Matečná: Témami rokovaní v Prahe bolo najmä mlieko a dvojaká kvalita potravín

Matečná: Témami rokovaní v Prahe bolo najmä mlieko a dvojaká kvalita potravín

Bratislava/Praha 29. apríla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Slovensko spolu s krajinami V4+4 presadzuje, aby všetky tovary vyrábané a distribuované na trhu v EÚ mali rovnakú kvalitu bez ohľadu na to, v ktorom členskom štáte sa vyrábajú

Šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) sa v Prahe zúčastnila na stretnutí rezortných ministrov krajín V4 a Bulharska, Rumunska, Slovinska, Rakúska (V4+4). Hlavnými témami rokovania boli najmä kritická situácia na trhu s mliekom a dvojaká kvalita potravín. Informoval o tom dnes Michal Feik z MPRV.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

“Slovenská republika už v minulosti viackrát upozorňovala na fakt, že zrušením mliečnych kvót môže dôjsť k destabilizácii celého mliečneho sektora. Situácia u nás je mimoriadne kritická. Pokiaľ nepríde k zmene, hrozí zánik až jednej tretiny slovenských producentov mlieka. Bez spoločného riešenia na úrovni EÚ sa však nepohneme,” upozornila slovenská ministerka. S podobnými problémami sa podľa nej boria aj ďalšie členské krajiny EÚ zo strednej a východnej Európy.

Témou rokovania ministrov poľnohospodárstva bola aj otázka dvojakej kvality potravín. Množstvo výrobkov rovnakej značky má rôzne zloženie. Nižšou kvalitou boli väčšinou postihnuté výrobky určené pre východné trhy členských štátov EÚ.

Reklama

Slovensko spolu s krajinami V4+4 presadzuje, aby všetky tovary vyrábané a distribuované na trhu v EÚ mali rovnakú kvalitu bez ohľadu na to, v ktorom členskom štáte sa vyrábajú.

“Práve na základe spotrebiteľských podnetov sme vykonali porovnávacie testy niekoľkých druhov potravinárskych výrobkov. Našli sme značné rozdiely v kvalite aj cene,” uviedla na rokovaní Matečná. Slovenské ministerstvo pôdohospodárstva je toho názoru, že tak ako európska legislatíva nastavuje spoločné pravidlá pre bezpečnosť potravín, respektíve ich kvalitu, je potrebné riešenie hľadať práve na európskej úrovni.

Zúčastnené krajiny V4+4 prijali spoločné vyhlásenie, v ktorom požadujú zavedenie dočasnej cielenej finančnej podpory pre výrobcov v sektore živočíšnej výroby na minimálne takej úrovni, ako bola mimoriadna pomoc v roku 2015. Jej cieľom je kompenzovať straty vzniknuté z dôvodu poklesu cien vyplývajúce z nadprodukcie na trhu EÚ, z ruského embarga a v prípade bravčového mäsa aj negatívnych účinkov ruských obchodných obmedzení týkajúcich sa afrického moru ošípaných.
V súvislosti s diskusiou o budúcej reforme Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) navrhujú ministri agrorezortov analýzu možnosti zavedenia podporných opatrení pre organizácie výrobcov v sektore mlieka a bravčového mäsa v rámci spoločnej organizácie trhu, na základe už zavedených pravidiel v sektore ovocia a zeleniny.

Ministri zdôraznili potrebu analyzovať súčasnú situáciu v potravinovom dodávateľskom reťazci a posilniť postavenie farmárov. Práve oni predstavujú najviac dotknuté strany v rámci vertikály výroby a odbytu poľnohospodárskych produktov a potravín. “Téma posilnenia postavenia poľnohospodárov v potravinovom dodávateľskom reťazci predstavuje jednu z našich hlavných priorít aj počas nadchádzajúceho predsedníctva SR v Rade EÚ. Pozornosť budeme venovať predovšetkým transparentnosti a primeranej deľbe marže v rámci potravinového dodávateľského reťazca a nekalým obchodným praktikám v potravinovom dodávateľskom reťazci,” dodala Matečná na stretnutí agroministrov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali