Kiska: Je dôležité, aby nová vláda venovala pozornosť analýze poľnohospodárstva

Kiska: Je dôležité, aby nová vláda venovala pozornosť analýze poľnohospodárstva

Spišské Hanušovce 26. februára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Prezident si počas návštevy v obci Spišské Hanušovce položil otázku, ako je možné, že slovenské firmy nedokážu predávať mlieko za takú cenu ako predávajú mlieko v okolitých štátoch

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska sa v zamagurskej obci Spišské Hanušovce (okres Kežmarok) stretol so zástupcami poľnohospodárstva z celoslovenských fariem, aby diskutovali o problémoch, ktoré ich trápia. Najväčším z nich je v súčasnosti prebytok mlieka.

Reklama
Na snímke prezident SR Andrej Kiska
Na snímke prezident SR Andrej Kiska

“Treba si uvedomiť, že Slovensko patrí v rámci Európskej únie k jednej z najvidieckejších krajín. Ak v Európskej únii žije na vidieku v priemere 23 % ľudí, tak u nás je to viac ako 50 %. Preto je nesmierne dôležité hovoriť aj o nezamestnanosti, ktorá je na vidieku omnoho väčšia ako v mestách, dosahuje takmer 20 %,” uviedol prezident Andrej Kiska. S poľnohospodármi dnes diskutovali o problémoch, ktoré ich najviac trápia. “Je nesmierne dôležité, aby nový minister a nová vláda hneď po svojom zvolení, spravili čím skôr podrobnú analýzu toho, čo sa deje,” doplnil prezident. Zároveň sa pýtal ako je možné, že slovenské firmy nedokážu predávať mlieko za takú cenu ako predávajú mlieko v okolitých štátoch.

“Ako je možné, že v krajine, ktorá mala tak veľa ošípaných a hovädzieho dobytka, sa tento počet neustále znižuje. Táto poctivá analýza bude základom toho, aby sme naše poľnohospodárstvo posunuli smerom dopredu,” dodal Kiska.

Reklama

V Spišských Hanušovciach sa s prezidentom stretli dva druhy poľnohospodárov. Tí, ktorí pôsobia v horších prírodných podmienkach a doplácajú nato, že nedostávajú takú rentu, akú dostávali v minulosti a druhú skupinu tvorili chovatelia hovädzieho dobytka. “Hlavným problémom, ktorým sme sa zaoberali bol obrovský prebytok mlieka, ktorý vzniká. U nás je situácia taká, že aj tí najlepší chovatelia rozmýšľajú čo robiť, pretože na jednej strane, ak aj dostanú konečnú cenu, tak tá zďaleka nepokrýva výrobnú cenu. Nevieme, kedy sa môže táto situácia zmeniť. Naše podniky sú tak slabé, že možno prežijú mesiac či dva,” povedal Vladimír Chovan zo spoločnosti Agropartner Plavecké Podhradie. Družstvo Čingov v Smižanoch patrí k najväčším producentom mlieka v okrese Spišská Nová Ves. “Za minulé roky sme dodávali 2,5 milióna litrov mlieka. Paradoxne, v roku 2014 sme pri tejto produkcii vytvorili zisk, pretože priemerná nákupná cena bola 0,35 eura. V roku 2015 pri tej istej produkcii sme vytvorili stratu 300.000 eur. Priemerná cena bola 0,27 eura za liter. Čiže zo ziskovej firmy sa stala strata a rozmýšľame, čo vôbec bude. Tento rok začal ešte horšie, Tatranská mliekareň znížila cenu o symbolický jeden cent a varovala nás, že to pôjde ešte ďalej,” uviedol predseda Družstva Čingov v Smižanoch Štefan Zekucia.

Poľnohospodári sa s prezidentom rozprávali aj o problémoch, ktoré majú pri pestovaní zemiakov. “Minulý rok sme pristúpili k tomu, že výmera zemiakov bola nulová, pritom sme pestovali 180 hektárov zemiakov. U nás, v dobrých podmienkach, vieme vypestovať 50-60 ton konzumných zemiakov z jedného hektára. Produkciu sme museli utlmiť potom, čo sme boli nútení dodávať zemiaky do obchodných systémov za 6 centov za kilogram. Ak k tomu prirátate všetky náklady, tak žiaden farmár za takéto ceny robiť nevie. My ako farmári len chceme spravodlivý podiel na cene potravín,” zdôraznil ďalší problém Chovan.

Poľnohospodári majú problém aj s predajom mäsa. “Svoje výrobky musíme predávať vo vlastných predajniach a nám sa tu veselo po okolí premávajú predajcovia z Poľska a predávajú mäso bez DPH. Podotkol, že prezidenta upozornil, aby sa vrátil predaj z dvora za znížených daňových podmienok, aby sme ponúkli našim občanom kvalitné výrobky a nemuseli tak každý týždeň chodiť do zahraničia,” vysvetlil Zekucia. Podľa slov Chovana poľnohospodárov v práci motivujú najmä slovenskí spotrebitelia, ktorí sa dožadujú slovenských potravín. “Nevidíme dôvod, prečo by na Slovensko malo byť krabicové mlieko dovážané zo zahraničia. Tento produkt máme doma, sú ho plné sklady, takže vo vláde by mala začať komunikácia, prečo takýto sortiment nie je umiestňovaný v slovenských obchodných reťazcoch,” doplnil Chovan.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali