Kresťania na celom svete dnes slávia pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista

Kresťania na celom svete dnes slávia pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista

Bratislava 16. apríla (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Jens Meyer)

 

Pamiatku zmŕtvychvstania Ježiša Krista, ktoré je základom kresťanskej viery, slávia dnes kresťania na Slovensku i vo svete. Veľkonočná nedeľa je vyvrcholením najväčších kresťanských sviatkov cirkevného roka

Ilustračné foto

Počas slávnostných bohoslužieb sa veriaci spolu s biskupmi a kňazmi radujú z Kristovho víťazstva nad smrťou. Pripomínajú si víťazné zavŕšenie Ježišovej vykupiteľskej úlohy a nádej na večný život, ktorú priniesol ľudstvu.

Reklama

V gréckokatolíckej cirkvi sa v dnešnú Nedeľu Paschy konajú bohoslužby už od skorých ranných hodín, kedy sa koná utiereň Vzkriesenia s tradičným posvätením jedál. V bratislavskej gréckokatolíckej Katedrále Povýšenia sv. Kríža sa konajú predpoludním viaceré sv. liturgie v slovenskom alebo v cirkevnoslovanskom jazyku, ktorých súčasťou je posvätenie jedál.

Podobné bohoslužby sa konajú aj v chrámoch pravoslávnej cirkvi, ktorá sa riadi podľa juliánskeho kalendára, ale v tomto roku aj v tejto cirkvi Pascha pripadá na rovnaký dátum ako v iných kresťanských cirkvách.

Reklama

Slávenie zmŕtvychvstania Ježiša Krista v kresťanských cirkvách pokračuje aj na Veľkonočný pondelok.

 

Väzni počas veľkonočných sviatkov absolvujú omše, prednášky a turnaje

Slovenskí väzni počas veľkonočných sviatkov absolvujú vo väzniciach rôzne prednášky, turnaje, omše a iné aktivity.

“Napriek pestrému programu akcií organizovaných pre obvinených a odsúdených počas roka v rámci kultúrno-osvetovej, záujmovej a športovej činnosti, sú tieto vo väzenských zariadeniach rovnako ako cez vianočné aj cez veľkonočné sviatky obohatené o viaceré tematické aktivity. V každom ústave je spracovaný mimoriadny ponukový list kultúrno-osvetovej činnosti a plán poskytovania duchovnej a pastoračnej služby na veľkonočné sviatky. V rámci mimoriadneho ponukového listu sa uskutočnia rôzne športové turnaje, vedomostné kvízy, prednášky, besedy cielene orientované na veľkonočné sviatky,” uviedol pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

Reklama

Ako príklady uviedol: v ústave Banská Bystrica prednáška na tému veľkonočných zvykov a tradícií, v ústave Žilina prednáška na rovnakú tému spojená s besedou pre obvinených v zmiernenom režime, už každoročne organizovaná aj prezentácia písomných prác obvinených na tému “Veľkonočné zvyky a tradície u nás doma”.

V čisto ženskej väznici Nitra-Chrenová je pre odsúdené už tradične pripravená akcia s názvom Najkrajšia veľkonočná kraslica – zábavno-súťažné popoludnie. V ústave Dubnica nad Váhom sa bude konať koncert hudobného krúžku a celoústavný veľkonočný futbalový turnaj, dodal Baláž.

Aktuálne sa vo výkone väzby nachádza v slovenských väzniciach 1558 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8840 odsúdených.

 

V evanjelických kostoloch v SR dnes počas bohoslužieb čítajú Pastiersky list

V evanjelických kostoloch po celom Slovensku dnes počas slávnostných služieb Božích čítajú Pastiersky list Zboru biskupov ECAV na Slovensku určený na prvú slávnosť veľkonočnú.

Reklama

Po Veľkom piatku, ktorý bol dňom Pánovho umučenia a smrti na kríži, dnešná veľkonočná slávnosť je dňom nesmiernej radosti, dňom víťazstva pokorenej pravdy, dňom spravodlivosti, slobody a svetla, ktoré žiari do prázdneho Kristovho hrobu. Kristovo víťazstvo prináša slobodu, pokoj, radosť, je víťazstvom života nad smrťou, prináša nádej. Tieto skutočnosti zdôrazňujú v Pastierskom liste generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik, biskup Západného dištriktu cirkvi Milan Krivda a biskup Východného dištriktu ECAV Slavomír Sabol.

“Pri otvorenom a prázdnom Kristovom hrobe sa dokazuje pravdivosť slov 118. žalmu: ‘Pravica Hospodinova je vyvýšená, pravica Hospodinova dokázala silu.’ Táto skutočnosť bola, je a zostane trvale platnou. Naproti tomu agresívne zlo a chaos z neho vyplývajúci majú ohraničenú moc i ohraničený čas. Pamätajme na to, že musíme byť plní tej pravdy. Tak môžeme žiť a konať vo vedomí a presvedčení, že pravica Hospodinova dokázala silu, že Ježiš Kristus je víťaz a náš Spasiteľ, a tak aj našou cestou, pravdou i naším životom,” pripomínajú evanjelickí biskupi v Pastierskom liste.

 

Takmer 100 väzňov môže stráviť sviatky so svojimi blízkymi a nie za mrežami

Takmer 100 väzňov môže stráviť sviatky so svojimi blízkymi a nie za mrežami. Informoval o tom TASR riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

“Za dlhodobé pozitívne výsledky dosahované pri plnení programu zaobchádzania, plnení pracovných povinností, plnení činností súvisiacich so všeobecným rozvojom osobnosti odsúdeného, výkone prospešných prác mimo ústavu alebo za vykonanie príkladného činu možno odsúdenému udeliť ako najvyššiu formu disciplinárnej odmeny mimoriadne voľno na opustenie ústavu až na päť dní,” uviedol Baláž.

Ako ďalej dodal, mimoriadne voľno na opustenie ústavu nemožno udeliť odsúdenému umiestnenému do ústavu s maximálnym stupňom stráženia. “Okrem formy disciplinárnej odmeny možno odsúdenému umiestnenému v otvorenom oddelení ústavu s minimálnym stupňom stráženia povoliť vychádzku mimo ústavu, aby navštívil blízke osoby mimo tohto oddelenia, na čas najviac 48 hodín. Predbežne je počas veľkonočných sviatkov navrhnutých 25 disciplinárnych odmien vo forme mimoriadneho voľna na opustenie ústavu a 73 vychádzok mimo ústavu, to je spolu navrhnutých 98 odsúdených, ktorí by mali veľkonočné sviatky stráviť so svojimi blízkymi,” spresnil riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS.

Aktuálne sa vo výkone väzby nachádza 1558 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody 8840 odsúdených.

 

CIRKVI: Aj pravoslávni veriaci dnes slávia Vzkriesenie Isusa Christa

Sviatok Vzkriesenia Isusa Christa dnes slávia i pravoslávni veriaci. Majú ho zväčša v inom termíne ako ostatné kresťanské cirkvi. Dôvodom je výpočet podľa starobylých kánonov. Jeho súčasťou je i posväcovanie paschálnych jedál.

“Je to sviatok všetkých sviatkov a ústredný zázrak našej viery, lebo ako hovorí svätý apoštol Pavol, keby nebolo vzkriesenia, všetko by bolo zbytočné a márne, naša viera i kázeň. Christovo Vzkriesenie je prameňom radosti a nádeje. Dnes sa radujeme po 40-dňovom pôste, aby sme oslávili vzkrieseného nášho Spasiteľa Isusa Christa, ktorý zvíťazil nad smrťou. Pre nás kresťanov je to obrovská nádej, veľká radosť, že môžeme byť účastní na tejto radosti. Radosti z toho, že náš Boh nie je Bohom mŕtvych, ale Bohom živých,” uviedol pre TASR duchovný správca Pravoslávnej cirkevnej obce vo Svidníku Ján Sovič.

Reklama

Ako ďalej uviedol, do Svidníka i do viacerých chrámov na Slovensku bol dnes v skorých ranných hodinách prinesený takzvaný Blahodatný oheň zo Svätej Zeme. Podľa tradície sa vždy v sobotu pred Paschou v hrobe Isusa Christa pravoslávnemu Jeruzalemskému patriarchovi samé od seba zapaľujú sviece. Prvá zmienka o tejto udalosti je z deviateho storočia.

Veriaci si na dnešnú bohoslužbu so sebou priniesli i košíky, v ktorých mali šunku, klobásu, syr, maslo a ďalšie jedlá. “Je zvykom nielen v pravoslávnej cirkvi, ale celkovo v kresťanských cirkvách, že sa posväcujú jedlá z dôvodu, aby ľudia aj takýmto fyzickým spôsobom prispeli k oslave Vzkrieseného Christa,” vysvetlil Sovič.

Ako dodal, pravoslávna cirkev slávi sviatok Vzkriesenia Isusa Christa alebo Paschu zväčša neskôr, ako ostatné kresťanské cirkvi. “Termín sa vypočítava podľa jarnej rovnodennosti, splnu mesiaca a židovského Pesachu. Z času na čas sa stáva, že slávime Paschu v rovnakom termíne východní i západní kresťania,” dodal Sovič.

K pravoslávnej cirkvi sa na Slovensku hlási približne 50.000 veriacich.

 

Reklama
Počas Veľkej noci by sme mali jesť ľahko stráviteľné jedlá a zeleninu,radí lekár

Na urgentnom príjme v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach každoročne počas Veľkonočných sviatkov ošetria pacientov so zvracaním, hnačkami, žlčníkovou kolikou a opitosťou. Ústavný dietológ UNLP Košice Miroslav Paľko radí, že je počas tohto obdobia potrebné preferovať ľahko stráviteľné a zdravé pokrmy, dať prednosť bielemu mäsu a obmedziť dochucovadlá.

“Veľkonočné dobroty si nemusíme odriekať, dôležité je poznať mieru. Navyše, nie všetky tradičné jedlá sú aj škodlivé. Napríklad vajíčka. Síce obsahujú väčšie množstvo cholesterolu, ale aj dobre stráviteľné bielkoviny, tuk s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, množstvo minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Proti striedmemu užitiu vajíčok počas Veľkej noci nemožno nič namietať. Vhodné je konzumovať ich so zeleninou, ktorá rovnako ako ovocie, pomôže nášmu organizmu spracovať cholesterol obsiahnutý vo vajíčku,” priblížil pre TASR Paľko.

Telu je podľa jeho slov prospešná konzumácia zeleniny v surovom, ale aj varenom stave, pretože okrem iného napomáha tráveniu. Okrem toho treba dodržiavať pitný režim, nepreháňať to s alkoholom.

“Nadmerná konzumácia tvrdého alkoholu a miešanie viacerých jeho druhov môže skončiť nielen ‘bolehlavom’, ale aj hospitalizáciou v nemocnici. Nezdravé sú aj mnohé nealkoholické nápoje, zvlášť sladené a sýtené, s ktorých užívaním by sme to takisto nemali preháňať,” tvrdí odborník.

K rizikovej skupine z pohľadu konzumácie veľkonočných jedál patria podľa Paľka ľudia s ochoreniami žalúdka, žlčníka, pečene, tenkého a hrubého čreva a podžalúdkovej žľazy. “Títo by si počas sviatkov mali dávať pozor na svoju diétu a nekonzumovať údené mäso, klobásy a slaninu, ktoré obsahujú veľké množstvo kuchynskej soli, tukov, dusičnanov a rakovinotvorných látok, lebo v mnohých prípadoch to môže mať za následok zhoršenie ich zdravotného stavu a hrozí, že strávia sviatky v nemocnici,” vysvetlil dietológ s tým, že lekársku pomoc je potrebné vyhľadať v prípade neprestávajúceho zvracania, dlhotrvajúcich bolestí brucha, ťažkých hnačiek, dlhotrvajúcich bolestí hlavy, vysokých teplôt alebo ťažkej opitosti.

Reklama

Počas veľkonočných sviatkov je podľa Paľka vhodné preferovať ľahko stráviteľné a zdravé pokrmy v čo najprírodnejšej forme. “Dať prednosť bielemu mäsu pred tmavým a úprave na prírodno pred vyprážaním a grilovaním či údeninami. Dochucovadlá používať s mierou – siahnuť radšej po bylinkách, kravskom masle, jogurte či sterilizovanej šťave z paradajok ako po majonéze, tatárskej omáčke a kečupe,” radí.

Rovnako odporúča jesť veľa vlákniny, kontrolovať príjem sacharidov a tukov, čo znamená dať si pozor na krémové zákusky s margarínom a uprednostniť radšej tvaroh, ovocie a čokoládu s vysokým obsahom kakaa.

“Pokiaľ to s jedlom preženiete, doprajte si aspoň krátky očistný pôst, napríklad vynechajte obed alebo večeru. Preferujte suché víno pred tvrdým alkoholom a alkoholické nápoje zapíjajte nealkoholickými nápojmi alebo čistou vodou. Pite veľa tekutín, najmä vodu, minerálky a bylinné čaje. Pozor na sýtené nápoje – obsahujú veľa cukru. Myslieť počas sviatkov je dobré nielen na vyvážený jedálničiek, ale tiež pohybovú aktivitu, najlepšie na čerstvom vzduchu,” dodáva Paľko.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali