Klus: „Namiesto pojedania chlebíčkov má reforma únie prejsť k realizácii konkrétnych opatrení pre Európu a jej občanov”

Klus: „Namiesto pojedania chlebíčkov má reforma únie prejsť k realizácii konkrétnych opatrení pre Európu a jej občanov”

Bratislava 19. februára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Podľa Klusa môže byť výsledkom summitu paradoxne odvážne a efektívne riešenia aktuálnych kríz Európy

Úvahy o vystúpení Veľkej Británie z EÚ, takzvanom brexite, považuje strana SaS za vážnu hrozbu možnej dezintegrácie Európy. Strana to dnes uviedla v tlačovej správe v reakcii na prebiehajúci summit EÚ v Bruseli.

Reklama
Na snímke sprava Miroslav Ivan, Renáta Kaščáková, Natália Blahová, Martin Klus, Martin Poliačik, Jozef Rjtár, Ľubomír Galko, predseda SaS Richard Sulík, Jana Kiššová, Eugen Jurzyca, Lucia Nicholsonová, Karol Galek, Alojz Baránik, Juraj Droba a Peter Osuský
Na snímke sprava Miroslav Ivan, Renáta Kaščáková, Natália Blahová, Martin Klus, Martin Poliačik, Jozef Rjtár, Ľubomír Galko, predseda SaS Richard Sulík, Jana Kiššová, Eugen Jurzyca, Lucia Nicholsonová, Karol Galek, Alojz Baránik, Juraj Droba a Peter Osuský

Podľa tímlídra SaS pre zahraničnú politiku Martina Klusa môžu byť výsledkom paradoxne odvážne a efektívne riešenia aktuálnych kríz Európy. „Namiesto pojedania chlebíčkov má reforma únie prejsť k realizácii konkrétnych opatrení pre Európu a jej občanov. Toto je hlavný pilier reformistických postojov európskej frakcie AECR, ktorej členom je rovnako Konzervatívna strana britského premiéra Davida Camerona, ako aj SaS,“ uviedol Klus.

SaS víta tú časť perspektívnej dohody medzi EÚ a Veľkou Britániou, ktorá hovorí o zjednodušení zbytočných regulácií. „Je nevyhnutným krokom k posilneniu ekonomiky a konkurencieschopnosti EÚ,“ domnieva sa tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca.

Reklama

Predloženú dohodu Cameron–Tusk označil za prvý skutočne proeurópsky návrh, ktorý odmieta a ruší neefektívne a zbytočné regulácie. „Pomôže rýchlejšiemu rastu ekonomiky a zvyšovaniu počtu pracovných miest,“ doplnil Jurzyca.

SaS upozornila, že vystúpenie Británie môže byť prvým krokom na ceste k úplnej dezintegrácii Európy. Takéto riziko strana považuje za príliš vysoké, o to viac verí v dosiahnutie dohody o zotrvaní Veľkej Británie v EÚ. „Za jej nevyhnutný predpoklad považujeme ale aj pochopenie od našich britských partnerov, že obmedzenia, s ktorými sa im vyjde v ústrety, môžu byť iba časovo limitované a nesmú byť za žiadnych okolností diskriminačné,“ vysvetlil Klus.

Podľa liberálov nie je vhodné, aby Európska komisia predkladala a Európsky parlament schvaľoval konkrétny návrh dohody až po britskom referende. “Zaváňa to špekuláciou zo strany európskych inštitúcií a to je pre stranu SaS, ktorá si zakladá na dodržiavaní dohôd, neakceptovateľné,“ uzavrel Martin Klus.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali