Matovič: Roberta Fica vyzývam na detektor, na Vandáka podávam trestné oznámenie. Premiér výzvu označil cirkusantským návrhom

Matovič: Roberta Fica vyzývam na detektor, na Vandáka podávam trestné oznámenie. Premiér výzvu označil cirkusantským návrhom

Bratislava 10. februára 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Andrej Galica,Oliver Ondráš)

 

Ak premiér naberie odvahu a pôjde na detektor lži, Matovič mu dá 121 miliónov korún, ktoré podľa Fica vytuneloval z vlastnej firmy

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič vyzýva predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD), aby s ním išiel na detektor lži. A ak premiér naberie odvahu, Matovič mu dá 121 miliónov korún, ktoré podľa Fica vytuneloval z vlastnej firmy. Matovič sľúbil odpovedať na akúkoľvek Ficovu otázku a zároveň chce klásť otázky premiérovi aj on.

Reklama
Na snímke líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič
Na snímke líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič

Matovič zároveň oznámil, že predaj podniku Igor Matovič – regionPress v roku 2008 bol riadne zdanený viac ako 15 miliónmi korún. Médiám ukázal aj príslušnú kópiu daňového priznania. Šéf Obyčajných tiež uviedol, že podáva trestné oznámenie na Pavla Vandáka za krivú výpoveď a krivé obvinenie. Práve Vandákovi predal Matovič svoj podnik.

Opozičný poslanec odmietol tvrdenia, že vytuneloval vlastnú firmu a výčitku, že peniaze si poslal na vlastný účet. “Fico zrejme nevie, že je logické predať svoju firmu a previesť peniaze na vlastný účet. Legálne predať svoj vlastný majetok bez dlhov, príjem zdaniť, toto je tunelovanie? Obsah slovu tunelovanie dáva Fico už osem rokov. Tunelovanie je rozkrádanie štátu na úkor voličov, predražené nákupy, nie predaj vlastného podniku a následné zdanenie príjmu. Robert Fico nie je schopný zarábať legálne, preto zo všetkého legálneho robí podvod,” myslí si predseda OĽaNO-NOVA.

Reklama

Odmietol tiež, že by Vandák bol v skutočnosti bielym koňom. “Pavel Vandák potvrdil, že reálne vykonával činnosť a vymáhanie pohľadávok. Ktorý biely kôň reálne vykonáva činnosť? Tiež odmietam, že som zlikvidoval účtovníctvo. Kompletnú agendu som odovzdal Vandákovi,” tvrdí Matovič.

Nový majiteľ si podľa jeho slov agendu prevzal. “Asi po troch dňoch, keď Vandák povedal, že nemá miesto na jej uskladnenie, prevzal som účtovníctvo za roky 1997 až 2001, tam už ani nebola povinnosť uchovávať tieto údaje, a za roky 2003 a 2005 až 2008 v aute Mercedes Vito. Toto účtovníctvo som ja osobne riadne uskladnil a niekoľko rokov toto auto parkovalo na dvore mojej starej mamy v obci Borová. Svedkami sú všetci ľudia, ktorí za tie roky tento dom navštívili. Účtovníctvo dodnes mám v dome svojej babky,” deklaroval Matovič a opýtal sa, či uchová niekto účtovníctvo na verejnom mieste, ak chce robiť podvody. Chýbajúce dva roky mal mať na starosti Vandák.

Zároveň upozornil, že ak sa aj živnostník zbaví účtovníctva, alebo oň príde, nezbavuje ho to povinnosti platiť dane. “Ak dokumenty nepredloží, určí sa daň podľa pomôcok. Po kontrole v našej firme boli nejaké nálezy. Ja som bojoval, odvolával sa a všetky rozhodnutia som vyhral. Rozhodnutie podpisovali ľudia pod Petrom Kažimírom (Smer-SD), uznali, že verdikt kontrolórok nebol správny,” vyhlásil.

Vandákovu výpoveď, ktorú absolvoval na polícii cez víkend, označil Matovič za rozprávku. “Smer-SD to prehnal. Keby bolo vo výpovedi menej podrobností, výpoveď by bola autentickejšia a reálnejšia. Jej košatosť mi potvrdzuje, že vznikla na Súmračnej (sídlo Smeru-SD, pozn. TASR). Vandák si navyše vo výpovedi odporuje. V jednej časti hovorí, že o pohľadávkach firmy nemal potuchy. Sedem riadkov pod tým je napísané, že mal vedomosť o pohľadávkach. Takáto je hodnovernosť celej výpovede, preto podávam trestné oznámenie,” vysvetlil.

Matovič odmietol aj Vandákovo tvrdenie, že mu Matovič sľúbil za súčinnosť doživotnú rentu 1500 eur. “Ja si myslím, že takúto rentu bude mať po tejto výpovedi, ale nie odo mňa a bude aj vyššia. Človeku, ktorému niekto sľúbi 1500 eur mesačne, by tieto peniaze osem rokov nechýbali? Za osem rokov sú to 4 milióny korún. Až teraz si spomenul, že mu to niekto sľúbil,” podotkol.

Reklama

Igor Matovič je presvedčený, že útok Roberta Fica na jeho adresu nie je len za jeho protivládnu rétoriku. “To, čo sa stalo, je evidentne odkazom pre všetkých čestných ľudí, ktorí si povedali, že sa postavia zlu,” dodal.

Polícia už potvrdila, že sa zaoberá informáciami, ktoré o podnikaní Matoviča zverejnil Fico. “V predmetnej veci bolo začaté trestné stíhanie vo veci možného podozrenia zo spáchania trestného činu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie,” uvádza sa v stanovisku polície.

Premiér ešte v piatok (5.2.) na brífingu povedal, že Matovič je daňový podvodník, ktorý používa na zakrytie nelegálnej činnosti biele kone. Aby sa šéf OĽaNO vyhol v minulosti daňovej kontrole, previedol svoju firmu Igor Matovič – regionPress na bieleho koňa, zničil účtovníctvo za celú históriu jej fungovania a prepral 122 miliónov korún, uviedol Fico. Vandák pracoval pre Matoviča ako živnostník, podľa premiéra nikdy nemal k dispozícii takúto sumu peňazí. Podľa premiéra Matovič dva mesiace po prevode firmy od zmluvy odstúpil.

 

Premiér: Na cirkusantské návrhy nebudem reagovať

Reklama

Premiér Robert Fico (Smer-SD) nebude reagovať na cirkusantské návrhy. Takýmto spôsobom označil dnešnú výzvu lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča, aby s ním predseda vlády išiel na detektor lži.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico

Fico upozornil, že Matovič nepredložil nič, čím by vyvrátil, že fiktívne predal firmu bielemu koňovi. “Ak je tu niekto, kto si svoju kariéru buduje na obviňovaní iných, dokonca na obviňovaní zo závažných trestných činov bez dôkazov a tvrdí, že on jediný je čistý, tak je silný verejný záujem vedieť, či ten, kto obviňuje bez dôkazov, aj taký život vedie,” upozornil na tlačovej konferencii po skončení dnešného výjazdového rokovania vlády v Kežmarku.

Ako premiér pripomenul, z dôkazov vyplýva, že Matovič deň pred daňovou kontrolou previedol svoju firmu na bieleho koňa, ktorý nemal žiadne peniaze a súčasne sa zlikvidovalo účtovníctvo. “Vystúpenia predsedu OĽaNO na týchto dôkazoch absolútne nič nezmenili,” dodal.

Podľa neho Matovič vulgárne a bez dôkazov urážal jeho vládu, pričom mal tvrdiť, že je zárukou verejného čistého života. “Bolo povinnosťou povedať, že to tak nie je. Nechám na orgány činné v trestnom konaní, nech posúdia či bol, alebo nebol spáchaný trestný čin zo strany pána Matoviča,” avizoval s tým, že ich rozhodnutie bude rešpektovať.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali