Krajiny V4 idú proti Západu

Krajiny V4 idú proti Západu

Praha/Bratislava 4. septembra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

V4 odmieta kvóty pre migrantov a chce ochranu Schengenu

Praha/Bratislava 4. septembra (TASR) – Spravodajské informácie hovoria, že nekontrolovaný prílev migrantov na územie EÚ so sebou prináša aj riziko prílevu ľudí s veľmi nebezpečnými zámermi, ľudí spojených s rôznymi teroristickými iniciatívami a ak bude pokračovať tento nekontrolovaný prílev, bude sa zvyšovať aj ohrozenie vnútornej bezpečnosti EÚ. Po dnešnom mimoriadnom summite lídrov krajín V4 v Prahe to povedal slovenský predseda vlády Robert Fico s tým, že V4 odmieta povinné kvóty na prerozdelenie migrantov v rámci EÚ a vyslovuje sa za zachovanie schengenského priestoru.

Reklama
Na snímke zľava premiér Maďarska Viktor Orbán, premiér ČR Bohuslav Sobotka, poľská premiérka Ewa Kopaczová a premiér SR Robert Fico počas mimoriadneho summitu V4
Na snímke zľava premiér Maďarska Viktor Orbán, premiér ČR Bohuslav Sobotka, poľská premiérka Ewa Kopaczová a premiér SR Robert Fico počas mimoriadneho summitu V4

Šéf slovenskej exekutívy zdôraznil, že prioritou je zachovanie Schengenu a na tom sa dnes zhodli aj krajiny V4. “Vláda SR aj vlády krajín V4 sú ochotné pomôcť Taliansku a Grécku technicky, materiálne a finančne, ak budú tieto krajiny dôsledne chrániť schengenskú hranicu,” odkázal Fico.

Na margo kvót zopakoval, že sú neprijateľné. “Odmietam moralizovanie slovenskej vlády za to, že chceme dôsledne chrániť schengenskú hranicu. Na moralizovanie chceme odpovedať konkrétnymi návrhmi. Prijali sme dnes dokument, ktorý je podstatne vážnejší, ako si myslíme. Formuje postoje štyroch suverénnych štátov EÚ a obsahuje určité pokyny aj pre ministrov vnútra, ktorí budú rokovať 14. septembra,” uviedol.

Reklama

Podľa Fica bol dnešný summit V4 prejavom solidarity voči všetkým, ktorí to naozaj potrebujú. “Chceme jasne rozlišovať medzi ekonomickými a ďalšími migrantmi, ktorí potrebujú ochranu života či zdravia. Považujeme naše spoločné vyhlásenie za písomnosť, ktorá potvrdzuje záujem V4 za každú cenu zachovať hodnotu Schengenu, lebo sloboda pohybu je jeden zo základných pilierov EÚ,” dodal Fico s tým, že uzatvorenie hraníc vo vnútri Schengenu by bolo obrovskou prehrou európskej politiky.

Český premiér a hostiteľ summitu Bohuslav Sobotka zdôraznil, že migrácia je spoločný európsky problém. “To, čo sledujeme teraz, je chaos, ktorý znižuje reputáciu EÚ vo svete. Súčasná situácia je výzvou pre všetky krajiny EÚ a potrebujeme rýchlu a spoločnú reakciu únie. Európa musí mať funkčnú migračnú politiku, ale musí fungovať aj návratová politika, aby sme vracali späť do vlasti tých, ktorí nárok na azyl nemajú,” povedal. Aj Sobotka upozornil, že všetky štáty Schengenu musia plniť svoje záväzky pri ochrane vonkajšej hranice.

Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán zdôraznil, že občania stredoeurópskych krajín cítia obavy a nevedia, či vládna moc je pánom situácie. “Áno, sme pánmi situácie, chceme nimi zostať a presadíme právne normy, cez ktoré ochránime našich občanov,” uistil.

Poľská premiérka Ewa Kopaczová deklarovala, že Poľsko je stále solidárne, neodvracia sa od problémov svojich európskych partnerov ani od situácie utečencov. “Nie sme slepí voči kríze, preto chceme byť solidárni. Ale bez plnej kontroly nad procesom prijímania utečencov, bez možnosti preveriť týchto ľudí, nemôžme hovoriť o zodpovednosti,” uzavrela.

Fico a Sobotka budú o migrantoch hovoriť aj v pondelok (7.9.) v Bratislave po historicky prvom spoločnom rokovaní českej a slovenskej tripartity. K dvojici politikov sa pridá aj rakúsky kancelár Werner Faymann.

Reklama

 

Spoločné vyhlásenie lídrov V4

Česká republika, Slovenská republika, Poľsko aj Maďarsko uznávajú, že k hľadaniu adekvátnych a efektívnych dlhodobých riešení súčasnej migračnej krízy by mali prispieť všetky členské štáty EÚ. Uvádza sa to v spoločnom prehlásení premiérov krajín V4, ktorí dnes mimoriadne rokovali v Prahe.

“Krajiny V4 sú pripravené posilniť svoje záväzky a prispieť k spoločným krokom EÚ,” uvádza sa v dokumente. Premiéri tu spomínajú okrem iného finančnú a materiálnu pomoc krajinám s významnou mierou utečencov ako Turecko, Jordánsko, Irak či Libanon, ako aj poskytnutie expertov a technického vybavenia pre ochranu vonkajšej hranice EÚ.

Predsedovia vlád Bohuslav Sobotka, Robert Fico, Viktor Orbán Ewa Kopaczová sa tiež zaviazali posilniť finančnú, technickú a expertnú účasť na misiách Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ proti pašerákom a prevádzačom a hovoria aj o sprísnení postihovania pašerákov a prevádzačov na národnej úrovni.

Reklama

“V4 vyzýva Európsku komisiu, aby mobilizovala relevantné zdroje a koordinovala všetky relevantné politiky a nástroje EÚ tak, aby mohli byť plne využité, posilnené, zlepšené a zladené s národnými politikami a nástrojmi,” prehlásili lídri a vyjadrili plnú podporu Maďarsku, ktoré patrí medzi štáty čeliace najväčším migračným tlakom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:49

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili.

“Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila,” uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

 

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

11:52

Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za “podvratnú činnosť”. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí v nóte, ktorú mala možnosť vidieť tlačová agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali