Korčok: Bude nespravodlivé, ak EMA a EBA dostanú krajiny,ktoré už agentúry majú

Korčok: Bude nespravodlivé, ak EMA a EBA dostanú krajiny,ktoré už agentúry majú

Brusel/Luxemburg/Bratislava 17. októbra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Bolo by nespravodlivé, keby pri presídľovaní dvoch agentúr EÚ z Londýna obišli naprázdno tie členské krajiny Únie, ktoré zatiaľ žiadnu európsku agentúru nehostia.

Na snímke štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok

Uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok v rámci dnešného zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu.
Rada ministrov dnes okrem pozícií EÚ k rokovaniam o brexite diskutovala aj o presídlení Európskej agentúry pre lieky (EMA) a Európskeho orgánu pre bankovníctvo (EBA), ktoré sa po brexite budú musieť presťahovať z Londýna do niektorej z členských krajín EÚ.

Reklama

Ministri budú o tomto bode hlasovať 20. novembra na ďalšom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli, dnes sa zamerali na politické diskusie a hodnotenie, ktoré v tomto smere vydala Európska komisia.

Korčok novinárom pripomenul, že Slovensko silne lobuje v prospech sídla EMA v Bratislave. Ocenil hodnotenie eurokomisie, podľa ktorého SR splnila všetky dôležité kritériá. “To je ten najsilnejší tromf v našich rukách a druhý je v tom, že musí byť istá spravodlivosť, po ktorej voláme. Slovensko je jednou z piatich krajín EÚ, ktoré nemajú zatiaľ sídlo žiadnej agentúry,” zhodnotil situáciu.

Reklama

Korčok skonštatoval, že v súťaži o EMA a EBA ide aj o súboj medzištátnych záujmov, ale aj pri tomto súboji musí byť podľa neho istá miera spravodlivosti z pohľadu krajín, ktoré agentúry nemajú.

“Dúfam, že ten výsledok nakoniec nebude taký, že niektoré krajiny si odnesú domov druhú alebo tretiu agentúru a niektoré zostanú bez žiadnej,” odkázal na novembrový proces hlasovania. V prvom kole budú všetky krajiny dávať súťažným mestám hodnotenia od troch bodov po jeden. Slovensko, ktoré podľa tohto kľúča musí odovzdať svoje hlasy aj iným krajinám, má ambície sa prebojovať do užšieho finále uchádzačov o EMA.

Na otázku, ktoré krajiny už prisľúbili otvorenú podporu slovenskej kandidatúre pre EMA, Korčok priamo neodpovedal. Upozornil, že je predčasné “odkrývať karty” pred rozhodujúcim súbojom. Pripomenul však, že minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker, ako aj slovenská diplomacia silno lobujú v zahraničí. “Hýbeme sa po Európe a vysvetľujeme všetkým, prečo je dobré podporiť Slovensko,” vysvetlil Korčok.

Podľa kuloárnych informácií v Bruseli by jedna z dvoch londýnskych agentúr mala ísť na západ Európy a jedna na východ. Korčok priznal, že takéto “šepoty” neregistruje, ale zopakoval, že by si veľmi želal istú geografickú rovnováhu pri ich rozdeľovaní.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali