Lavínu na Mount Evereste zachytilo video

Lavínu na Mount Evereste zachytilo video

Káthmandu 27. apríla 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Azim Afif)

 

Lavínu zachytil na video nemecký horolezec Jost Kobusch

V sobotu 25. apríla bolo sivé popoludnie s nízkou viditeľnosťou, keď sa zrazu zmenilo na oslepujúco biele – to sa už návaly snehu rútili dolu himalájskou horou Mount Everest. Toto všetko na videu zachytil nemecký horolezec Jost Kobusch.

Reklama
Na snímke lavína pochovala časť základného tábora na Mount Evereste

Na začiatku záznamu, neskôr zverejneného na internetovej stránke YouTube, vyzerá ten deň ako každý iný – pestrofarebné budhistické modlitebné vlajočky viseli na šnúrach a okolo sa rozprestierala skalnatá krajina obsypaná snehom, sem-tam s roztrúsenými stanmi horolezcov.

Mierne snežilo. Potom počuť na videu, ako nejaký muž vraví: “Zem sa trasie.” Poznámka vyvolala ďalšie komentáre, ktoré prerušil smiech, a po ňom nasledoval hlas iného muža, ktorý takmer žartom hovorí: “Do ri**!” Kamera nato zaberá okolitú pustú krajinu, urobí záber smerom hore, kde sa už dvíha lavína ako nejaký mrak dymu, nakoniec sa valí dolu a pohltí priestor s táborom.

Reklama

Muži sa vrhnú do stanov a zapierajú sa o seba. Počuť kričať nadávky, pritom hore nad hlavami buráca sneh. Muži sa neskôr vynoria v tábore, zdemolovanom snehom a ľadom. V lavíne, ktorú vyvolalo zemetrasenie s magnitúdou 7,8, zahynulo v sobotu najmenej 19 ľudí. Uviedla to nepálska vláda, ktorú citovala agentúra DPA. Desiatky ďalších ľudí v lavíne utrpeli zranenia.

Horolezec Jon Kedrowski napísal zo základného tábora, že padajúci ľad a sneh vytvorili “vietor so silou hurikánu”, ktorý “úplne zdemoloval a rozmetal tábor”. “Zemetrasenie uvoľnilo tony ľadu, ktorý sa valil dolu a vytvoril prudký vietor – ten zničil stred základného tábora,” napísal horolezec Dan Mazur na sociálnej sieti Twitter.

Tri vrtuľníky dnes v dobrej viditeľnosti mohli postupne odvážať ľudí zo základného tábora, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 5360 metrov, a evakuovali uviaznutých horolezcov. Informácie dal na Twitter rumunský horolezec Alec Gavan.  “Kvôli vysokej nadmorskej výške iba dvaja ľudia na jeden let,” napísal Gavan. “Počasie dobré,” dodal.

Video si môžete pozrieť tu:

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali