Liečebno-výchovné sanatórium na Kyneku v Nitre pomáha rodičom i deťom už 45 rokov

Liečebno-výchovné sanatórium na Kyneku v Nitre pomáha rodičom i deťom už 45 rokov

Nitra 19. mája 2016 (HSP/Foto: Gašpar  Poláček)

 

Každé výročie školy je príležitosťou obzrieť sa  do minulosti, pripomenúť súčasnosť, pozrieť sa do blízkej, či diaľnej budúcnosti, ale hlavne s pokorou sa pokloniť a poďakovať.

Žiaci Liečebno-výchovného sanatória na výlete v Bojniciach
Žiaci Liečebno-výchovného sanatória na výlete v Bojniciach

Veľký učitel národov J.A.Komenský  napísal:

Reklama

Skloniť sa treba k práci, čo dáva ľuďom chlieb.

Hlbšie sa však treba skloniť k matkám, čo dali život deťom.

Reklama

Ale najhlbšie k učiteľom, čo z bytosti vychovali človeka,

lebo ľahšie je horu preniesť, rieku zahatať, prinútiť ju proti prúdu tiecť,

ako vychovať človeka dobrého, so srdcom a dušou ľudskou.

Deti z LVS pred bustou Karola Róberta z Anjou, zakladateľa Mincovne v Kremnici
Deti z LVS pred bustou Karola Róberta z Anjou, zakladateľa Mincovne v Kremnici

 

Liečebno-výchovné sanatorium v Nitre na Kyneku (ďalej len  LVS ) si v tomto školskom roku pripomíná okrúhle 45. výročie  založenia. Bolo zriadené 1. januára 1971 ako speciálne za- riadenie, ktorého základným  poslaním je liečebno-výchovná starostlivosť o deti s ADHD syndrómom (Attencion Deficite Hyperactive Disorder) s poruchami správania, učenia, po- ruchami emociálneho a sociálneho vývinu.

Reklama

LVS  je zriadené ako koedukačné a internátne školské zariadenie s celoročnou prevádzkou. Pri zariadení sú zriadené triedy špeciálnej základnej školy. Ďalej plní úlohu pri ochrane detí pred sociálno-patologickými javmi v prevencii problematického a delikventného vývinu. Aktívne pracuje s rodinou s cieľom zlepšiť a zachovať jej funkciu.

Dominantným poslaním je liečebno-výchovná starostlivosť o  deti s abnormným vývinom osobnosti, ktoré si vyžadujú krátkodobé liečebno-výchovné pôsobenie a reedukáciu zameranú na úpravu sociálnej adaptácie. Pod pojmom deti s abnormným vývinom osobnosti sa rozumejú tie deti, ktoré prejavujú výrazné znaky zlej adaptácie  na širšie a užšie sociálne prostredie v dôsledku ich úskostných, negativistických, agresívnych a iných neprimeraných  reakcií voči svojmu  prostrediu v dôsledku čoho dochádza  u nich  k výchovným ťažkostiam, majú problémy vo vzdelávacom procese a prejavujú sa u nich známky osobnej  nespokojnosti so sebou a neadekvátnosťou ich sociálnej role.

Žiaci podľa liečebno-reedukačnej starostlivosti navštevujú triedy normálnej ZŠ, preto ich celková mentálna úroveň nesmie byť horšia jako ľahko inferiórna. Cieľom činnosti sanatória je dosiahnuť úpravu stavu na základe osobitného liečebno-výchovného  prístupu . Preto popri plneniu vyučovacích cieľov sa žiaci zariadenia pod vedením skúsených špeciálnych pedagógov aktívne zapájajú do rôznych aktivít tak na úrovni školy, ako aj mimo školy na iných podujatiach.

Škola každoročne organizuje rôzne súťaže :„Kynecký slávik“, „Odvíjaj sa rozprávkové vretienko“, súťaž v dramatizácii „Skupina baví skupinu“, výtvarné „Diaľnica očami detí“, „Slovensko moje“, „Nitra moje mesto“, „Prečo som na svete rád“, „Moja rodina“, „Európa v škole“, „ Kynecká olympiáda “ .

Dnes sme komplexnou školou, ktorá buduje svoju exis- tenciu nielen  na tradíciách, ale aj súčasnosti, a to prezentáciou vo vedomostných  súťažiach, súťažiach mladých tvorcov a talentov v kultúrnych a športových súťažiach. Toľko stručne odborný curriculum vitae nášho zariadenia. Však škola, to nie sú len učitelia, vychovávatelia a  žiaci.  Súčasné aj minulé výsledky v predchádzajúcich 45-tich rokoch  by nebolo možné dosiahnuť bez zodpovednej práce nielen pedagógov, ale aj nepedagogického personálu.

Reklama

V našom prípade sú to tety a ujovia ekonomického, hospodárského úseku, tety z kuchyne, ujo šofér, zdravotná sestrička, teta psychologička a tety upravovačky. Bez nich by nerušený chod školy bol nemyslitelný. To sú všetko zanietení ľudia ochotní odovzdať svojim zverencom kus svojho srdca. Aj im patrí veľká vďaka.

Nuž, želajme Liečebno-výchovnému sanatóriu na Kyneku do ďalších rokov istú budúcnosť, veľa ďalších úspešných rokov, veľa správnych krokov, učiteľom a všetkým zamestnancom veľa pozitívnych momentov v každom dni, nech sa im darí približovať sa k cieľom, ktoré si vytýčili.

PaedDr. Gašpar  Poláček

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali