Košické mestské zastupiteľstvo schválilo predaj 29 akcií v spoločnosti KOSIT

Košické mestské zastupiteľstvo schválilo predaj 29 akcií v spoločnosti KOSIT

Košice 19. júna 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-František Iván)

 

Košickí mestskí poslanci dnes schválili predaj 29 kusov akcií mesta Košice v spoločnosti KOSIT, a. s., väčšinovému vlastníkovi WOOD Waste Management Ltd. za 4.610.000 eur

Dôvodom predaja je podľa primátora Košíc Richarda Rašiho avizované zvyšovanie základného imania a investičné zámery firmy, na čo mesto podľa jeho slov nemá v rozpočte finančné krytie.

Reklama
Ilustračné foto

V rozprave k tomuto bodu vystúpil aj poslanec NR SR Zsolt Simon, ktorý povedal, že akcie sú obrazne povedané zlatou tehličkou a nechápe, prečo sa predávajú akcie KOSIT-u, ak je mesto v dobrej finančnej kondícii. Povedal, že keď už predávať, tak nie 29, ale 34 percent, pretože podľa neho sa zvyšných päť percent stane bezcenných.

Raši na margo jeho slov podotkol, že Simon je v tíme kandidáta na predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku. “Predať všetky akcie KOSIT-u je otázka, ktorou sa môžu zaoberať v budúcnosti. Sme minoritnými vlastníkmi KOSIT-u. Je to privátna firma, o ktorej chode nerozhodujeme,” reagoval primátor. Spomínaných päť percent je podľa jeho slov zaujímavých aj preto, aby malo mesto miesto v dozornej rade, čím si zachová istú možnosť kontroly.

Reklama

Mestský poslanec Marcel Gibóda upozornil, že poslancom chýba výročná správa za rok 2016. Zároveň navrhol, aby mesto odmietlo predaj 29 percent akcií, a požiadal o predloženie aktualizovaného posudku na hodnoty akcií KOSIT-u a stanovenie celkovej hodnoty spoločnosti.

Proti predaju akcií bol i mestský poslanec Jaroslav Polaček. “Prišli sme o majetok, prišli sme o kontrolu nad odpadovým hospodárstvom, prišli sme o spaľovňu. O pár rokov, keď budeme tendrovať a súťažiť, zistíme, že nemáme s kým súťažiť ani tendrovať, ani sa s kým rozprávať,” povedal po schválení predaja Polaček.

Mestská rada koncom mája odporučila Mestskému zastupiteľstvu v Košiciach prerokovať a schváliť predložený materiál. Mala však pripomienku, že mesto má žiadať garanciu zachovania jednotkovej ceny za odpad počas trvania kontraktu pre obyvateľov mesta, to znamená stabilizovať ceny, o čo primátor Raši 30. mája na stretnutí požiadal spoločnosť WOOD Waste Management Ltd.

Poslanec a starosta košickej mestskej časti KVP Alfonz Halenár upozornil, že zmluva o zafixovaní ceny za odpad je krátkodobá.

Na otázku hrozby zvyšovania cien za odvoz a spracovanie odpadu generálny riaditeľ spoločnosti KOSIT Marián Christenko pred novinármi odpovedal, že ak má KOSIT zafixovať ceny na jednej strane, potrebuje vytvárať zdroje na krytie zvyšujúcich sa nákladov na druhej strane. “Každý racionálny človek pochopí, že ak sa majú niekde generovať výnosy, treba na to investície. Ceny sú zafixované a čo bude po roku 2021, rozhodne verejné obstarávanie,” skonštatoval Christenko.

Reklama

“Pokiaľ by dnes poslanci neodhlasovali predaj 29 percent akcií spoločnosti KOSIT, došlo by ku zvýšeniu poplatkov za odpad minimálne o 11 percent. Po druhé, mesto by muselo nájsť v tomto období a v budúcom roku takmer 5.000.000 eur na investíciu do tejto spoločnosti, ktorá je už od roku 2001 spoločnosťou súkromnou, pretože súkromný akcionár tam má 66 percent,” dodal Raši s tým, že peniaze, ktoré mesto z predaja získa, budú použité na rozvoj mestských častí, kosenie a na dofinancovanie sociálnych služieb.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali