Konferencia strany Smer-SD: Fico o dvojnásobných platoch a o extrémistoch v regionálnych parlamentoch

Konferencia strany Smer-SD: Fico o dvojnásobných platoch a o extrémistoch v regionálnych parlamentoch

Nitra 21. októbra 2017 (TASR/HSP/Foto: TASR – Henrich Mišovič)

 

Z prejavu predsedu Smeru-SD Roberta Fica: Smer-SD plní sny Mikuláša Dzurindu o dvojnásobných platoch, sila strany sa ukazuje pri volebných urnách a nie v prieskumoch, ďalšie zvyšovanie platov učiteľov bude až v januári 2019, a hrozí, že v regionálnych parlamentoch budú extrémisti

Na snímke Robert Fico, premiér SR a predseda strany Smer-SD

Výpočtom úspechov Smeru-SD a slovenskej vlády začal premiér Robert Fico konferenciu strany, ktorá sa v sobotu koná v Nitre. Podľa neho dnes Smer-SD plní sny Mikuláša Dzurindu o dvojnásobných platoch. “My sme už zvýšili minimálnu mzdu o 90 percent a už v rolu 2019 by mala prekročiť hranicu 500 eur, takže v budúcnosti ju naozaj zdvojnásobíme,” vyhlásil Fico.

Reklama

Pokračoval, že na Slovensku sa podarilo za roky 2016 a 2017 vytvoriť 129.424 nových pracovných miest a nezamestnanosť klesla na historické minimum 6,42 percenta. “Rastú reálne mzdy a HDP na obyvateľa prepočítaný podľa kúpnej sily bol vo februári 2017 na úrovni 77 percent priemeru EÚ. V roku 2020 chcem dosiahnuť vyrovnaný rozpočet, ale nie je to pre nás posvätná krava. Nebudeme stále počúvať šetrite, šetrite. Kedy, preboha, máme ľuďom niečo dať, ak nie teraz? Chceme ľuďom niečo dať v podobe štvrtého sociálneho balíčka,” povedal Fico.

Balíček má obsahovať zvýšenie príplatkov za prácu v noci, počas štátnych sviatkov a v sobotu a nedeľu, podporu cestovania a presťahovania za prácou, zvýšenie podpory rodinného opatrovateľstva a ďalšie opatrenia. Smer-SD chce podľa Fica predložiť aj návrh novej ústavno-právnej úpravy sociálnych práv. “Pôjde napríklad o zakotvenie inštitútu minimálnej mzdy do ústavy, aby sme zabránili pravici špekulovať o tejto téme. Toto je naša svätá povinnosť,” povedal Fico.

Reklama

Smer-SD chce podľa jeho slov určiť aj vekový strop odchodu do dôchodku. “Ten sa bude zrejme predlžovať, ale treba si povedať, koľko rokov chceme nechať niektoré typy zamestnancov trápiť sa v robote. Je legitímnou snahou hľadať nejakú rozumnú hranicu,” vyhlásil Fico.

Fico: Ďalšie zvyšovanie platov učiteľov bude až v januári 2019

Zvýšenie platov učiteľov bolo od 1. septembra 2017 a platiť bude počas celého roku 2018. Ďalšie zvyšovanie platov učiteľov podľa programového vyhlásenia vlády bude až 1. januára 2019. Na sobotňajšej konferencii strany Smer-SD v Nitre to vyhlásil jej líder a predseda vlády Robert Fico.

Fica mrzí, že sa nedohodli s učiteľmi, pretože im ponúkli rast miezd od septembra tohto roka do 1. januára 2020 na úrovni viac ako 26 percent. Zároveň skonštatoval, že nikomu neberú právo na štrajk, ale vláda pôjde v rámci zvyšovania miezd učiteľov podľa jej programového vyhlásenia.

Fico: Hrozí, že v regionálnych parlamentoch budú extrémisti

Reklama

Slovensku hrozí, že pri nízkej účasti na voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) a vysokej mobilizácii extrémistov, sa dostanú títo ľudia do regionálnych parlamentov. Na sobotňajšej konferencii Smeru-SD v Nitre to povedal líder strany a predseda vlády Robert Fico.

Fico vyzval, aby sa nedovolil taký experiment, aký sa stal v minulý voľbách do VÚC v Banskobystrickom kraji. Podľa neho každý kto sa hlási k Slovenskému štátu je fašista, pretože tento štát bol satelit hitlerovského Nemecka.

Sila strany sa ukazuje pri volebných urnách a nie v prieskumoch

Smer-SD chce v novembrových voľbách do samosprávnych krajov obhájiť svoje pozície. “Chceme sa 5. novembra zobudiť do rána, kedy bude Slovensko červené a nie hnedé alebo zelené,” vyhlásil predseda strany Robert Fico na sobotňajšej konferencii Smeru-SD v Nitre.

Fico vyzval svojich spolustraníkov, aby sa nenechali učičíkať predvolebnými prieskumami, ktoré nemusia odrážať reálnu politickú situáciu v regiónoch. “Vyzývam všetkých na maximálnu podporu našich kandidátov. Pri nízkej volebnej účasti a vysokej aktivizácii extrémistov je tu reálna hrozba, že obsadia miesta v regionálnych parlamentoch. Nesmieme to dovoliť. Pre mňa je každý, kto sa hlási k Slovenskému štátu fašistom,” skonštatoval Fico.

Reklama

Podľa jeho slov si Slovensko nemôže dovoliť experimenty, akým bolo zvolenie Mariana Kotlebu za predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja. “Veď Banskobystrický kraj prišiel len na eurofondoch minimálne o 20 miliónov eur a zodpovednosť za tento stav má aj pravica, pre ktorú bol lepší ktorýkoľvek iný kandidát ako človek zo Smeru,” povedal Fico.

Pokračoval, že Smer-SD postavil do volieb kvalitných kandidátov, ktorých maximálne podporuje. Zároveň vyzval členov strany na čo najväčšiu volebnú účasť. “Pretože sila strany sa ukazuje pri volebných urnách a nie v prieskumoch,” zdôraznil Fico.

Fico: Miera vnímania korupcie na Slovensku je vysoká

Miera vnímania korupcie na Slovensku je vysoká. Zosúladenie vnímania miery korupcie na prijateľnú úroveň s objektívnou realitou bude vyžadovať obrovské úsilie. Na sobotňajšej konferencii strany Smer-SD v Nitre to vyhlásil jej líder a predseda vlády Robert Fico.

Premiér priznal, že na Slovensku korupcia je. Preto je podľa neho potrebné povzbudzovať ľudí, políciu, prokuratúru a súdy, aby konali. Podľa Fica je nutné od ľudí žiadať relevantné informácie, chrániť ľudí, kde to je opodstatnené a kde treba konať, je potrebné vyvodiť zodpovednosť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali