Bratislava 18. augusta 2016 (HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)
Stačí málo – neprepečený steak zo stánku na letnom festivalu, zmrzlina od pouličného predavača či koktail v thajskom bare a hnačka je na svete. V lete sú jej ľudia vystavení najviac. Je to preto, lebo teplo pomáha množeniu baktérií ako vo vode, tak aj v potravinách. Ľudia cestujú do exotických krajín s nižšími hygienickými štandardmi a menia svoj bežný režim a stravovacie návyky.
„Hnačky zasahujú drvivú väčšinu cestovateľov, môžu sa objaviť pri každej väčšej zmene prostredia. Ich spúšťačom môže byť prítomnosť nezvyklých baktérií, zmena stravy alebo aj psychika – stres z cestovania či únava. Cestovateľská hnačka môže z dôvodu silnej dehydratácie, bohužiaľ, skončiť aj v nemocnici na infúziách, keď je potrebné doplniť tekutiny a minerály,“ hovorí MUDr. Peter Mikolášek, lekár kliniky detských infekčných ochorení Fakultnej nemocnice Brno.
Dehydratácia najviac ohrozuje deti – tie by mali denne prijať tekutiny v objeme 15 % svojej telesnej hmotnosti, dospelým stačia 4 %. „Psychiku pri cestovaní príliš neovplyvníme, no pokiaľ ide o jedlo a nápoje, ľudia by mali dodržiavať pravidlá „šiestich O“: obchod, originál, otvoriť, olúpať, omyť, ovariť,“ dopĺňa MUDr. Mikolášek. Jednou z možností ako sa pripraviť na cestu je podľa odborníkov preventívne podávanie probiotik, ktoré sa usadia v črevách a posilnia imunitu.
„Ak sa akútna hnačka rozvine, probiotiká je možno využiť na jej zmiernenie a skrátenie doby trvania. Pomôžu aj pri rýchlejšej obnove črevnej mikroflóry,“ uvádza MUDr. Norbert Král, predseda Mladých praktikov. Skrátenie doby trvania akútnych hnačkových ochorení pomocou pribiotík potvrdzujú aj klinické štúdie. „Spomínajú najmä probiotické baktérie Saccharomyces boulardii a Lactobacillus rhamnosus, ktoré obsahujú niektoré dostupné probiotické prípravky, “ uvádza MUDr. Mikolášek.
Tráviace problémy sa často spájajú aj s návštevami letných festivalov a stravovaním v stánkoch rýchleho občerstvenia. „V horúcom počasí sa potraviny rýchlo kazia, a hudobnému fanúšikovi sa tak môže starší párok v rožku ľahko vypomstiť. S hygienou to na festivaloch tiež nie je najlepšie a počúvať koncert obľúbenej kapely spoza záchodových dverí nie je práve milá predstava,“ dodáva MUDr. Král.
Infekčné ochorenie čreva okrem opakovaného nútenie nakedy prevádza horúčka, bolesti svalov a kĺbov, únava, zvracanie, zimnica, bolesť brucha. Akútna hnačka trvá len niekoľko dní, chronická dlhšie ako 14 dní a potrebuje nasadenie vhodnej liečby.
Čo je to hnačka
Vyprázdnenie viac ako troch neformovaných stolíc za deň, časté vyprázdnenie riedke stolice alebo častejší a naliehavejší pocit potreby. Príčinou cestovateľské hnačky býva infekcia (80 % baktérie, 15 % víry, 5 % paraziti). Rolu hrá tiež cestovný stres (únava, ponocovanie, nepravidelný režim), zmena ekologických pomerov a nezvyklá strava (preháňajúci účinok ovocie, nadbytok požívaného oleja). Cestovatelia bývajú postihnutí najčastejšie 3. až 4. deň pobytu, druhá vlna prichádza kolem 10. dňa. Do skupiny cestovných hnačiek patrí aj ochorenia, ktorá sa objaví v prvých 7–10 dňoch po návrate domov.
Redakciu informovala Veronika Ostrá.