Majdan 3, alebo opice s granátmi a čo môže nasledovať

Majdan 3, alebo opice s granátmi a čo môže nasledovať

Kyjev 22. októbra 2017 (HSP/Rusvesna/Efrem Lukatsky)

 

Portál rusvesna  publikoval zaujímavý materiál Alexeja Gumiljova o momentálnom Majdane číslo 3 v Kyjeve, ktorý sa uskutočňuje pod vedením Michala Saakašviliho, smiešnej pôvodom gruzínskej figúrky v amerických rukách.

Vždy keď Ukrajinci zhromaždia úrodu, začne sa u nich prejavovať akútny zmysel pre spravodlivosť a to ich ako magnet priťahuje ku Kyjevu, kde začnú v masovokomunikačných prostriedkoch presadzovať svoje demokraticko-majdanuté názory. Posledne tak urobil škandalózny ukrajinský poslanec Parasjuk, ktorý sa ani len netají svojimi sympatiami k Banderovcom. Ten momentálne na margo nových udalostí v Kyjeve uvádza, že sa opätovne v Kyjeve objavil „závan slobody“. Jeseň a zber úrody na Ukrajine sa teda nesie v znamení príprav nového Majdanu.

Reklama

Proste nádhera, majdan sa stal súčasťou ukrajinskej mentality. Ak sa to Ukrajincom páči, nech si ho užijú dosýtosti, evidentne sú majdanutí tak, že už sa to nebude dať liečiť. Žiaľ, existujú len dve možnosti – alebo sa naučíte žiť s chronickými idiotmi, alebo sa vaše cesty rozídu. Iná možnosť neexistuje. To je momentálna schéma rozvoja rusko-ukrajinských vzťahov.

Momentálne majdanutí ukrajinskí idioti tvrdia, že budú na barikádach stáť až do konca a tentoraz sa nedajú oklamať. Evidentne bez majdanu nevedia existovať, bez majdanu hrdzavejú a nežijú plnohodnotný život. Dnes hovoria, že situáciu musia riešiť Ukrajinci sami, pretože Európu ich problémy nezaujímajú.

Reklama

Ale veď toto sme im hovorili už v roku 2013, keď začali oblbnutí Američanmi poskakovať s hrncami na hlavách v Kyjeve. Európu a Američanov absolútne nezaujímate, chcú vás použiť len ako „Kannnenfutter“ v boji proti Rusku. Ste im ľahostajní budete im rovnako ľahostajní ako Tutsiovia a Hutovia v Afrike leď sa masakrovali. Nedali si povedať.

Takže prišlo na naše slová. Majdanom 2013 sa na Ukrajine nič nezlepšilo, ale naopak zhoršilo. Rovnako už mohli zistiť, že sme mali pravdu, keď sme im tvrdili, že Majdan im zinscenovali Američania a ich poskokovia v Európe. Terajší majdan nie je výnimkou, už dnes zbierajú  majdanovcov a vozia ich do Kyjeva aj s priamymi rozkazmi čo majú robiť a kedy a opäť sa tak deje pod taktovkou Američanov.

Samozrejme Porošenko a jeho banda tvrdia, že nejde o majdan, ale len o obyčajný protest, ktorý sa im podarí vyriešiť. Človeku sa až nechce veriť že by Ukrajinci znova zopakovali takú sprostosť ako v roku 2013. Ale vyzerá to tak, že to spravia, pretože majú mentalitu ako makak. V ich prípade však ide o nebezpečného makaka s odisteným granátom v ruke.

Povedzte mi prosím ale otvorene. Aký normálny človek môže ísť za takým vodcom ako je  gruzínsky Saakašvili? Ktorý normálny človek môže takúto gruzínsku figúrku, ktorú vlastný gruzínsky národ vykopol z krajiny považovať za ukrajinského nacionalistu a lídra? Alebo ho obľubujú kvôli tomu s akou chuťou dokáže žuvať svoju kravatu?

A pritom najsmiešnejšie je to že Saakašviliho ani len nenapadne, že ho môžu jeho páni chcieť odstrániť ako použitý materiál. Vie toho priveľa, hodí sa na špinavú robotu a nakoniec skončí ako Saško Biely, ukrajinský nacista, ktorý svojho času v 90 rokoch vraždil spolu s Čečencami ruských vojakov v Čečensku. Zlikvidujú ho a hodia to na Putina a ruskú FSB. A jemu to stále nedochádza, len sa snaží plniť rozkazy svojich amerických pánov.

Reklama

Teraz sa majdanutí pred Kyjevskou radou tvária tak, akoby neverili že Porošenko proti ním použije silu. Už teraz sa však v okolí nachádza 4x viac policajtov, ako v čase Majdanu proti Janukovyčovi. Ak si myslia, že policajti sú tam len preto, aby ich chránili pred Putinovými tajnými agentmi, tak potom im už naozaj nikto nedokáže pomôcť.

Ak by aj prívrženci Saakašviliho nechceli radikalizáciu a začiatok krviprelievania, hrozí jedno veľké nebezpečenstvo. Počas nepokojov v Kyjeve v roku 2015 sa stala udalosť, s ktorou mnohí nepočítali. V roku 2015 po hádkach medzi Kyjevom a Mukačevom jeden z demonštrantov hodil do policajtov ručný granát. Našťastie granát bol útočný, a spôsobil len zranenia bez smrteľných účinkov.

V roku 2015 bolo ale v radoch ukrajinského obyvateľstva podstatne menej zbraní ako dnes, kedy sa zo zóny ATO na východe Ukrajiny rozšírila ilegálna držba zbraní, granátov a streliva do celej Ukrajiny (Ukrajinskí odborníci odhadujú že dnes môže mať každý 10 Ukrajinec v nelegálnej držbe strelnú zbraň i granáty) . Dnes je teda tých granátov medzi ľuďmi oveľa viac ako v roku 2015, takže situácia sa môže veľmi rýchlo radikalizovať.

Ak by som ja mal tú smolu a musel by som žiť v Kyjeve dnes, asi by som si zbalil kufre, predal byt a odišiel niekam mimo Kyjeva. (Ak by som byt nepredal, niekto by mi ho ukradol, alebo minimálne úplne vybielil počas mojej neprítomnosti). Situácia v spoločnosti sa radikalizuje, ceny za energie, ceny tovarov, nezamestnanosť rastú, na druhej strane klesá príjem obyvateľstva, zhoršuje sa dostupnosť sociálnych služieb.

Ak porovnáme Majdan 2013 a dnešný Majdan 2017, tak v radoch majdanutých už nevidíme množstvo postarších ženičiek s kastrólikmi na hlavách a smiešne poskakujúcich adolescentov. Väčšinu terajších prívržencov tvoria muži stredného veku v športových alebo vojenských odevoch. Podľa mňa to má veľkú vypovedaciu hodnotu a ešte raz opakujem, ak by som žil v Kyjeve, už by som sa snažil z mesta odísť.

Reklama

Na dnešnom Majdane sa teda neozývajú hlasy požadujúce napríklad vrátenie bezplatného zdravotníctva, riešenia penzijnej reformy a pod. Toto Saakašviliho bábkovodičov absolútne nezaujíma, zabezpečených a spokojných Ukrajincov Západ a USA nepotrebujú. Potrebujú len Ukrajincov, ktorí budú stáť v prvej línii proti Rusom a ktorých môžu v prípade potreby vrhnúť v prvej línii proti Rusku.

Dnešný Majdan je z americkej strany len pokusom o vydieranie Porošenka. Nikto nevie poriadne o čom sa Porošenko na návšteve v USA bavil s americkým prezidentom a americkými politickými predstaviteľmi a aké dostal ukrajinský prezident rozkazy. Evidentne sa však situácia nevyvíja tak, ako si Američania predstavovali. V Sýrii utrpeli porážku a takisto na Donbase sa ich aktivity nevyvíjajú tak, ako predpokladali. Je potrebné zastaviť Rusko aj za cenu rozpútania konfliktu na Donbase, pretože ak sa Rusko nezastaví, čoskoro budeme svedkami úteku Američanov zo Sýrie a Iraku.

Najbližšie udalosti ukážu, ako sa celá situácia vyvinie. Ak však nosia Ukrajinci vo svojich vreckách vo veľkej miere granátové jablká, situácia sa môže nepríjemne zradikalizovať v krátkom období a celá Ukrajina sa môže ponoriť do občianskej vojny.

Čo občianska vojna, vyprovokovaná Američanmi dokáže, môžeme vidieť na príklad Sýrie. Pre Európu a Rusko môže mať občianska vojna na Ukrajine nepríjemné dôsledky a oslabenie, naopak posilnila by americké pozície.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:55

Od apríla tohto roka vzniknú v každom krajskom meste na Slovensku regionálne úrady pre územné plánovanie a výstavbu. Spustí sa tiež nový portál pre územné plánovanie. Účinnosť totiž nadobudne nový zákon o územnom plánovaní. O nadchádzajúcich zmenách informovali v utorok predstavitelia Úradu pre územné plánovanie a výstavbu (UUPV) SR.

Stretnutie predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR so stakeholdermi a novinármi
Na snímke v pozadí sprava predseda Úradu pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky (ÚUPV) Martin Hypký, podpredsedníčka UUPV Milota Sidorová a generálny riaditeľ pre výstavbu a vyvlastňovanie ÚUPV Roman Skorka počas stretnutia predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR (ÚUPV) so stakeholdermi a novinármi
11:53

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predstavilo nový projekt pomoci nezamestnaným zameraný na vzdelávacie a rekvalifikačné kurzy. Program Zručnosti trhu práce za 42 miliónov eur financovaný z Európskeho sociálneho fondu by mal pomôcť približne 40 000 ľuďom, uviedol v utorok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Erik Tomáš
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš
11:52

Britsko-švédsky farmaceutický gigant AstraZeneca sa v utorok dohodol na kúpe americkej biofarmaceutickej firmy Fusion za 2,4 miliardy USD (2,2 miliardy eur). Je to súčasť jeho expanzie do oblasti novej generácie liekov na rakovinu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Dohoda je pre AstraZeneca tento mesiac už druhou po tom, ako minulý týždeň súhlasila s kúpou Amolyt Pharma za 1,05 miliardy USD, aby podporila svoje portfólio liekov na zriedkavé choroby.

11:51

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť posunuté o niekoľko mesiacov. Uviedol to v utorok minister financií Assen Vassilev, podľa ktorého sa vláda bude snažiť splniť kritériá na prijatie spoločnej meny v budúcom roku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

11:49

Pri zrážka kenského autobusu s kamiónom zahynulo 11 vysokoškolských študentov a 42 ľudí utrpelo vážne zranenia. Informuje agentúra AFP podľa kenskej polície.

Nehoda sa odohrala v pondelok o 17.50 hod. miestneho času (14.50 SEČ) neďaleko obce Mangu približne 360 kilometrov od Nairobi. Študenti univerzity Kenyatta cestovali do prístavného mesta Mombasa na pobreží Indického oceánu.

11:47

Čína v utorok uviedla, že Spojené štáty nemajú právo zasahovať do Juhočínskeho mora. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v rovnaký deň vyjadril podporu USA pre Filipíny voči ozbrojeným útokom v tejto oblasti. Informovala agentúra AFP.

11:45

Bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi hrozí zhabanie majetku. Jeho právnici totiž v pondelok priznali, že nemá dostatok hotovosti na to, aby sa odvolal proti pokute vo výške 464 miliónov dolárov za podvodné nadhodnocovanie svojho majetku. Informovala agentúra AFP.

Trump musí peniaze uložiť na účet spravovaný odvolacím súdom alebo zložiť peňažnú záruku v plnej výške. Jeho žiadosť o pomoc odmietlo 30 poisťovní, uviedli právnici v novom podaní.

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali