Labutia pieseň amerických jastrabov

Labutia pieseň amerických jastrabov

Washington 8. októbra 2016 (HSP/Foto: TASR/AP-Evan Vucci)

 

Po zastavení spolupráce Ruska a USA ohľadne Sýrie, Washington rýchlo prešiel od odmietavých vyhlásení k priamym hrozbám na adresu Ruska a Sýrie, pričom americkí predstavitelia označujú kroky Rusov a Sýrčanov ako vojnové zločiny. O americkom žonglovaní s pojmami píše ruský server rusvesna.su

Pritom sa ešte niekoľko týždňov dozadu zdalo, že Rusko i USA dospeli k zmysluplnému konsenzu a situácia smeruje k regulácii konfliktu. Dnes je však situácia diametrálne odlišná, preto sa k slovu dostali ruskí odborníci, ktorí okomentovali vyhlásenia “amerických partnerov”, týkajúce sa hrozieb a agresívnej rétoriky niektorých amerických politikov voči Rusku.

Reklama
Na snímke americký prezident Barack Obama (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin
Na snímke americký prezident Barack Obama (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin

Podľa Alexandra Asafova netreba takejto rétorike pripisovať väčší význam a treba ju chápať v širšom kontexte. USA sú pred prezidentskými voľbami, americkí voliči milujú teatrálnosť a silné vyhlásenia, ktorá ich intelektu vyhovujú. Štrnganie zbraňami považujú za prejav sily a rozhodnosti. Celá hystéria niektorých amerických predstaviteľov však poukazuje podľa Asafova na skutočnosť, že Rusko získalo dominantné postavenie a určuje pravidlá hry, s čím sa nedokážu niektorí predstavitelia USA vyrovnať.

“Odhodili preto žoviálnu mentorskú masku učiteľov demokracie a rozhodli sa reagovať silovo. Zároveň však intelektuálne vyspelejšia časť politického a vojenského spektra v USA, ktorá umožnila tento šum v mediálnom priestore, sleduje reakciu svetovej verejnosti, na základe reakcie potom dokážu upraviť svoj ďalší postup na medzinárodnej scéne,” uzatvára svoje dôvody Alexander Asafov.

Reklama

Podľa Asafova časť amerického politického spektra rozzúrili najmä slová Igora Konašenkova, predstaviteľa Ministerstva obrany RF, ktorý jednoznačne vyhlásil, že “ruské S-300 v Sýrii sú pripravené zostreľovať všetky nerozpoznané lietajúce objekty v sýrskom vzdušnom priestore”.

Asafov zastáva názor, že viaceré vyhlásenia sú svedectvom nervozity politikov typu Johna Kerryho, Jo Bidena či Viktorie Nulandovej, ktorí nevedia, kde sa po novembrových prezidentských voľbách v USA ocitnú. Nevedia, či ostanú v americkej politike, alebo či sa naplní ich čas a budú musieť začať písať pamäti.

Podľa Alexandra Asafova majú jastrabi momentálne zviazané ruky, Prezident RF Vladimír Putin, ktorého postavenie sa po voľbách do ruskej Dumy upevnilo však posledné týždne Obamovej administratívy využíva intenzívne na posilovanie ruských pozícii.

Skutočnosť, že sa Putin chystá na návštevu Turecka kvôli ďalším rozhovorom s Erdoganom, znervózňuje amerických jastrabov, ktorí majú momentálne zviazané ruky. Preto sa uchyľujú k agresívnejšej rétorike. Je možné, že rétorika sa ešte viac vyexponuje a jastrabi sa budú snažiť čo najviac poškodiť vzájomné vzťahy medzi Ruskom a USA, po amerických prezidentských voľbách však za americkú stranu nastúpia noví hráči. Podľa Asafova ide o labutiu pieseň amerických jastrabov z Obamovho štábu, ktorá nie je ničím výnimočná.

Teodor Karasik z analytického centra Gulf State Analytics vo Washingtone je presvedčený, že medzi Pentagonom, CIA, Bielym domom a senátom nevládne jednota ohľadne riešenia sýrskej krízy. “Vojna slov” bude podľa jeho názoru ešte viac kulminovať, riešenie sýrskej krízy však bude čakať na novú administratívu v Bielom dome, Obama tento problém nevyrieši.

Reklama

Podľa slov britského analytika Charlieho Shoebridga, ktorý v minulosti spolupracoval aj s britskou rozviedkou, si treba všímať mlčanie Baracka Obamu, ktorý sa žiadnych rétorických výpadov voči Rusku nezúčastňoval. Kerry síce tu i tam vypustí protiruské vyhlásenia, na druhej strane však dospeje vždy s Lavrovom ku konsenzu.

“Netreba ani zabudnúť na to, že v zverejnených tajných nahrávkach rozhovorov medzi Johnom Kerrym a predstaviteľmi protiasadovskej opozície, ktoré už odzneli v americkej tlači, Kerry niekoľkokrát spomenul nelegálnosť americkej prítomnosti v Sýrii, čím jednoznačne vyrazil jednu zo zbraní z rúk vojenských jastrabov,” uvádza britský analytik.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

15:57

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

15:19

15:12

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy. Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

14:29

Európska komisia (EK) v utorok informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok. Najväčší priestor voľného cestovania na svete, ktorý zaručuje bezproblémové a bezpečné cestovanie pre takmer 450 miliónov ľudí, je nevyhnutný pre konkurencieschopnosť EÚ, pripomenula EK. 

14:24

Vysoké ceny benzínu by mohla vláda riešiť znížením spotrebnej dane. Cena benzínu by tak mohla klesnúť aj o 20 centov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede poslanec strany SaS Marián Viskupič s tým, že Slovensko má dlhodobo najvyššie ceny benzínu spomedzi okolitých krajín. Vládu preto vyzvali, aby začala konať.

14:23

Medziročné zníženie celkovej spotreby plynu na Slovensku pokračovalo po februárovom poklese o 15 % aj v marci. Domácnosti aj firmy či inštitúcie minuli 4,621 terawatthodín (TWh) plynu, čo je oproti vlaňajšiemu marcu pokles o 8,1 %. Vyplýva to z dát zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:22

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho nadchádzajúca správa o zvyšovaní konkurencieschopnosti EÚ bude požadovať radikálne reformy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali