “medzi našimi vládami prebieha intenzívna výmena názorov”.

09:45

Hladiny riek v oblastiach ruského Uralu a juhozápadnej Sibíri naďalej rýchlo stúpajú, uviedli v utorok úrady. Voda už zaplavila stovky domov, prerušila dodávky elektrickej energie a vynútila si urýchlenú evakuáciu obyvateľov.

09:35

Grécka vládnuca konzervatívna strana Nová demokracia (ND) v pondelok zaradila na svoju kandidačnú listinu do júnových volieb do Európskeho parlamentu etnického Gréka z Albánska Frediho Beleriho.

Beleri bol zatknutý 12. mája 2023 pre kauzu kupovania hlasov pred komunálnymi voľbami v albánskom pobrežnom meste Himara. Napriek tomu voľby vyhral.

09:24

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken využil Čiernomorskú bezpečnostnú konferenciu na to, aby ubezpečil štáty hraničiace s Čiernym morom, že sa môžu spoľahnúť na podporu Spojených štátov amerických. Informovala agentúra AP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
09:12

Prvý deň historického procesu s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom v kauze podplácania pornoherečky sa skončil bez zvolenia členov súdnej poroty. Ich výber bude pokračovať v utorok.

09:03

Americký prezident Joe Biden spolu s manželkou, prvou dámou Jill Bidenovou v pondelok zverejnili svoje daňové priznanie za rok 2023. Spolu zarobili približne 620.000 dolárov a na federálnych daniach z príjmu odviedli 146.629 dolárov.

08:50

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev podpísal v pondelok zákon, ktorý kriminalizuje domáce násilie páchané na ženách a deťoch.

Osoby usvedčené z ublíženia alebo bitia ženy či dieťaťa budú podľa novej legislatívy potrestané prísnejšie, a to v závažnejších prípadoch aj trestom odňatia slobody.

08:26

Ceny ropy sa v utorok ráno zvýšili, keďže čínska ekonomika vzrástla viac, ako sa očakávalo. Eskalácia napätia na Blízkom východe ale udržala trhy s ropu na uzde po tom, čo Izrael uviedol, že zareaguje na víkendový útok Iránu raketami a dronmi.

08:13

Prokuratúra v Severnom Macedónsku v pondelok informovala o zadržaní 17 dozorcov, slúžiacich vo väznici v hlavnom meste Skopje. Sú podozriví z napomáhania pri vlaňajších útekoch dvoch väzňov.

07:54

Americká Snemovňa reprezentantov bude tento týždeň hlasovať o balíku návrhov zákonov, ktorý zahŕňa aj vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael. V noci na utorok o tom informoval predseda snemovne Mike Johnson.

07:48

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne. Vyzval na mimoriadnu zdržanlivosť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali