Ľuboš Blaha vidí na rukách Mikuláša Dzurindu krv

Ľuboš Blaha vidí na rukách Mikuláša Dzurindu krv

Bratislava 19. septembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Blahovi sa Dzurindova reč nepáčila

Dvojnásobný expremiér Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) má na rukách krv. Vyhlásil to dnes v parlamente šéf Výboru NR SR Ľuboš Blaha (Smer-SD). Dôvodom je podľa jeho slov skutočnosť, že Slovensko ako predseda vlády zatiahol do dvoch vojen.

Reklama
Na snímke Mikuláš Dzurinda (vľavo)

“Kvôli vám sme bombardovali Juhosláviu a Irak. Vy máte na rukách krv. Hovoríte o morálke, a to je tak cynické a brutálne, že sa to nedá počúvať. Hanbite sa,” odkázal po Dzurindovom vystúpení k situácii na Ukrajine, v ktorom kritizoval aj postoj premiéra Roberta Fica (Smer-SD) k sankciám voči Rusku.

Blahovi sa Dzurindova reč nepáčila. “Na Rusko ste aplikovali realizmus, na Ukrajinu a Západ idealizmus. To je metodologický nezmysel. Boli to ideologické báchorky, ktoré môžete rozprávať svojim deťom, aj to len do určitého veku,” povedal. Dzurinda mu odkázal, že keď chýbajú argumenty, nastupuje nenávisť a vášne. “Nebombardoval som nikoho, otvoril som len vzdušný priestor na prelet lietadiel. Fico otvára logistický sklad pre NATO, tam nebudú ponožky pre vojakov, ale nekritizujem to,” uistil.

Reklama

Expremiér vidí počiatky konfliktu u nášho východného suseda v tom, že Ukrajina si zvolila cestu na Západ a Rusko na to reagovalo. “Toto treba povedať občanom SR ako prvé. Nejde o spiknutie CIA proti Rusku, ale o rozhodnutie občanov na Majdane,” zdôraznil s tým, že Rusko sa usiluje udržať si pozíciu globálnej mocnosti, preto bola jeho reakcia taká tvrdá. Dzurinda odmieta aj tvrdenie Fica, že ide o geopolitický zápas Ruska a USA. “Som presvedčený, že to tak nie je. Ide o výzvu Ruska Západu, test, kam až Rusi môžu zájsť,” povedal Dzurinda.

Opozičný politik nekritizuje, že s uvalením sankcií na Rusko súhlasila aj slovenská vláda. “Kritizujem výroky premiéra. Je vysoko nemorálne, ak v pondelok odsúhlasí sankcie a v utorok ich podrobí kritike. Je to Slovensko poškodzujúce, vedie to aj k strate dobrej povesti SR v zahraničí,” myslí si. Fica Dzurinda zároveň poprosil, aby “neklamal, že Ukrajina je v rozklade a rozpadá sa. Pomáha to akurát agresorom, ktorí ju chcú rozložiť”.

 

Komu majú ľudia veriť, ministrovi či premiérovi, pýta sa Bugár

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár poznamenal, že minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) má pri tejto téme radikálne inú rétoriku ako premiér Fico a niektorí poslanci Smeru-SD. “Kto dnes na medzinárodnom poli reprezentuje SR? Komu majú ľudia veriť? Ministrovi či premiérovi? Lebo obom naraz sa veriť nedá. Ja si myslím, že výsledky našej diplomacie podkopáva svojou konšpiračnou rétorikou Robert Fico,” povedal Bugár.

Reklama

Lajčák už skôr deklaroval, že SR rešpektuje územnú celistvosť Ukrajiny, aj preto sme odsúdili kroky Ruska vedúce proti týmto princípom, a preto sme podporili sankcie EÚ voči Rusku. “Samozrejme, že o sankciách diskutujeme. Slovensko patrí k najviac zraniteľným krajinám vzhľadom na našu energetickú a obrannú závislosť voči Rusku. Logicky reagujeme na sankcie inak,” povedal minister. Podľa jeho slov si však treba všímať aj činy a nielen silácke gestá niektorých krajín, “ktoré na jednej strane verbálne Rusko odsudzujú a na druhej strane uzatvárajú miliónové kontrakty. My sa správame férovo”.

Lajčák tiež žiada, aby EÚ bola vo svojej zahraničnej politike aj férová. “Mali by sme dopad sankcií znášať spoločne, nie aby sme my boli palicou, ktorou niekto bude biť Putina po hlave a my budeme za to platiť ako jediní. Každý si ošetruje svoje štátne záujmy a tak to musí robiť aj SR,” apeloval.

Národná rada SR sa vyjadrí k situácii na Ukrajine vlastným vyhlásením. Text pripravili členovia Zahraničného výboru NR SR na spoločnom rokovaní s Výborom NR SR pre európske záležitosti. Podľa opozície malo vyhlásenie obsahovať aj samostatný priamy apel na Rusko, čo Smer-SD zamietol. O definitívnej podobe vyhlásenia rozhodne plénum hlasovaním najskôr v utorok (23. 9.).

ru

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali