Srbský premiér o Kosove. Niet iného riešenia ako rozdeliť, čo je oddelené

Srbský premiér o Kosove. Niet iného riešenia ako rozdeliť, čo je oddelené
Kosovský Srb bozkáva národnú vlajku počas protestu proti kosovskej nezávislosti
Kosovský Srb bozkáva národnú vlajku počas protestu proti kosovskej nezávislosti

Kosovská Mitrovica 22. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR)  

 

Podľa Dačiča prijali potrebu rozdelenia aj Albánci 

Rozdelenie Kosova je podľa srbského premiéra Ivicu Dačiča jediným reálnym riešením, informovali v piatok srbské médiá.  “Som si istý, že by to prijali aj Albánci v Prištine. Miesto toho sa však kladie otázka, či to môže v regióne vyvolať protesty, a obchádza sa fakt, že otrasy vyvolalo aj rozdelenie Srbska,” povedal Dačič.

Reklama

“V tejto fáze je prijateľné všetko, čo neznamená akceptovanie jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova… Brusel nás nemôže dohnať k tomu, aby sme prijali nezávislosť Kosova,” zdôraznil srbský premiér a pripomenul, že suverenitu Kosova neuznalo ani päť členských krajín EÚ.

Ivica Dačič, srbský premiér, zachytený na fotke z roku 2000, kedy explózia rozbila okná v sídle srbskej socialistickej strany
Ivica Dačič, srbský premiér, zachytený na fotke z roku 2000, kedy explózia rozbila okná v sídle srbskej socialistickej strany

Podľa Dačiča sa v súčasnosti musia vzťahy Prištiny a Belehradu uvoľniť a do vstupu do EÚ je potrebné nájsť udržateľné riešenia v zmysle “nie je potrebné, aby sme uznali nezávislosť Kosova, a to nebude brániť v európskej ceste Srbska”.

Reklama

Srbský premiér potvrdil, že očakáva objektívnu správu Európskej komisie o pokroku Srbska na ceste európskych integrácií. “Nová vláda nespravila ani jeden krok, ktorý by Európska komisia mohla komentovať negatívne,” uzavrel Dačič. 

 

Srbský sever sa nikdy nepodriadi albánskej vláde v Kosove

Územie severného Kosova sa často skloňuje v súvislosti s príležitostnými násilnými incidentmi, cestnými barikádami a “neposlušným” miestnym obyvateľstvom, ktoré sa odmieta podriadiť kosovskoalbánskej vláde v Prištine.

Otázka severu je podľa mnohých špecifická a bude musieť byť jedným z hlavných bodov nadchádzajúcich ďalších rokovaní. “Scenár odtrhnutia severu Kosova je viac než reálny. Ale ešte neprišiel čas na to, aby sa o tom hovorilo podrobnejšie. Obyvateľstvo severu je výnimočne trpezlivé a počká na výsledky politických rokovaní Belehradu a Prištiny, ktoré sa ohlasujú,” povedal pre TASR diplomovaný právnik a bloger Marko Jakšič (28) zo severnej časti etnicky rozdeleného mesta Kosovská Mitrovica. Rieka Ibar rozdeľuje toto mesto na južnú albánsku a severnú srbskú časť.

Reklama

 

Severnú časť tvorí 90 percent Srbov a časť Rómov

Srbi sa zhromažďujú okolo pamätníka venovaného obetiam bombardovania zo strany NATO a Srbom zavraždeným počas kosovského konfliktu v rokoch 1998 - 1999 v Kosovskej Mitrovici 24. marca 2009
Srbi sa zhromažďujú okolo pamätníka venovaného obetiam bombardovania zo strany NATO a Srbom zavraždeným počas kosovského konfliktu v rokoch 1998 - 1999 v Kosovskej Mitrovici 24. marca 2009

Dnešné územie severu Kosova tvoria tri väčšinové srbské okresy – Zvečan, Leposavič, Zubin Potok a severná časť mesta Kosovská Mitrovica, ktorá sa môže považovať za administratívne centrum severu, ako aj všetkých srbských okresov v Kosove od roku 1999, upresnil Jakšič. V severnej Mitrovici podľa neho sídlia v podstate všetky najvýznamnejšie inštitúcie Srbskej republiky vrátane univerzity.

“V geografickom zmysle tvorí Sever Starý (Ibarský) Kolašin, časť pri hornom toku rieky Ibar severne od Kosovskej Mitrovice, ktorý bol vždy obývaný výlučne srbským obyvateľstvom. Centrálnu časť severného Kosova tvorí vysočina Rogozna, ktorá sa končí vrchom Zvečan s rovnomennou stredovekou pevnosťou i mestom vo vzdialenosti dvoch kilometrov severne od Kosovskej Mitrovice. Treťou oblasťou je Kopaonický kraj, do ktorého patrí Leposavič ako jeho administratívne centrum. Je zaujímavé pripomenúť, že väčšie časti okresu Leposavič sa do autonómnej oblasti Kosovo zaradili až v roku 1953, dovtedy boli súčasťou centrálneho Srbska. Sever Kosova má teritoriálnu rozlohu 1200 kilometrov štvorcových, teda tvorí približne 15 percent územia celej Autonómnej oblasti Kosovo a Metohija,” vysvetlil Jakšič.

Ako ďalej uviedol, ohromnú väčšinu obyvateľstva severného Kosova tvoria Srbi. “Na severe Kosova žije približne 70.000 obyvateľov. Približne 90 percent tvoria Srbi, kým ďalšie jeho časti Rómovia, Moslimovia (Bosniaci) a Albánci, ktorých asi 2000 žije aj v severnej Kosovskej Mitrovici. Tá má zhruba 20.000 obyvateľov. Každý rok je v severnej Mitrovici približne 7000 študentov z ostatných oblastí Kosova a Metohije, centrálneho Srbska i severu Čiernej Hory,” podotkol Jakšič.

Reklama

 

Sever Kosova zorgainozoval vlastné referendum, v ktorom obyvatelia odmietli albánsku Republiku Kosovo
Sever Kosova zorgainozoval vlastné referendum, v ktorom obyvatelia odmietli albánsku Republiku Kosovo
Referendum o zotrvaní pod vládou Kosova - áno, či nie
Referendum o zotrvaní pod vládou Kosova - áno, či nie

 

Kosovským Srbom sa podarilo zachovať inštitúcie juhoslovanského Srbska

Ako ďalej zdôraznil, medzi Srbmi žijúcimi južne a severne od rieky Ibar existuje podstatný rozdiel. Srbom severne od Ibaru sa svojím vzťahom voči zvyšku Kosova a pokusom časti medzinárodného spoločenstva, ktorá podporuje separatistické tendencie kosovských Albáncov, podarilo zachovať Srbsko a jeho inštitúcie, vysvetlil Jakšič. “Úplne normálne fungujú školy, zdravotnícke zariadenia, univerzita, miestne samosprávy, štátne agentúry, služby, daňové úrady, súkromné firmy, telekomunikačné a energetické podniky, športové družstvá sa zúčastňujú na podujatiach v srbských ligách. Opäť fungujú dokonca aj súdy, ešte nie v plnej kapacite po jednostrannom vyhlásení nezávislosti Kosova v roku 2008 – vtedy súdnictvo UNMIK nepremyslenými rozhodnutiami vtedajšieho osobitného predstaviteľa generálneho tajomníka OSN zmenilo na súdnictvo kosovské, ktoré však Srbi neuznávajú,” dodal.

 

Faktická súčasť Srbska s výnimkou armády – majú tam KFOR 

“Rozdiel medzi Kosovskou Mitrovicou a Suboticou či Šabacom je len v tom, že na severe Kosova nemáme srbskú armádu, ale je tu KFOR. Naznačil by som, že po celý čas od roku 1999 tu boli pokusy medzinárodných predstaviteľov o integráciu severu do kosovskej spoločnosti. Medzitým čas ukázal, že všetky tieto pokusy boli neúspešné. Sever je fakticky súčasťou Srbska, aj keď formálne patrí do časti Autonómnej oblasti Kosovo a Metohija pod správou OSN,” upresnil.

“Srbi na juh od rieky Ibar sú v podstate v obkľúčení. Viac sú závislí od tzv. kosovských inštitúcií. Taktiež si nemôžu bez príslušníkov medzinárodného spoločenstva vybojovať nejaké ľudské práva, aspoň tie zagarantované,” uviedol Jakšič.

 

Reklama

Na juhu špeciálna kosovská polícia zatýka bez udania dôvodu 

Príslušníci kosovskej špeciálnej polície ROSU môžu – ako sa to už aj viackrát stalo – vpadnúť do hociktorej dediny, enklávy, zatknúť hocikoho bez uvedenia dôvodu, alebo prerušiť telefonické spojenie, upozornil. “Toto nie je prípad severu. Srbi južne od rieky Ibar tiež veria v návrat Srbskej republiky na územie Kosova a Metohije, ale kvôli daným okolnostiam sú pripravení prijať diskriminačné podmienky, ktoré im stanovuje ‘štát Kosovo’, na čele ktorého sú v súčasnosti takí demokrati, ako (úradujúci kosovský premiér) Hashim Thaci,” podotkol.

Vyhoretý dom kosovských Srbov 20. marca 2004 v Srbmi obývanej dedine Svinjare. 130 domov a pravoslávny cintorín vyrabovali a vypálili kosovskí Albánci
Vyhoretý dom kosovských Srbov 20. marca 2004 v Srbmi obývanej dedine Svinjare. 130 domov a pravoslávny cintorín vyrabovali a vypálili kosovskí Albánci

“Takými podmienkami sú napríklad občianske preukazy, občianstvo či evidenčné značky na vozidlách, ktoré môžu predstavovať názorný príklad rozdielu medzi severom a juhom. Južne od Ibaru už nie sú vozidlá kosovskosrbských vlastníkov, ktoré sa zapájajú do dopravy na území Kosova s registračnými tabuľkami Srbskej Republiky pre mestá v Kosove. Napríklad PR (Priština), GL (Gnjilane) alebo PZ (Prizren). Naopak, na Severe neexistujú iné registračné značky okrem tých z označením KM (Kosovská Mitrovica) a ďalších srbských miest. V podstate tak, ako tzv. štát Kosovo zakázal používanie srbských registračných značiek na juh od Ibaru, tak aj samoorganizovaní občania severu zakázali používanie (kosovských) registračných značiek RKS severe od Ibaru. A toto je kosovská realita, o ktorej bežní obyvatelia Európskej únie nevedia,” uviedol Jakšič.

 

Veliteľ NATO v Kosove, generál Erhard Buhler, referuje o problémoch na severe Kosova, ktoré fakticky ovládajú Srbi
Veliteľ NATO v Kosove, generál Erhard Buhler, referuje o problémoch na severe Kosova, ktoré fakticky ovládajú Srbi

Napriek neistote Srbi nepodľahli nutkaniu vysťahovať sa

Reklama

Srbi severne od Ibaru sa opierajú o Srbsko, nie sú v obkľúčení a sú pripravení na trochu tuhší boj za niečo, čo oni považujú za svoje práva, dodal. Zároveň položil otázku: “Ako môžu niektorí predstavitelia medzinárodného spoločenstva od nás – miestneho obyvateľstva – očakávať, že prijmeme niečo, čo nám ponúkajú v rámci Kosova, je to však drasticky menej než to, čo máme v súčasnosti?”

Atmosféra neistoty a nátlaku ani trochu nezmiernila, naopak posilnila túžbu obyvateľov Severu Kosova, aby ‘bojovali’ za svoje práva – alebo o zotrvanie v Srbsku – to závisí od uhla pohľadu, uviedol Jakšič. “Ani prakticky každodenná možnosť eventuálnej akcie špeciálnych síl ROSU alebo ozbrojených síl Kosova (BSK) nedohnala ľudí k tomu, aby sa vysťahovávali. Naopak, tento rok sa do prvých ročníkov základných i stredných škôl zapísalo oveľa viac detí. Podobná situácia je dokonca i na fakultách univerzity,” konštatoval.

“Veľká časť ľudí zo zahraničia, ktorá do Kosovskej Mitrovice prichádzala preto, lebo ide o posledné rozdelené mesto v Európe, malo možnosť vidieť, že sa tu žije normálne. Na jednej strane tu je neistota, tlaky, riziká, na druhej normálny život. Ide o bojovníkov a optimistov od prírody, a ľudia si vo všeobecnosti rýchlo zvyknú na okolnosti, ktoré okolo nich existujú. C’ est la vie, povedali by Francúzi. A budúcnosť, bez ohľadu na to, aká je neistá, určite nevidia v nezávislom Kosove, ktoré im nasilu vnucujú,” uviedol Jakšič.

 

Ani Belehrad ani Priština ani Brusel či Washington 

Reklama
EÚ stavia albánskym utečencom v severnom Kosove nové domy. Srbi proti tomu protestujú, preto proti nim nasadzujú políciu
EÚ stavia albánskym utečencom v severnom Kosove nové domy. Srbi proti tomu protestujú, preto proti nim nasadzujú políciu

“Ak nebude zachované status quo alebo sa sever Kosova nestane súčasťou Srbska, som si istý, že nikdy nebude ani súčasťou Kosova podľa plánu (Marttiho) Ahtisaariho, ako si to predstavujú niektoré mocnosti. To je spoločný postoj všetkých, akokoľvek sa líšime podľa politickej orientácie či veku. Západní politici by náš postoj mali brať na vedomie, keď rozhodujú o našej budúcnosti. Doteraz takáto prax neexistovala, príliš vyvíjali nátlak na vládu v Srbsku, čo bolo kontraproduktívne. A nijako si neboli vedomí toho, že ani Belehrad – akokoľvek milujeme Srbsko – nemôže vnútiť niečo, čo miestne obyvateľstvo považuje za útok na svoj každodenný život, ktorý chce žiť v rámci Srbska,” zdôraznil.

Ako dodal, v rámci severného Kosova existujú medzi miestnymi obyvateľmi pozitívne názory na EÚ a európske integrácie Srbska. Existujú aj názory, že až integrácia celého Balkánu do EÚ vyrieši naše stáročné nepriateľstvá i konflikty, pripomenul.

 

Kosovskí Srbi – najohrozenejší európsky národ. EÚ mlčí 

Albánske dievčatá v Mitrovici počas osláv jednostranného oddelenia Kosova od Srbska
Albánske dievčatá v Mitrovici počas osláv jednostranného oddelenia Kosova od Srbska

“Súčasne môžem povedať, že som ako eurofil úplne sklamaný s misiou EULEX a so skutočnosťou, že časť európskych predstaviteľov nechce verejne povedať pravdu, ktorú sami videli v súčasnom Kosove. A tou pravdou je, že sú kosovskí Srbi v súčasnosti najohrozenejším národom v Európe,” podotkol.

Ako však ďalej vysvetlil, v súčasnosti na severe Kosova neprevláda pozitívny postoj k EÚ. “Tu už dávnejšie existuje pevné zoskupenie určitého počtu ľudí, ktorí boli odjakživa euroskeptici. Nebola ich však od začiatku väčšina. Veci sa začali drasticky meniť negatívnym smerom po júni minulého roka, keď sa EULEX úplne postavil na stranu albánskych inštitúcií. Keď časť členských krajín únie vedených Nemeckom za každú cenu – smiem dodať že aj za cenu novej Búrky – začala podporovať integritu a suverenitu kvázirepubliky Kosovo. Preto je dnes ohromný počet ľudí sklamaný z EÚ i z integrácií,” vysvetlil Jakšič narážajúc na vojenskú operáciu Búrka (Oluja), počas ktorej v roku 1995 chorvátske jednotky vyhnali srbské obyvateľstvo z východnej časti Chorvátska.

“Tunajší ľudia niekedy Európsku úniu aj personifikujú cez krajiny, ktoré doposiaľ neuznali Kosovo – medzi nimi aj Slovensko – preto neexistuje také zovšeobecňovanie, že ‘všetci sú proti nám’. To znamená, že ešte trochu veria tomu, že aj pre nás Srbov je miesto v rodine rovnoprávnych európskych národov,” vysvetlil Jakšič.

Reklama

“Sever Kosova bude určite súčasťou EÚ. Ale nikdy ako súčasť nezávislého Kosova,” uzavrel.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali