Lajčák: Je načase, aby sme sa na Európsku úniu pozreli kriticky

Lajčák: Je načase, aby sme sa na Európsku úniu pozreli kriticky

Bratislava 11. júla 2016 AKTUALIZOVANÉ II (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Pavel Neubauer)

 

Vášeň pre členstvo v Európskej únii nahradila únava z rozširovania a euroskepticizmus. Delenie a individuálny prístup vyhrávajú nad jednotou. Hospodárska a finančná kríza otriasla dôverou v euro a vysporiadať sa treba aj s migráciou a rozhodnutím Veľkej Británie opustiť úniu. Takto zhodnotil súčasný stav v EÚ minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák (nom. Smer-SD) v Národnej rade na stretnutí predsedov výborov pre európske záležitosti parlamentov členských krajín EÚ (COSAC)

“Všetko toto je závažné, ale musíme zostávať pokojní a konať spoločne,” vyhlásil Lajčák. Podľa neho u Európanov už nepanuje dostatok dôvery, že EÚ dokáže dosiahnuť výsledky. “Ľudia sa boja straty bezpečnosti, identity a prosperity. Ale čoho sa naši občania boja najviac je to, že elity EÚ nebudú schopné vysporiadať sa so všetkými výzvami, pred ktorými stojíme. Je načase, aby sme sa kriticky pozreli na úniu aj na seba samotných,” doplnil Lajčák.

Reklama
Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák počas brífingu v priestore Reduty
Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák počas brífingu v priestore Reduty

Zdôraznil, že únia chce zachovať čo najlepšie vzťahy s Veľkou Britániou. Rokovania však nemôžu začať skôr, ako Británia oznámi odchod. “Ale nemôžeme zostať nečinní,” poznamenal s tým, že budúcnosťou únie sa bude zaoberať aj neformálny summit 16. septembra v Bratislave. “Všetci chceme modernú dopredu pozerajúcu Európu. Európu pre všetkých občanov. Chceme, aby nás viac spájalo a nedelilo. Musím jasnejšie našim občanom vysvetľovať, prečo únia je riešením a nie problémom, prečo je priateľom a nie nepriateľom, a prečo neexistuje lepšia alternatíva,” doplnil Lajčák.

Účastníkom COSAC-u predstavil priority slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Lajčák deklaroval snahu posilniť európsku ekonomiku a modernizovať a rozšíriť jednotný trh. “A to o oblasti ako energetika a digitálna ekonomika,” doplnil minister. Medzi prioritami je aj udržateľná migračná a azylová politika a obchodné dohody a politika rozširovania.

Reklama

“Chceme byť pragmatickými a realistickými. Je načase, aby sme dosiahli konkrétne a hmatateľné výsledky. Chceme zjednocovať, chceme byť hlasom ľudu. Musíme sa zaoberať reálnymi problémami našich ľudí,” vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

 

 Obdobie neistoty by sa nemalo príliš naťahovať

Obdobie právnej a politickej neistoty po referende vo Veľkej Británii o vystúpení z EÚ by sa nemalo príliš dlho naťahovať. Občania Británie, ale aj únie, totiž potrebujú vedieť, o čom sa vlastne v referende rozhodlo

“S Veľkou Britániou sme úzko prepojení, Británia bude naďalej dôležitý partner pre EÚ. Veľká Británia sa pripravuje na našu pozíciu a my sa tiež musíme pripraviť. Musíme nechať britskej vláde čas, ale musia chápať, že toto obdobie právnej a politickej neistoty by sa nemalo príliš naťahovať. Referendum je realita a na nej musíme stavať naše kroky,” odporučil Lajčák.

Reklama

On sám odhaduje, že rokovania o vystúpení a budúcej forme vzťahov medzi Britániou a EÚ budú veľmi zložité, ale nemusia byť nutne ťažké. “Apelujem na konštruktívny a pozitívny prístup z oboch strán. Budeme sa vzájomne potrebovať, ekonomicky aj ľudsky. Státisíce občanov EÚ žijú v Británii a množstvo Britov žije v EÚ. Práve ich status a komfort by sme mali mať počas vyjednávaní na mysli,” povedal šéf slovenskej diplomacie.

Ako príklad dobrého rozchodu spomenul Lajčák rozdelenie Československa. V tomto prípade hovoril o atmosfére zodpovednosti. “Politické reprezentácie boli dostatočne rozumné a zodpovedné, aby viedli rokovania v záujme občanov. Preto máme najlepšie bilaterálne vzťahy s ČR,” dodal Lajčák.

 

Lajčák o úlohe národných parlamentov pri posilňovaní EÚ

Zámery slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie predstavil dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák predsedom parlamentných výborov pre záležitosti EÚ z členských a partnerských krajín na spoločnom zasadnutí v Národnej rade SR v Bratislave.

Reklama

“Medziparlamentná spolupráca predstavuje kľúčovú súčasť pri budovaní transparentnejšej a zodpovednejšej Európskej únie. Zvyšuje to jej legitímnosť a znižuje demokratické deficity,” uviedol minister M. Lajčák pred desiatkami poslancov z celej Európy.  Konferencia predsedov parlamentných výborov pre záležitosti EÚ parlamentov členských štátov Európskej únie (COSAC) je jedným z hlavných podujatí, ktoré organizuje parlament členského štátu EÚ počas svojho predsedníctva. V prípade Bratislavy je to jedno z prvých veľkých podujatí SK PRES a zároveň vôbec prvé zasadnutie COSAC-u na Slovensku.

“Slovensko prebralo predsedníctvo v Rade EÚ v čase, keď nadšenie pre členstvo v Únii nahradila únava z rozširovania a euroskepsa. Zažívame nárast fragmentácie a individuálneho prístupu namiesto jednoty a spoločného postupu. Radikalizmus a extrémizmus so svojimi zjednodušujúcimi riešeniami pre komplexné problémy vytvárajú tlak na štandardné politické strany,“ upozornil minister M. Lajčák a pripomenul, že dodatočnú a bezprecedentnú výzvu pre naše predsedníctvo prinieslo aj rozhodnutie Británie vystúpiť z EÚ.

„Toto všetko sú vážne veci, ale musíme zachovať pokoj a konať jednotne. Nielen Brexit, ale všetky súčasné krízy nám pripomínajú, že EÚ a jej výhody nemôžeme považovať za samozrejmosť,“ zdôraznil. Hosťom následne predstavil filozofiu slovenského predsedníctva, ktoré chceme vykonávať pragmaticky a s dôrazom na európsku jednotu a potreby občanov. Podrobne vysvetlil aj štyri prioritné oblasti, ktoré chce SR presadzovať počas šesťmesačného obdobia na čele Rady EÚ.

„Chcem vás ubezpečiť, že pri presadzovaní našich priorít budeme úprimným a nezaujatým sprostredkovateľom. Dúfam pritom aj v podporu národných parlamentov. Lebo jedine v tesnej spolupráci s predstaviteľmi zákonodarných zborov môžeme dosiahnuť nás spoločný cieľ – lepšiu Európsku úniu,“ povedal minister M. Lajčák.

Na predsedníckom COSAC-u v Bratislave sa zúčastňujú predsedovia výborov pre európske záležitosti parlamentov členských štátov EÚ, členovia Európskeho parlamentu, zástupcovia európskych inštitúcií (Európska komisia, Rada EÚ, COSAC sekretariát), zástupcovia parlamentov z kandidátskych krajín a ďalších partnerských štátov.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali