Kuje Kiska Sorosove pikle?

Kuje Kiska Sorosove pikle?

Bratislava 13. októbra 2017 (HSP/SNN/Foto:Andrej Mišanek)

 

Poslanec Peter Marček žiada od prezidenta informácie o stretnutí so Sorosom. 

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska nie je až taký dobrý anjel, ako sa z neho usilujú vyrobiť liberálne médiá a zahraničné korporácie. V ostatných týždňoch ho až pričasto predvolávajú orgány činné v trestnom konaní. Na verejnosť prenikli informácie z prešovského daňového úradu, podľa ktorých jeho spoločnosť KTAG porušila slovenské daňové zákony. Prezident sa zamotal do viacerých ekonomických škandálov. A na prestíži mu nepridáva ani stretnutie s kontroverzným veľkopodnikateľom Georgom Sorosom počas jeho nedávnej cesty v USA, kam cestoval na vystúpenie na sedemdesiatom druhom valnom zhromaždení OSN…

Reklama
Karikatúra Andrej Mišanka

Finančnú aféru odštartoval anonymný email, ktorý médiám rozposlal kópie daňových dokumentov, týkajúcich sa vyšetrovania firmy prezidenta KTAG. Kiskova firma požadovala započítať do svojich daní sumu dvadsaťsedemtisíc eur, ktoré však minula na kampaň Andreja Kisku – nie ako svojho spoločníka, ale ako súkromnej osoby. Okrem toho sa usilovala štát zaviesť, aby jej z tejto transakcie vrátili DPH vo výške stoštyridsaťsedemtisíc eur. Daňový úrad, samozrejme, takéto „účtovanie“ neakceptoval. DPH nevrátil a žiadal daňový nedoplatok vyplatiť a posunul prípad polícii. Keď sa to prevalilo, firma KTAG účinnou ľútosťou nedoplatok uhradila, a tým sa podľa slovenskej legislatívy trestnosť skončila. Na prvý pohľad je všetko v poriadku. Lenže pribúdali ďalši …

 

Reklama

Seriál o úžere?

O A. Kiskovi je známe, že v minulosti zarobil nemalé finančné zdroje na požičiavaní peňazí najmä nesolventným občanom za vysoké úroky. Niekto tomu hovorí úžera, iný nebankové služby. Prezident sa však vyhranil a ešte počas prezidentskej kampane uviedol, že opustil podnikateľské prostredie tzv. nebankových inštitúcií, ktoré priviedli stovky Slovákov a Sloveniek na pokraj bankrotu a na existenčné dno. Ani toto však nie je úplná pravda. Inkriminovaná spoločnosť KTAG si ako daňové náklady uvádzala činnosť spojenú s kontrolou a komunikáciou známej slovenskej nebankovej inštitúcie. Samotná popradská eseročka dokonca fakturovala služby za sprostredkovávanie úverov v roku 2014. Z toho je zrejmé, že úverové obchody Kiskovej spoločnosti sa diali aj počas výkonu jeho funkcie prezidenta  SR.

Andrej Kiska 20. septembra rečnil v OSN na americkej pôde. Počas návštevy USA sa stretol so známym svetovým finančníkom G. Sorosom. Po zverejnení tejto informácie najskôr prezident mlčal. Napokon prehovoril: „Krátku diskusiu o rómskej problematike sme mali aj s podnikateľom a filantropom Georgeom Sorosom. Stretnutie inicioval na základe minulotýždňovej titulky v New York Times, kde písali o úspešnom príbehu Rómov v Spišskom Hrhove. Už roky sa jeho nadácia venuje práve rómskej problematike,“ uviedol prezident.  Priam neuveriteľná téma na stretnutie takýchto dvoch osobností. Zaujímavé je aj to, že A. Kiska ako obľúbenec médií nemá inokedy problémy pred nimi vystupovať. Počas uvedených káuz však komunikoval výhradne prostredníctvom hovorcu alebo videí na sociálnej sieti. Pred médiá už teraz aktívne nepredstupoval..

 

Nespokojný poslanec

Reklama

Nezávislý poslanec NR SR Peter Marček však považuje takúto odpoveď  za nedostatočnú. Ako uviedol pre Slovenské národné noviny, keďže je zrejmé, že prezident už nemieni o stretnutí s G. Sorosom bližšie informovať, ako ústavný činiteľ využil zákon o slobodnom prístupe k informáciám a poslal hlave štátu nasledujúce otázky formou listu:  „Žiadam zápis zo stretnutia, ktorý je podľa platného práva v Slovenskej republike povinný viesť každý subjekt, ktorý čo i len sčasti používa finančné prostriedky, pochádzajúce z rozpočtovej kapitoly štátneho rozpočtu. Žiadam aj o odpovede na nasledujúce otázky:

  1. Kto a kedy požiadal o schôdzku alebo stretnutie?
  2. Kedy a kde sa schôdzka uskutočnila?
  3. Kto bol na schôdzke prítomný?
  4. Akou konkrétnou formou prišiel  návrh na realizáciu schôdzky?
  5. Akou konkrétnou formou odišla odpoveď potvrdzujúca účasť na schôdzke?
  6. Ktorá fyzická alebo právnická osoba schôdzku zorganizovala?
  7. Čo bolo predmetom a obsahom rokovania, ak nie je niektorá časť rozhovoru zachytená v zápise zo schôdzky?
  8. Vyjadril prezident Slovenskej republiky alebo prípadne osoba tvoriaca súčasť jeho sprievodu  finančníkovi nejaké ubezpečenia, prísľuby, uistenia, záväzky, dohody alebo prehlásenia o názorovej zhode?
  9. Ako dlho  trvalo stretnutie?
  10. Ktoré osoby zo slovenskej strany a ktoré osoby na strane Georga Sorosa sa na schôdzke ešte zúčastnili?“

Onedlho prezidentovi vyprší zákonná lehota na odpovede. Slovenské národné noviny ich spolu s poslancom P. Marčekom sprostredkujú verejnosti.

Maroš Smolec

 

Články pôvodne vyšli na portáli Slovenské národné noviny.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali