Juraj Blanár, kandidát na predsedu ŽSK, o najpálčivejších problémoch kraja i odmietnutí diskusie organizovanej OZ Proti korupcii

Juraj Blanár, kandidát na predsedu ŽSK, o najpálčivejších problémoch kraja i odmietnutí diskusie organizovanej OZ Proti korupcii

Slovensko 11. októbra 2017 (HSP/Foto: TASR-Milan Kapusta)

 

Juraj Blanár (Smer-SD), súčasný predseda Žilinského samosprávneho kraja, ohlásil opätovne kandidatúru na post župana. Na čele kraja stojí od roku 2006, zároveň je poslancom NR SR, podpredseda Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a člen Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

Pre Hlavné správy vysvetlil, prečo opätovne kandiduje na post predsedu kraja, v ktorom sa narodil, i to, prečo sa odmietol zúčastniť diskusie organizovanej OZ Proti korupcii.

Reklama
Na snímke predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár

 

Čo vás podnietilo, že ste sa rozhodli opätovne kandidovať na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja?

Reklama

Žilinský kraj je úspešný príbeh a mojím cieľom je v ňom pokračovať. Podarilo sa nám zrealizovať stovky jedinečných projektov pre rozvoj našich obcí a miest. Keď robíte niečo naplno, čas ubieha oveľa rýchlejšie.

Ak sa vrátim o 12 rokov dozadu, začínali sme so zadlženými nemocnicami, neúnosne rozbitými cestami, nefungujúcou zimnou údržbou komunikácií, starými budovami škôl, chátrajúcimi kultúrnymi pamiatkami a nedostatkom miest v domovoch sociálnych služieb. To bola realita. Dnes sa nám podarilo veľkou mierou znížiť modernizačný dlh, ktorý sme zdedili od štátu. Naše župné nemocnice hospodária v plusových číslach, cestári využívajú moderné stroje na asfaltizáciu a značenie ciest, pokračujeme v rekonštrukciách škôl, domovov sociálnych služieb, múzeí, galérií či hradov, vybudovali sme špičkové urgentné príjmy a posúvame Žilinskú župu kvalitatívne i ľudsky na vyššiu úroveň. To sú dôvody, pre ktoré neustále idem ďalej.

 

Kto bude financovať vašu kampaň a koľko chcete na ňu minúť?

Kampaň je financovaná stranou SMER a prostredníctvom príspevkov, ktoré priebežne zverejňujem na mojom transparentnom účte.

Reklama

 

Čo hodnotíte v Žilinskom kraji za najpálčivejší problém, ktorý je potrebné akútne riešiť?

Každoročne sa zvyšuje počet áut na cestách, Žilinský kraj podnikateľsky rastie a s tým narastá aj počet tranzitov, ktoré nami prechádzajú. Prirodzene je preto potrebné prispôsobiť tomu dopravnú infraštruktúru.

My ako správca ciest II. a III. triedy tieto komunikácie postupne rekonštruujeme, modernizujeme a snažíme sa o zvyšovanie ich bezpečnosti, a to isté čakáme od štátu na cestách I. triedy, rýchlostných cestách a diaľniciach. Ide predovšetkým o dobudovanie D3 a R5 na Kysuciach a rovnako potrebné dokončenie úsekov D1 v okolí Žiliny, v Liptove a rýchlostnej cesty R1 a R3 pre regióny Liptova, Oravy a Turca. To musí byť pre štát absolútna priorita.

 

Reklama

Čo považuje za svoju výhodu oproti ostaným kandidátom?

Žilinský kraj dôverne poznám. Narodil som sa tu, vyštudoval, po škole získal prvú prácu a založil si tu rodinu. Mnohí moji oponenti tvrdia, že sedím na dvoch stoličkách v Žiline a v Bratislave, no pravdou je, že nesedím, ale neustále cestujem po kraji a navštevujem naše obce a mestá. A to nielen pred voľbami ako ostatní kandidáti na župana, ktorí sa pred pár mesiacmi zrazu vyrútili z Bratislavy do regiónov a tvária sa, že sú tu doma.

Miesto narodenia alebo trvalé bydlisko z vás ale nerobí Kysučanov, Oravcov, Turčanov, Liptákov či Žilinčanov a Bytčanov. Ja s našimi obyvateľmi žijem, pracujem pre náš kraj a ľudia vedia, čo môžu odo mňa očakávať.

 

Na ktorého kandidáta nazeráte ako na svojho najväčšieho súpera a prečo?

Voľby neberiem ako súperenie. Chcem pre Žilinský kraj to najlepšie a každý rok pracujem na tom, aby som to kraju zabezpečil.

 

Čo bolo dôvodom, že ste odmietli diskusiu kandidátov na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja, ktoré organizovalo OZ Proti korupcii?

Združenie OZ Proti korupcii už dávno nie je nezávislé a občianske, ale vykonáva politickú činnosť blízku jednej politickej strane. Podpredseda tohto združenia je priamo poslancom v Národnej rade SR za stranu OĽaNO a za koalíciu OĽaNO a ďalších rovnako kandiduje v blížiacich sa voľbách do Žilinského samosprávneho kraja.

Vo voľbách kandiduje aj ďalší člen tohto združenia, ktorý navyše pôsobil taktiež ako asistent poslanca za stranu OĽaNO v parlamente a na predvolebných bilboardoch a vizuáloch sa prezentuje akoby náhodou práve v tričku OZ Proti korupcii.

Reklama

Toto združenie preto už dávno nespĺňa podstatu občianskeho združenia a nemôže sa tváriť, že chce vytvoriť nezávislú diskusiu pred voľbami, do ktorých je aktívne zapojené. Nedokáže vytvoriť nezaujaté a nestranné prostredie, ktoré by k predvolebným diskusiám malo patriť. Už teraz mám však v pláne a veľmi rád sa zúčastním mnohých iných politických diskusií s ostatnými kandidátmi na županov, ktoré organizujú subjekty  bez priameho politického vplyvu na rozdiel od tohto prípadu.

 

Značná kritika smeruje k zlej cestnej infraštruktúre. Je reálna politická vôľa zlepšiť túto situáciu, pretože aktuálne v prípade Kysúc a Oravy ide o dlhodobo neriešený problém napriek tomu, že cestné úseky sú značne preťažené kamiónmi?

Táto téma je dnes, bohužiaľ, pravidelne zneužívaná v rámci predvolebných kampaní niektorých kandidátov. Úmyselne zavádzať je veľmi ľahké, no stretávam sa aj s tým, že práve tí, ktorí najviac zavádzajú, ani nevedia, ktoré cesty patria pod Žilinský samosprávny kraj. Populistické tvrdenia sú preto obľúbené, dokonca som sa dočítal, že môžem aj za rozpadávajúce sa bralo na Strečne.

V noci však normálne spím, nešplhám sa s majzlíkom a kladivom na bralo, aby som ho uvoľňoval. Nechcem tým ale tiež povedať, že úplne všetko je v poriadku. Dopravná situácia v Žilinskom kraji už dávno prekročila hranicu únosnosti.

Reklama

V Bratislave dnes akoby zabudli na to, že nielen Bratislava je Slovensko. Vyjadrenie ministra dopravy, v ktorom nezaradil diaľničné úseky a rýchlostné cesty v našom kraji medzi priority, je pre mňa neprijateľné. Dlhodobo tlačíme na ministerstvo a Národnú diaľničnú spoločnosť, podarilo sa nám tak presadiť začiatok výstavby viacerých diaľničných úsekov, no príprava dvoch ďalších častí z Brodna až do Oščadnice musí byť rýchlejšia a akčnejšia. Diskutujeme o zmene zákona o rozpočtovej zodpovednosti, ale ak ministerstvo nepripraví projekt, zbytočne naň budeme hľadať financie.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali