Kaliňák:Každý nelegálny migrant musí byť vrátený tam, odkiaľ prišiel

Kaliňák:Každý nelegálny migrant musí byť vrátený tam, odkiaľ prišiel

Bratislava 24. januára  2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Hraničné kontroly neriešia ochranu schengenských hraníc, riešením je efektívny systém zadržania nelegálnych migrantov a ich návrat do krajín, odkiaľ prišli.

Na snímke minister Robert Kaliňák
Na snímke minister Robert Kaliňák

 

Reklama

V diskusnej relácii RTVS O 5 minúť 12 to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák. Reagoval tak na úvahy niektorých štátov ako Nemecko, Rakúsko, Belgicko, Švédsko či Dánsko opätovne zaviesť hraničné kontroly. Kaliňák naznačil, že táto téma sa objaví na pondelkovej (25.1.) schôdzke ministrov vnútra EÚ v Amsterdame, tak ako téma európskej pohraničnej stráže. Slovensko sa podľa jeho slov bude zasadzovať o to, aby bolo možné projekt európskej pohraničnej stráže čo najrýchlejšie schváliť. “To je jeden z krokov, ktorý dokáže pomôcť lepšie zvládať migračnú krízu,” povedal minister.

Podpredsedníčka strany Most-Híd Lucia Žitňanská si myslí, že európska pohraničná stráž je možným riešením, upozornila však na to, že otázka zabezpečenia vonkajších hraníc je len jednou z dôležitých úloh, ktorá pred EÚ stojí. Rovnako podľa nej musia štáty únie dbať o to, aby utečenci v záchytných táboroch mimo územia EÚ mali “žiteľné” podmienky a nemali motiváciu ísť do Európy. “To je rovnako dôležitá otázka,” uviedla poslankyňa NR SR.

Reklama

Kaliňák pripustil, že témou na schôdzke ministrov vnútra v Amsterdame bude aj prípadné vylúčenie Grécka zo Schengenu. Podľa jeho slov je preto potrebné vytvoriť tlak, aby Grécko zmenilo v rámci súčasnej migračnej krízy svoj prístup a každého, kto sa nelegálne dostane na jeho územie, vrátilo do krajiny, odkiaľ prišiel. Úlohou EÚ je podľa neho tiež vytvoriť tlak na Turecko, aby pri návratovej politike spolupracovalo ešte predtým, ako únia poskytne Turecku finančnú pomoc pri zvládaní migračnej krízy. “Pokiaľ Turecko nezačne odoberať naspäť utečencov, tak to budú zbytočne vyhodené peniaze,” vyhlásil Kaliňák.

Žitňanská upozornila, že na člnoch do Grécka sú aj ženy a deti, ktoré potrebujú pomoc a že medzi tými, ktorí sa snažia dostať do Európy, je potrebné rozlišovať. A preveriť, či utekajú preto, lebo hľadajú útočisko pred ohrozením, alebo sú to ekonomickí migranti. “To zistíte až vtedy, keď máte tých ľudí zaregistrovaných,” povedala Žitňanská.

“Nikto z tých, ktorí prichádzajú na grécke ostrovy, nežiada o azyl, je to teda nelegálny migrant, ktorý musí byť vrátený do krajiny, odkiaľ prišiel,” reagoval Kaliňák. “Takto k tomu pristupujeme my, takto to urobili aj Španieli, keď mali rovnaký problém, keď sa zo západnej Afriky snažili utečenci dostať na Kanárske ostrovy a problém trval mesiac,” upozornil. Podľa jeho slov, keby k tomu takto pristupovali všetci, teda aj Grécko, situácia by bola úplne iná.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali