Memoriálu Jozefa Gabčíka sa zúčastnilo 304 bežcov

Memoriálu Jozefa Gabčíka sa zúčastnilo 304 bežcov

Žilina 27. mája 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Martin Baumann)

 

Pamiatku Jozefa Gabčíka, priameho účastníka atentátu na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha v roku 1942 v Prahe, si dnes pripomenuli účastníci Memoriálu Jozefa Gabčíka v behu na 11 kilometrov. V poradí 23. ročníka podujatia sa zúčastnilo 304 pretekárov, čo je rekordný počet, informoval hovorca 5. pluku špeciálneho určenia Mário Pažický

Ilustračné foto

Preteky organizuje Žilinský pluk Jozefa Gabčíka a Klub vojenských výsadkárov SR na počesť hrdinu druhej svetovej vojny, generálmajora in memoriam Jozefa Gabčíka, rodáka z Poluvsia a predstaviteľa protifašistického odboja, a to v deň 75. výročia atentátu na Heydricha. “Jozef Gabčík bol statočným vlastencom, nebojácnym a disciplinovaným vojakom, ktorý žil relatívne krátko – iba 30 rokov. V ťažkých dobách ho jeho presvedčenie priviedlo na cestu, na konci ktorej ako veliteľ skupiny ANTROPOID splnil svoju povinnosť vojaka so cťou,” uviedol vo svojom príhovore vyslanec ministra obrany Slovenskej republiky a zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Miroslav Kocian.

Reklama

Meno Jozefa Gabčíka podľa neho nebolo zabudnuté, preto nie je náhodou, že tieto preteky sa konajú aj pod záštitou 5. pluku špeciálneho určenia, ktorý je nositeľom čestného názvu Žilinský pluk Jozefa Gabčíka. “Tento pluk je nositeľom tradícií a predstaviteľom špeciálnych síl alebo jednotiek určených pre špeciálne operácie. Preto si tento čestný názov právom zaslúžia,” zdôraznil.

Na štart sa postavilo 304 pretekárov, vrátane 18 z Rakúska, Česka a Poľska. V hlavnej kategórii mužov do 39 rokov skončil na prvom mieste Marek Chrascina z Českej republiky. Prvenstvo si tiež odniesli vo svojich kategóriách Miroslav Vanko (do 49 rokov, Dom srdca Martin), Ľuboš Kováčik (do 59 rokov, Súľov), Róbert Berky (do 69 rokov, Prievidza), Marian Cyprian (nad 70 rokov, MAC Dubnica nad Váhom), Adéla Esentierová (ženy do 35 rokov, Česká republika), Anna Zvarová (ženy do 49 rokov, Svetielko Nádeje), Eva Budinská (ženy nad 50 rokov, OÚ Poluvsie pri Prievidzi).

Reklama

Kategóriu vojakov vyhral Jozef Bubenik z domovského pluku, kategóriu vojačiek Sylvia Šebestian z rovnakého pluku. Spomedzi juniorov bol najlepší Marek Czečotka z Českej republiky a spomedzi junioriek Kristína Trebulová z Čadce.

Pred štartom si účastníci memoriálu uctili pamiatku Gabčíka položením vencov k jeho pamätníku pred areálom 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline a k pamätníku pri jeho rodnom dome v Rajeckých Tepliciach – Poluvsí. Ako sprievodný program pripravili organizátori súťaže pre deti ukážky zásahov hasičov, polície a materiálu 5. pluku špeciálneho určenia – Žilinského pluku Jozefa Gabčíka.

Do vojenskej hodnosti generálmajora povýšil in memoriam brigádneho generála Gabčíka prezident Andrej Kiska v piatok (26.5.) na slávnostnom akte v Prezidentskom paláci. Povýšenie odovzdal do rúk jeho praneteri Kataríne Tomčíkovej, ktorá dodnes žije v obci Poluvsie pri Žiline, odkiaľ Gabčík pochádzal.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali