Kansan Uutiset: Rusko je dobrý nepriateľ

Kansan Uutiset: Rusko je dobrý nepriateľ

Helsinki, 22. januára 2017 (HSP/Foto: Screenshot Kansan Uutiset)

 

Svetové média pokračujú prepierať špinavé prádlo v súvislosti so súčasnou politikou Ruska. Mnohé ho označujú za nepriateľa, agresora a Kremeľ označujú za pôvodcu takmer všetkého svetového zla. Niektorí novinári však majú odlišný pohľad

116

Reklama

 

V tomto smere nás zaujal článok fínskeho novinára Olliho Tammilehtoa v denníku Kansan Uutiset, v ktorom prezentuje, povedzme, trochu odlišný pohľad na dianie v Rusku, politiku Moskvy a hystériu európskych a zaoceánskych politikov, analytikov a médií. Na rozdiel od drvivej väčšiny svojich kolegov sa neriadi „argumentáciou“ v štýlu „Ten je debil, pretože je debil“, ale skutočne sa snaží prezentovať argumenty a fakty a nie výmysly. Pozoruhodný článok Olliho Tammilehtoa má aj celkom vtipný názov – „Rusko je dobrý nepriateľ“…

Reklama

V úvode prízvukuje, že „… v debatách o Rusku, ktoré pokračujú vo Fínsku a iných západných krajinách, je niečo čudné. Vždy boli také „zvláštne“ ešte pred začiatkom udalostí na Ukrajine, avšak potom sa stáli celkom „svojrázne“. Táto ich podivnosť spočíva v tom, že mnohé tvrdenia o Rusku sú často obyčajným klamstvom. V rôznych správach je množstvo chýb, nepresností, poloprávd, avšak toto všetko sa považuje za normálne a bežné v praxi médií. Samozrejme, média robia chyby aj v iných otázkach,“ uvádza vo svojom článku vo fínskom denníku Kansan Uutiset novinár a analytik Olli Tammilehto.

„Táto svojráznosť je najviac podivná v tom, akým spôsobom, kto a prečo prezentuje, povedzme, nie celkom presné informácie. Novinári, politici a mediálne osoby, ktoré by v žiadnom prípade nespustili kritiku štátneho hospodárskeho systému v duchu typickom pre anarchistov a kapitalistov, považujú za úplne prirodzené kritizovať ruský štátny hospodársky systém. Prečo robia takú výnimku?“ nesúhlasí fínsky novinár.

„Vplyvní ľudia z oblasti médií nikdy nezverejnia nejaké správy, ak sa boja, že obsahom týchto správ sa dotknú niektorých známych osobností, napríklad prezidenta USA a pod. Ale na druhej strane bez akýchkoľvek okolkov kritizujú prezidenta Ruska. Ani jeden zo sovietskych alebo ruských lídrov, aspoň po Stalinovi, nebol prezentovaný v takom zlom svetle ako Putin. Ale veď Rusko už dávno nie je socialistickým štátom – Putin je prezidentom krajiny, kde panuje reálny kapitalizmus. Tak kde je problém?“ ironizuje.

„Áno, v Rusku sú problémy, za ktoré treba kritizovať: obohacovanie sa na úkor iných, korupcia na štátnej úrovni, pokrivkávajúca demokracia, porušovanie ľudských práv, štátna politika založená na násilí, vyhrážky jadrovou vojnou – to sú veľmi nepríjemné javy. Ale veď všetky tieto javy sú „bežnou normou“ aj vo všetkých západných krajinách a v radoch ich spojencov. Tak kde je problém?“ dodáva.

„Keď celé zlo nášho sveta „objavujú“ iba v Rusku, prezentujú ho ako „matku všetkých nešťastí“. Samozrejme, potom by vojna proti podobnému nepriateľovi bola celkom logická. Niektorým sa zdá, že sa podobným spôsobom by sa dalo zbaviť všetkých svetových problémov. Kde sa zrodila táto šialená myšlienka a kto za tým stojí? Môžeme skrášliť svoj dom, môžeme vyhodiť všetko zlé a zbytočné von a budeme si myslieť, že všetko zlé sa nachádza mimo nášho doma, ale u nás je všetko v úplnom poriadku. Podobným spôsobom „skrášľovali“ svoj dom predtým a robia to aj v súčasnosti. V cudzom oku vidia smietku, ale vo svojom brvno nevidia,“ podporuje svoje tvrdenia známym príslovím fínsky novinár.

Reklama

„Príčina je v tom, že Európa tradične odhadzuje všetko zlé na Východ – hlavne smerom k Rusku. Na druhej strane Rusko má dávnu tradíciou kopírovať Západ pridávajúc k tomu časť svojej kultúry, aby predsa zostávali niektoré odlišnosti. Veď dokonca slová „kapitalizmus a kapitalisti“ u nás vzbudzujú odlišný postoj. Čo sa týka Ruska, tak v prvom rade treba v tejto súvislosti hovoriť o triumfe „techniky inžinierstva spoločnosti“. Za pomoci nových metód propagandy na konci prvej svetovej vojny Američanov – pacifistov dokázali v priebehu krátkeho času premeniť na prívržencov vojny. Počas mierového obdobia tieto metódy propagandy sa používajú s ešte väčšou precíznosťou a nátlakom,“ píše novinár.

„Otec moderného umenia manipulácie Edward Bernays, syn sestry Sigmunda Freuda bol presvedčený, že cieľom propagandy je „urobiť demokraciu bezpečnou“. Za pomoci manipulácií s verejnou mienkou vždy sa dá dosiahnuť, aby „masy“, ktoré iba prednedávnom získali právo hlasu, nedokázali v žiadnom prípade ohroziť postavenie elity a existujúce štátne zriadenie. Nakoniec techniku propagandy začali používať v samotných propagandistických vystúpeniach: nepriateľa obviňovali z toho, že používa propagandu, ale „my“ nepoužívame propagandu, ale iba reklamu a PR,“ vysvetľuje Olli Tammilehto.

„Vojensko-priemyselný komplex USA a Západnej Európy potrebuje vytvárať obraz hrozby a nepriateľa. Ak tieto obrazy chýbajú, treba ich vytvoriť za pomoci propagandy. Po rozpade Sovietskeho zväzu teroristi – moslimovia nejaký čas boli vhodnými kandidátmi na obrazy podobných nepriateľov. Avšak vysvetliť využívanie tankov, stíhačiek, lietadlových lodí, ponoriek Spojenými štátmi a západnými krajinami bolo stále ťažšie a ťažšie,“ podčiarkuje.

„Najľahšie vytvoriť strašného nepriateľa sa dalo z Ruska – a tým ospravedlniť potrebu ozbrojovania sa členských krajín NATO. Napríklad, náklady na prevádzku 800 zahraničných vojenských základní USA, 11 lietadlových lodí a inej „techniky zabíjania“ v r. 2015 dosiahli 600 miliárd dolárov. Pritom náklady Ruska dosiahli iba 66 miliárd dolárov. Rusko má iba 8 vojenských základní, ktoré sa nachádzajú v krajinách bývalého ZSSR, dve základne sú mimo týchto štátov a má jednu lietadlovú loď.

„Zmluvy o predaji zbraní, ktoré prinášajú obrovský zisk spoločnostiam, ktoré ich vyrábajú, a hospodárstvam ich krajín, majú aj opačnú stranu. Aj keď hlavnými cieľom vytvárania obrazu nepriateľa z Ruska nie je samotný útok na Rusko, výsledkom je nárast vojenského napätia, nesprávna interpretácia konania „nepriateľa“, nesprávna reakcia a potom v následku týchto „nesprávnych“ aktivít môže dôjsť k vojne. V súčasnosti podobná situácia môže zapríčiniť jadrovú vojny,“ varuje fínsky novinár.

Reklama

„Dôležitou príčinou toho, že sa západné krajiny tak ľahko chytia na háčik propagandy, je nesprávna predstava o pôvode propagandy. Manipulácia verejnou mienkou sa nie vždy zakladá na rozširovaní klamstiev, ale skôr na majstrovskom formovaní falošných predstáv. Pozornosť spoločenstva sa dá zaostriť aj iba na jedu otázku a potom celý obraz zostáva skreslený a nejasný,“ uzatvára svoj komentár Olli Tammilehto vo fínskom denníku Kansan Uutiset.

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali