Protitrumpovské médiá v USA: Nováčik (Trump) dostal riadnu lekciu, otázkou je, či sa poučí

Protitrumpovské médiá v USA: Nováčik (Trump) dostal riadnu lekciu, otázkou je, či sa poučí

Washington 27. marca 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Manuel Balce Ceneta)

 

Neschopnosť získať podporu spolustraníkov na reformu zdravotného poistenia je osudovým znamením. Nejednotní republikáni môžu podkopať aj ďalšie plány prezidenta, varujú americké protitrumpovské médiá, ktoré po celý víkend intenzívne komentovali a analyzovali piatkový neúspech šéfa Bieleho domu

Aura politickej nepremožiteľnosti Donalda Trumpa sa podľa nich roztrieštila a jeho ego bolo pomliaždené. Hovoria o jeho zatiaľ najväčšej porážke, ktorá bude mať dôsledky a myslia si, že to bola potrebná lekcia.

Reklama
Na snímke Donald Trump. Foto: Manuel Balce Ceneta

„Mal to byť týždeň, keď prezident otočí svoje začiatočnícke prezidentovanie, nastaví kurz smerom k úspechu a nechá vietor, nech konečne duje do plachiet. Namiesto toho sa z toho stal zatiaľ najhorší týždeň. Loď sa dostala do bezvetria a jej posádka je v zmätku,“ zaznelo vo verejnoprávnej rozhlasovej stanici NPR.

„Tvárou v tvár sa stretol s viac ako 120 členmi Kongresu. S mnohými si telefonoval. Napokon muž prezývaný ‘neprekonateľný uzatvárač dohôd’ neuzavrel obchod,“ uviedla televízia CNN.

Reklama

Trump musel v piatok zo Snemovne reprezentantov len krátko pred hlasovaním stiahnuť svoj zákon o zrušení a nahradení systému zdravotného poistenia – tzv. Obamacare, lebo medzi zákonodarcami nebola preň dostatočná podpora.

„Pán Trump získal Biely dom predávaním imidžu. Ľuďom povedal, že vyniká v uzatváraní dohôd, a že vďaka sile svojej povahy a vyjednávacím schopnostiam si presadí svoje – so zahraničnými lídrami, výkonnými predstaviteľmi a s Kongresom. Toto bolo, viac než čokoľvek iné, podkopané piatkovým zlyhaním,“ napísal The New York Times.

Podobne NPR uviedla, že “Trump sa hrdil úspechmi vo vyjednávaní zmlúv o nehnuteľnostiach a ukážkových obchodných kontraktov a umenie blufovať bolo súčasťou jeho knihy Umenie uzavrieť dohodu. Ale v tomto prípade bol jeho bluf odhalený a on nemal karty, alebo v tomto prípade hlasy.“

Zrušiť zákon o zdravotnom poistení, ktorý presadil Barack Obama, bol jedným z hlavných predvolebných sľubov Donalda Trumpa. Demokratovi Obamovi sa podarilo presadiť zákon po dlhom a ťažkom politickom boji s republikánmi. Tí odvtedy s kritikou neprestali a už sedem rokov voličom sľubujú zmenu. Teraz majú v Kongrese väčšinu a v Bielom dome republikánskeho prezidenta, no napriek tomu zmenu nepresadili. Nevedeli sa totiž zhodnúť na jej podobe. Piatková situácia je tak považovaná za Trumpovu porážku a hanbu pre Republikánsku stranu.
„Debakel nastoľuje veľmi reálnu otázku: Môžu republikáni vôbec vládnuť?“ zaznelo v televízii CNN.

„Chytil sa do pasce – dlhotrvajúcej republikánskej vojny,“ napísal The New York Times a pripomenul, že počas kampane Trump hovoril, že bude vyhrávať tak často, že ľudia budú z toho chorí.
Viaceré médiá upozornili na to, že republikáni sú názorovo rozdelení aj pokiaľ ide o ďalšie Trumpove politiky. Šéf Bieleho domu to podľa nich bude mať ťažké aj pri presadzovaní ďalších svojich plánov ako je daňová reforma, investície do infraštruktúry a výstavba múra na hranici s Mexikom.

Reklama

„Trump takmer určite na budúci mesiac dokončí svojich 100 dní vo funkcii bez výrazného legislatívneho úspechu,“ myslí si CNN.

Podľa The New York Times prezident ukázal, že keď čelí tlaku, tak sa poddá. To môžu zákonodarcovia, ktorí s ním nesúhlasia, využiť. Úspech tých, ktorí bojovali proti zrušeniu Obamacare, inšpiruje a povzbudí ďalších v presadzovaní ich záujmov, vysvetľuje denník.

V ďalšom článku noviny napísali, že tento, ako aj predošlé neúspechy, sú dôkazom politika – nováčika, ktorý sa často ani nezaujíma o vnútorné fungovanie vlády, ktorý má problémy s narábaním so svojou autoritou a pochopením limitov svojej funkcie.

„Problémy prezidenta s efektívnym vládnutím – budovaním koalícií, predvídaním prekážok, neutralizovaním oponentov a videním poza roh – predstavujú pre jeho nadchádzajúce iniciatívy oveľa väčšiu hrozbu než akákoľvek prekážka, ktorú by mohli vymyslieť demokrati,“ napísal The New York Times.

Na nedostatok politických skúseností prezidenta upozornil aj denník Washington Post: „Trump nikdy neukázal pochopenie toho, ako pretlačiť legislatívu cez Kongres a raz vyjadril prekvapenie nad zložitosťou boja o zdravotníctvo. Trump nebol pripravený dohodnúť túto dohodu.“

Reklama

Rozhlasová stanica NPR vyzdvihla, že Trump, “prvý prezident, ktorý nastúpil do funkcie bez politickej a legislatívnej skúsenosti – zdá sa, priznal, že to bolo poučenie.“ Podľa viacerých médií však zostáva otázkou, ako prezident pretaví toto poučenie do reality a ako ho uplatní vo svojich ďalších krokoch.

„Bolo to zaujímavé obdobie. Veľa sme sa naučili. Veľa sme sa naučili o lojalite, o procese získavania hlasov a o veľmi tajomných pravidlách v Senáte a Snemovni reprezentantov. Pre mňa to bola určite zaujímavá skúsenosť, ale bola to skúsenosť, ktorá povedie k ešte lepšiemu plánu zdravotnej starostlivosti,“ povedal Donald Trump.

Drvivá väčšina amerických médií vo voľbách neskrývane podporovala Clintonovú a v tomto svojom postoji pokračuje aj teraz po voľbách. Trump niektorým médiám, ktoré nazýva fake news, lebo súvisle a sústavne o ňom prinášajú nepravdivé, tendenčné a lživé informácie dokonca prestal odpovedať na otázky (napríklad CNN). Najväčšie média v krajine tak musia čerpať iba z jeho twitterového účtu, čo ich privádza do zúrivosti a ešte väčšej tendenčnosti.

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson dokonca na svoju pracovnú cestu nezobral okrem jednej konzervatívnej novinárky žiadnych iných novinárov a tí si museli hradiť svoje cestovné výlohy sami. Aj takýmto spôsobom dáva Trumpova administratíva najavo, že nepokladá americké mainstreamové média za schopné informovať verejnosť.

V USA tak prebieha už niekoľko mesiacov permanentný boj mainstreamových médií proti Trumpovi. Situácia nie je ojedinelá. Vo viacerých krajinách média o niektorých politikoch informujú tak neobjektívne, že im dotyční politici odmietajú dávať rozhovory a odpovedať na otázky. Príkladom je napríklad český prezident Miloš Zeman, ktorý neposkytuje rozhovory českému mainstreamu vrátane Českej verejnoprávnej televízie. Miloš Zeman naopak poskytuje rozhovory médiám, ktoré informujú vyvážene a nezaujate, ako Parlamentné listy v Čechách a Hlavné správy na Slovensku.

Premiér Fico napríklad neodpovedá na otázky novinárov z denníka Sme a Denníka N.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali