Je nesprávne chrániť rodinu? Referendum o ochrane rodiny prezentujú domáce a zahraničné médiá negatívne

Je nesprávne chrániť rodinu? Referendum o ochrane rodiny prezentujú domáce a zahraničné médiá negatívne

Slovensko 7. januára 2015 (HSP/Foto:AZR)

 

Neobčianska spoločnosť?

Referendum, ktoré sa uskutoční 7. februára, si začínajú všímať aj zahraničné médiá. Jedným z nich je aj The Economist. Magazín v súvislosti s naším referendom vydal článok pod názvom Neobčianska spoločnosť. Napriek tomu, že sa článok zaoberá postojom Aliancie za rodinu, v článku bol použitý obrázok, ktorý nie je súčasťou aktivít aliancie, na ktorom sú priaznivci Slovenskej pospolitosti s plagátom odsudzujúcim sex medzi dvoma mužmi.

Reklama
Referendum o ochrane rodiny

Magazín v úvode píše, že na rozvoj občianskej spoločnosti boli v postkomunistických krajinách za posledné desaťročia minuté miliardy eur, dolárov, libier, korún a iných západných mien. Podľa The Economist väčšinou bez úspechov, ale nadchádzajúce referendum ukazuje, že niekde sú občania schopní zorganizovať sa, aby presadili svoje politické ciele. Avšak nie „také, aké presadzuje liberálna agenda medzinárodných mimovládnych organizácií,“ zdôrazňuje The Economist.

 

Reklama

Otázka adopcie a nízky počet právne voľných detí

Magazín ústavný zákon, ktorý ukotvil, že manželstvo je zväzok muža a ženy, prezentuje ako zákaz homosexuálnych manželstiev, aj napriek tomu, že základnou funkciou manželstva je plodenie detí, čo v prípade homosexuálnych párov, nie je možné. Voči danej skutočnosti The Economist zverejnil vyjadrenia Antona Chromíka, hovorcu Aliancie za rodinu, ktorý povedal, že ústavný zákon nejde dostatočne ďaleko, aby zaručil posvätnosť rodiny a ochrany detí. Pre alianciu sú „dôležitejšie práva detí ako práva dospelých“, informuje magazín.

Článok sa venuje aj otázke adopcii homosexuálnymi pármi. Magazín poukazuje na štatistiku, podľa ktorej má Slovensko najviac opustených detí zo skúmaných dvadsiatichdvoch krajín Európy. Podľa štatistiky je až 40 percent detí umiestnených v detských domovoch. The Economist síce poukazuje na väčší počet adoptívnych rodičov v prípade homosexuálnych párov, ale je potrebné zdôrazniť, že mnoho detí, ktoré sa nachádzajú v detských domovoch nie sú právne voľné. To znamená, že mnohé heterosexuálne páry, čakajú aj niekoľko rokov na to, aby sa mohli starať o dieťa, ktoré je umiestnené v detskom domove. Problém teda nespočíva v nedostatku párov, ale v právnej voľnosti detí, čo The Econimist opomína.

Štatistika tiež neuvádza, koľko detí v detských domovoch pochádza z asociálneho a sociálne znevýhodneného prostredia, čo je špecifický problém slovenskej spoločnosti.

 

Reklama

Malá skupina neúmerne sústredená v Bratislave

Magazín tiež v článku poukázal na nepočetnú a menej organizovanú skupinu LGBTI ľudí, ktorá sa neúmerne sústreďuje len v hlavnom meste, v Bratislave. The Economist tiež uvádza, že táto skupina voličov presviedča, aby na referendum nešli.

 

Dospelá demokracia 21. storočia?

V závere článku sa tiež uvádza, že slovenské referendum sa aj napriek mobilizácii voličov prostredníctvom katolíckej cirkvi skončí pravdepodobne neúspechom. Uvedené tvrdenia prezentujú aj mnohé slovenské média, a to aj napriek prieskumu agentúry Focus. Podľa prieskumu by sa referenda zúčastnilo približne 45 percent obyvateľov.To by samozrejme nestačilo, potrebná je viac ako 50 percentná účasť, ale prieskum bol uskutočnený v septembri a organizátori referenda veria, že necelých 5 percent ľudí, ktorým záleží na rodine a deťoch, sa im pre účasť pri urnách podarí získať.

Reklama

Z prieskumu tiež vyplynulo, že takmer 90 percent respondentov je proti tomu, aby osoby rovnakého pohlavia mohli uzatvárať manželstvo. Proti adopciám detí homosexuálmi je 80 percent opýtaných. Proti uzatváraniu registrovaných partnerstiev sa vyslovilo 76 percent respondentov. Proti povinnej účastí detí na výučbe genderizmu, eutanázie, homosexualizmu a podobne sa vyslovilo 68 percent opýtaných.Tieto výsledky sú tiež dôvodom, prečo LGBTI komunita a SaS, vyzývajú na neúčasť, spoliehajúc sa pritom na pasivitu občanov, miesto toho, aby vyzývali na účasť a vyjadrenie názoru hlasovaním.

„Výsledky prieskumu agentúry Focus potvrdzujú, že pre občanov Slovenska je rodina, manželstvo a deti na prvom mieste, tak vysokú účasť (45 %) nemalo odhadované žiadne referendum bez kampane. Veríme, že napriek tomu, že to prezident ľuďom sťažil, podarí sa nám získať aj tých necelých päť percent ľudí na našu stranu. Sme presvedčení, že pochopia, aké veľmi dôležité je, aby nechali zaznieť svoj hlas v referende,” uviedol Peter Kremský, hovorca Aliancie za rodinu.

“Odmietnutím referenda Slovensko dokáže, že je dospelou demokraciou 21. storočia,” tvrdí The Economist. Je to veľmi zvláštne chápanie vyspelej demokracie, keď noviny za znak vyspelosti pokladajú neúčasť v hlasovaní. 

Organizátor referenda Aliancia za rodinu práve naopak dúfa, že občania premôžu svoju tradičnú ľahostajnosť k verejným otázkam, lebo to o čom sa bude 7. februára hlasovať, bude zasahovať do ich rodinného života a cez deti, ich formovanie, sexualizovanie, prípadne odoberanie do náhradnej starostlivosti, aj do najcitlivejších oblastí života človeka.

ru

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali