Komisárka Viera Tomanová: Dieťa sa na mňa môže obrátiť aj bez vedomia rodičov

Komisárka Viera Tomanová: Dieťa sa na mňa môže obrátiť aj bez vedomia rodičov

Bratislava 27. augusta 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR – Vladimír Benko)

 

Hoci sa právami maloletých zaoberajú viaceré slovenské inštitúcie, postavenie komisárky pre deti Viery Tomanovej je predsa len špecifické

Na snímke komisárka pre deti Viera Tomanová
Na snímke komisárka pre deti Viera Tomanová

„Na nás sa môže obrátiť každý, kto má pocit, že sú ohrozené práva dieťaťa. Môže to byť dieťa samotné, alebo prostredníctvom inej osoby, ktorú si zvolí. Ak sa na nás obráti samotné dieťa, môže to byť aj bez vedomia rodičov, opatrovníka alebo osoby, ktorej je zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov,“ povedala pre TABLET.TV Tomanová s tým, že informácie, ktoré poskytne dieťa, sú dôverné.

Reklama

Úrad komisára pre deti sa tento rok len rozbieha, zriadený bol zákonom v roku 2015. Prvou komisárkou sa stala práve exministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová. „Výbor OSN pre práva dieťaťa odporučil Slovenskej republike, ako zmluvnej strane dohovoru, zriadiť nezávislý mechanizmus a inštitúciu, ktorá by nielen prijímala podania a sťažnosti od detí, ale aj monitorovala práva dieťaťa,“ vysvetľuje.

„Komisárovi pre deti predchádzali aj iné inštitúcie, napríklad výbor pre deti, nasledoval výbor ministrov pre deti pod vedením predsedu vlády. Ale nebola splnená základná podmienka, že takáto inštitúcia, nezávislý mechanizmus musí byť vybavený nielen ľudskými zdrojmi, ale musí mať aj vlastné finančné zabezpečenie. Preto prišiel nový zákon o komisárovi pre deti a jeho úrad ako nezávislý orgán,“ dodáva.

Reklama

Existovali aj iné inštitúcie, ktoré sa zaoberali právami dieťaťa, v roku 2007 však podľa Tomanovej SWOT analýza ukázala, že ani verejný ochranca práv, ani Slovenské národné stredisko pre ľudské práva neplnili podmienky a odporúčania výboru OSN pre práva dieťaťa. „Práve preto, že nemali vytvorený osobitný systém financovania tejto problematiky a ľudské zdroje pre práva dieťaťa,“ povedala.

Na otázku, aké má vo svojej funkcii oprávnenia, odpovedala, že kompetencií je viacero. „Ale špecifické oprávnenie, ktoré komisár pre deti má, je podávať do Výboru OSN pre práva dieťaťa oznámenie v mene dieťaťa alebo skupiny detí. Priamo v Opčnom protokole Dohovoru OSN o právach dieťaťa sú zakotvené podmienky. A musí tomu predchádzať využitie všetkých vnútroštátnych opravných prostriedkov,“ povedala. „Ďalším špecifickým oprávnením komisára je, že vykonáva monitoring dodržiavania práv detí. Úlohou komisára je aj to, aby boli vypočuté názory detí v otázkach týkajúcich sa ich ľudských práv. Komisár by mal byť takým hovorcom detí,“ dodala.

Aj z tohto dôvodu jej úrad pripravuje projekt detského parlamentu, prostredníctvom ktorého by svoje názory mohli komunikovať deti z jednotlivých regiónov Slovenska.

Na komisára pre deti sa podľa nej môže obrátiť každý, kto má pocit, že sú ohrozené práva dieťaťa, vrátane samotných detí. Komisár môže konať na základe podnetu, ale aj z vlastnej iniciatívy.

Na otázku, ako je na tom napríklad malý Marko z jarnej medializovanej kauzy, odpovedala, že táto problematika patrí primárne do pôsobnosti Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. „Ale konali sme aj my. Vzhľadom na špecifické postavenie prokuratúry u nás, obrátili sme sa aj na Generálnu prokuratúru, aby vstúpili do tohto procesu,“ povedala. „Obracali sme sa aj do Švajčiarska a hľadali vhodných partnerov. Malý Marko je v poriadku, je zaradený do školy. Spočiatku tam chodil spolu s matkou, keďže neovládal jazyk. Má podporu úradov, a to nielen z hľadiska starostlivosti, ale aj psychologickú pomoc,“ poznamenala Tomanová.

Reklama

Dodala, že ona neobhajuje záujem ani jedného z rodičov, ide jej len o záujem dieťaťa. „Takýchto prípadov je veľmi veľa, malý Marko nie je jediný. Bol medializovaný aj prípad malej Maxine. Ide o maloleté dieťa slovenského občana a ťažko zdravotne postihnutej nórskej občianky,“ pripomenula prípad úradného odobratia dieťaťa postihnutej žene. „Tam sme sa obracali na nórsku ombudsmanku pre deti, ale aj vedúcu Stálej delegácie Slovenskej republiky pri Parlamentnom zhromaždení Rady Európy. Tým, že sme požiadali o vstup do európskej siete detských ombudsmanov (ENOC), zareagovali pomerne promptne a pozvali nás na septembrové zasadnutie do Vilniusu a budeme sa tomuto problému venovať aj ďalej,“ povedala s tým, že v tomto prípade mohli byť podľa nej porušené nielen práva dieťaťa, ale aj zdravotne postihnutej osoby.

„Aj my sme podpísali Dohovor o právach zdravotne postihnutých. V zmysle tohto Dohovoru má aj ťažko zdravotne postihnutý rodič právo vychovávať dieťa. Tam zdravotne postihnutej matke dieťa zobrali a dali ho do náhradnej zdravotnej starostlivosti. Ide o nepočujúcu matku,“ konštatuje Tomanová.

„Máme prípad z Anglicka, kde je slovenská štátna občianka a otec je vojnový veterán. Tento prípad riešime v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí, pretože na tú časť, kde býva, sa nevzťahuje právomoc ombudsmana,“ povedala. Dodala, že v niektorých prípadoch sú možnosti obmedzené. „Tam ale vieme aspoň poradiť, na akú inštitúciu sa treba obrátiť,“ podčiarkla Tomanová.

Zmenila sa aj situácia v súdnych sporoch týkajúcich sa detí. „Od 1. júla tohto roku platí civilný mimosporový poriadok, ktorý hovorí o tom, že dieťa má byť vypočuté,“ pripomenula, že sudca má po novom brať do úvahy aj názor samotného dieťaťa, nielen jeho zástupcov. „Máme dobrú skúsenosť so súdmi, stretávame sa so sudcami, ktorí sú zorientovaní aj v judikatúre Európskeho súdu pre ľudské práva. Zástupcovia úradu komisára pre deti sa zúčastňujú súdnych konaní,“ uviedla.

Čo sa týka perspektívy úradu, poznamenala, že úvodné mesiace boli pomerne hektické. „Rozbehli sme činnosť, prijímame podnety a v súčasnosti pripravujeme monitoring dodržiavania práv detí, bude sa týkať všetkých oblastí života a všetkých rezortov. Bola by som veľmi rada, keby sme ho do konca roka mali pripravený a od budúceho roka mohli začať. Či sa nám to podarí úplne, alebo to skĺzne do prvých dvoch mesiacov budúceho roka, to v tejto chvíli ešte neviem povedať,“ uzavrela Tomanová.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali