Jedným z autorov koncepcie o novej UNB je bývalá zamestnankyňa Penty

Jedným z autorov koncepcie o novej UNB je bývalá zamestnankyňa Penty

Bratislava 5. apríla 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Jedna z autoriek ministerského dokumentu o novej bratislavskej univerzitnej nemocnici, ktorým sa dnes zaoberala vláda, pracovala ešte do januára pre investičnú skupinu Penta. Tá stojí za konkurenčným projektom štátnej nemocnici, ktorá má vyrásť v lokalite Bory. Jana Kišková sa na tomto projekte aj priamo podieľala, potvrdil pre TASR hovorca skupiny Gabriel Tóth. To, že by Penta zasahovala do ministerského konkurenčného projektu, vylučuje, odmieta to aj ministerstvo.

Na snímke partner investičnej skupiny Penta Jaroslav Haščák

Kišková, ktorá je uvedená vo vlastnostiach vládneho dokumentu ako autor, pracovala pre Pentu od začiatku roka 2014 do januára 2017 v divízii Real Estate. Počas šiestich mesiacov minulého roka bola súčasťou projektového tímu novej nemocnice v Boroch. “Jej úloha bola pripravovať podklady pre koordináciu technickej infraštruktúry a pozemkovej agendy,” priblížil Tóth. Priamo na tvorbe konceptu nemocnice sa podľa jeho slov nepodieľala. Z Penty odišla na vlastnú žiadosť.

Reklama

Kišková následne začala od 1. februára pracovať pre rezort zdravotníctva, robí tak pre ministerstvo, ako aj Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB). “Je zamestnankyňou UNB, kde pôsobí na pozícii poradkyne pre stratégiu a rozvoj. Zároveň má uzatvorenú dohodu o pracovnej činnosti s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR. Jej primárna náplň práce bola príprava technických podkladov, ako sú analýza územných plánov a rozhodnutí pre všetky posudzované lokality, stavebno-technické požiadavky pre rekonštrukciu Nemocnice Ružinov a výstavbu novej UNB,” vysvetlila pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. V UNB je poverená koordináciou komunikácie s ministerstvom ohľadne novej nemocnice, doplnila jej hovorkyňa Petra Stano Maťašovská.

Penta aj ministerstvo odmietajú, že by investičná skupina zasahovala do projektu štátnej konkurenčnej nemocnice. “Nevidíme dôvod, aby sme akokoľvek zasahovali do projektu výstavby novej UNB a absolútne to vylučujeme. Náš projekt Nemocnice novej generácie v Bratislave je súkromnou investíciou, ktorú pripravujeme dlhodobo, takže jeho parametre nie sú závislé od projektu štátnej nemocnice,” povedal Tóth. Ovplyvňovanie z tretích strán odmieta aj ministerstvo, ako hovorí Eliášová, rezort je za maximálnu transparentnosť.

Reklama

Ministerstvo zdravotníctva vypracovávalo podľa jej slov koncepciu vlastnými zdrojmi. “Nakoľko ide o dôležitý zámer a koncepčný rozsah, MZ SR priebežne konzultovalo materiál so všetkými dotknutými stranami vrátane odbornej obce,” uviedla Eliášová. Ministerstvo podľa jej slov pracovalo s UNB, Slovenskou akadémiou vied, lekárskymi fakultami, lekárskymi spoločnosťami, s dotknutou mestskou časťou, Bratislavským samosprávnym krajom, rezortom financií a Úradom pre verejné obstarávanie.

“Pri vytváraní finančného modelu sme vychádzali aj z informácií z podkladov vytvorených z predchádzajúcich štúdií, ktoré tvorili v minulosti kostru uvedeného materiálu. Materiál sme konzultovali aj s analytickými tímami – Útvarom Hodnota za peniaze či INEKO. Na príprave koncepcie sa podieľal aj Inštitút zdravotnej politiky MZ SR. V konečnom dôsledku bol tento materiál ako prvý aj odporučený Útvarom Hodnota za peniaze MF SR,” zhrnula Eliášová.

Kišková svoje pôsobenie v projekte univerzitnej nemocnice označila za veľkú profesionálnu výzvu. “Som rada, že som sa stala súčasťou tohto projektového tímu. Cítim vôľu všetkých zúčastnených veci posúvať systémovo vpred a verím, že pomôžem k tomu, aby sa viac ako po 30 rokoch postavila v hlavnom meste nová špičková univerzitná nemocnica,” reagovala pre TASR.

Ministerstvo zdravotníctva uvažuje o tom, že nová univerzitná nemocnica má vyrásť v lokalite Rázsochy, zároveň sa uvažuje o rekonštrukcii tej v Ružinove. Vyžiadať si to má asi 343 miliónov eur. Rázsochy sú neďaleko Borov, kde ide za viac ako 100 miliónov eur stavať nemocnicu Penta. Jej projekt sa spomína aj medzi rizikami vo vládnom materiáli. Pomenováva ho ako konkurenčné prostredie vo vzťahu k zdravotníckemu personálu i kapacite nemocnice. “Je vhodné diskutovať o celkovom zámere súkromného investora a zosúladiť potreby bratislavského regiónu v oblasti poskytovania ústavnej zdravotnej starostlivosti a tým, čo najefektívnejšie využiť ďalšie súkromné zdroje v oblasti týchto potrieb,” konštatuje sa v materiáli.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali