Madej, Droba, Šipošová: Ekonomickým migrantom sa nesmie oplatiť migrovať

Madej, Droba, Šipošová: Ekonomickým migrantom sa nesmie oplatiť migrovať

Bratislava 19. septembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Manu Brabo)

 

Západné krajiny si musia uvedomiť, že ak chcú zastaviť migračný nával, nemusí byť podľa Madeja lákadlom pre utečencov 

Ekonomickí migranti by mali dostať signál, že migrovať sa im neoplatí. Zhodli sa na tom v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy poslanci Národnej rady SR Robert Madej (Smer-SD), Juraj Droba (SaS) a Janka Šipošová (OĽaNO). Odmietajú povinné kvóty na rozdelenie utečencov. Považujú ich za nezmysel. Utečeneckú krízu treba podľa nich riešiť tam, kde vzniká. Hovorili o záchytných táboroch, kde by sa odlíšili utečenci od ekonomických migrantov, ochrane hraníc a boji proti prevádzačom.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

“Kvóty sú úplný nezmysel. Vyspelé, najmä západné štáty, ktoré sú lákadlom pre migrantov, si musia uvedomiť, že migranti chcú ísť k nim. A keď chcú zastaviť migračný nával, tak musia prestať byť lákadlom pre migrantov,” zdôraznil Madej. Je presvedčený, že ak budú povinné kvóty schválené, nezavrieme vonkajšie hranice únie a nebudeme trvať na dodržiavaní zákonnosti, každý krok, ktorý únia urobí, bude pozvaním pre migrantov. Európa by si už mala podľa Madeja uvedomiť, že nedokáže uživiť všetkých.

Kvóty považuje za nešťastný moment aj Šipošová. Droba pripomenul, že SaS kvóty tiež odmieta. “Je to veľmi nešťastné riešenie. Je nemysliteľné, aby sme migrantom, o ktorých vieme, že chcú ísť ďalej, nadiktovali, aby zostali na Slovensku,” povedal. Zároveň sa pýta, prečo utečencov ešte neprijala napríklad Saudská Arábia.

Reklama

Droba tvrdí, že treba vytvoriť utečenecké tábory napríklad v Turecku a v Afrike. Platiť by to mala podľa neho Európska únia. Zároveň treba podľa neho zasiahnuť proti prevádzačom. Madej doplnil potrebu dôslednej ochrany vonkajších hraníc únie, Šipošová dôsledné azylové konanie. Tieto riešenia si vedia predstaviť všetci traja. Madej sa ďalej pýta, ako dlho bude únia tolerovať existenciu Islamského štátu. Verí, že únia prežije utečeneckú krízu. Droba očakáva konflikty medzi niektorými členskými štátmi.

Poslanci sa v diskusii nevyhli ani hádke. Kritiku si vypýtal Madej, keď hovoril o migrantoch, ktorí podľa jeho slov porušujú pravidlá už spoza hraníc únie. Obáva sa, že to budú robiť aj keď vstúpia na územie EÚ. Upozornil na možné bezpečnostné, prípadne aj zdravotné riziká. “Ja tu dnes vidím ľudí, ktorí búrajú ploty, hádžu kamene do policajtov. Ako sa budú správať po prekročení hraníc? Nepoznáme tých ľudí, nevieme, či nepredstavujú bezpečnostné, prípadne zdravotné riziko,” uviedol Madej.

Šipošovej sa Madejova rétorika javí ako strašenie ľudí. “Strašíte a vyvolávate dojem, že všetci sú takí. Ale na to je azylové konanie,” pripomenula mu Šipošová. Ani Drobovi sa nepozdáva, že vládna strana Smer-SD šíri vo verejnosti strach z utečencov. “Vládna strana tu zasieva xenofóbiu. Premiér Robert Fico urobil z islamu a moslimov strašiaka. Nemôžeme všetkých moslimov hádzať do jedného vreca,” zdôraznil Droba. Madej sa premiéra zastal. “Nebyť Roberta Fica naše záujmy by neboli hájené tak, ako sú,” vyhlásil.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali