Krach Obamu, faktor s menom Donald Trump, alebo akým bude rok 2017

Krach Obamu, faktor s menom Donald Trump, alebo akým bude rok 2017

Washington 10. januára 2017 (HSP/ria.ru/Foto:TASR/AP)

 

Portál ria.ru sa venuje politickým prognózam na rok 2017. Víťazstvo Donalda Trumpa otriaslo celým Západom a ovplyvňuje dynamiku procesov nielen v Európe, ale aj V Amerike, Ázii a najmä na Blízkom východe

V roku 2017 môžeme očakávať “efekt domina”, ktorý sa prejaví výraznejšími zmenami v momentálne politickej zostave vrcholných politikov. Zníži sa vplyv bývalých proobamovských a proclintonovských elít, do popredia sa môžu dostať politici, ktorí požadujú upevňovanie národnej suverenity. Podpora plánom, ktoré presadzoval Obama a jeho administratíva sa rozplynie.

Reklama

 

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo) a francúzsky prezident Francois Hollande
Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo) a francúzsky prezident Francois Hollande

Podľa profesora Olega Barabanova, člena elitného Valdajského klubu sa efekt domina výrazne prejaví vo Francúzsku, kde Hollande podobne ako Obama neslávne odíde do zabudnutia a nahradí ho najpravdepodobnejšie Francois Fillon, ktorý podľa profesora zvíťazí nad Marie Le Pen. Paríž po prezidentských voľbách zmení svoju politiku k EÚ a najmä bruselským štruktúram. Snahy o rozširovanie spolupráce francúzsko-nemeckej aliancie, ktorú presadzovali Angela Merkelová a Francois Hollande sa pravdepodobne výrazne utlmia.

Reklama

“Francúzsko bude kritizovať nemeckú politiku v EÚ a netreba zabúdať, že voľby do nemeckého Bundestagu v roku 2017 takisto môžu výrazne zmeniť zloženie politických elít v Nemecku” tvrdí Barabanov.

Podľa analytika Fedora Lukjanova, netreba však očakávať, že vo všetkých krajinách EÚ začnú okamžite víťaziť populisti. Existujúce politické elity sa už vyrovnali so šokom, ktorý utrpeli keď zvíťazil v amerických prezidentských voľbách Donald Trump a momentálne sústredili svoju pozornosť na to, aby ich nikto z vrcholnej politiky neodstránil. Nesmierne sa obávajú, že stratia svoje pozície a budú musieť odísť z vrcholnej politiky. Takže sa pripravujú a rozpracovali varianty, ktoré im umožnia udržať sa vo vrcholných pozíciach.

Na dynamiku vzťahov v EÚ bude mať silný dopad proces Brexitu. Už teraz sa objavujú turbulencie medzi prívržencami “mäkkého odchodu Británie” (napríklad Poľsko a Čechy), ktoré perspektívne takisto uvažujú o prehodnotení svojích vzťahov s EÚ a Nemeckom, ktoré je zástancom “tvrdého odchodu Británie”, pretože sa obáva negatívneho vplyvu odchodu Británie na súdržnosť EÚ. Nemci sú presvedčení, že akákoľvek benevolencia vo vzťahu k Británii nielenže oslabí súdržnosť EÚ, ale zapríčiní aj jej koniec. Problémom je aj migračná kríza, ktorá zvyšuje turbulencie v rámci EÚ. Západ sa podľa odborníkov Valdajského kruhu stáva čoraz nestabilnejším a prestáva byť homogénnym.

V roku 2017 sa zvýši vnútorné pnutie v EÚ, vznikne viacero trecích plôch, ktoré negatívne ovplyvnia ďalší vývoj EÚ.

V otázke Blízkeho Východu sa podľa Dmitrija Suslova administratíva Trumpa nebude výraznejšie angažovať. Trump nebude požadovať odchod Asada a sústredí sa na boj proti islamskému terorizmu. Príde k ďalšiemu zbližovaniu ruských a amerických pozícii, už teraz vykazujú známky nervozity a paniky Saudi a monarchie Perzského zálivu.

Reklama
Na snímke Donald Trump
Na snímke Donald Trump

Vojna v Sýrii sa v roku 2017 neskončí a bude pokračovať, tentoraz už ale v zmenených podmienkach. Teroristi budú mať množstvo problémov, tie však bude mať aj sýrsky prezident Bashar Asad. Silnejú totiž tendencie uvažujúce o parcelizácii Sýrie, dôležité pre celý región bude najmä diplomatické vyriešenie kurdského problému.

Dmitrij Suslov obracia pozornosť na nový trend v americkej politike. Týmto trendom je deideologizácia zahraničnej politiky USA. Donald Trump je na rozdiel od Obamu a Clintonovej realista a sú mu cudzie prejavy sprofanovaného presadzovania vlastných názorov pomocou ideológie a brachiálnej sily. Donald Trump si uvedomuje, akým problémom musia USA čeliť (vnútorným i vonkajším) a na tieto problémy sústredí svoju pozornosť.

Podľa Suslova, Trump bude vyvíjať nátlak najmä na Čínu a Irán, podľa vzoru Donalda Reagana z roku 1980, ktorý tlačil na ZSSR. Čína však na rozdiel od bývalých politických elít ZSSR však pravdepodobne neustúpi, takže môžme očakávať v roku 2017 vyostrovanie vzťahov medzi USA a Čínou. Navyše v celej Ázii vidieť výrazné geopolitické pohyby. Donald Trump pritom takmer okamžite po svojom víťazstve vo voľbách začal silne tlačiť voči Číne – stačí si spomenúť na jeho telefonát s prezidentkou Taiwanu a slová o koncepcii “jednotnej Číny”. Trump brnká Číne po nose a nervózna reakcia Číny ukazuje, že sa charakter vzájomných vzťahov medzi Čínou a USA môže meniť.

Zmenami prejdu aj vzťahy Ruska a Japonska. Už teraz sa črtá určitý kompromis o niektorých teritorálnych otázkach, zaujímavá bude dynamika vzťahov v trojuholníku Moskva – Peking – Tokio. Navyše násilná koncepcia Obamom presadzovanej americkej dominancie v Ázii sa skončila a Donald Trump sa bude snažiť preskupiť americkú zahraničnú politiku v Ázii, pričom v centre jeho pozornosti bude najmä pokus narušiť momentálne spojenectvo medzi Ruskom a Čínou. Trump je presvedčený, že Obama viedol nezmyselnú politiku, keď naraz tlačil aj na Rusko a aj na Čínu. Na takýto tlak chýbali USA reálne sily, navyše tento tlak automaticky Rusko a Čínu zbližoval. Donald Trump sa sústredí na politiku zbrzďovania Číny a voči Rusku bude ústretový.

Podľa Suslova však netreba zabúdať na skutočnosť, že Donald Trump sleduje svojou politikou oslabenie rusko-čínskeho spojenectva, ktoré predstavuje pre USA hrozbu, prípadné znovuobnovenie hegemónneho postavenia USA.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali